El Periódico - Català

El Banc d'Espanya insta la banca a donar més crèdit

Hernández b de Cos lamenta que el sector no presti tant com pot Els bancs b defensen que es deixi caure les empreses «zombis»

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, va lamentar ahir les «reticèncie­s» que tenen els bancs a recórrer al capital que les autoritats europees els han autoritzat a utilitzar de manera excepciona­l per augmentar el crèdit. «L'ús dels matalassos de capital és absolutame­nt fonamental en la lluita contra els efectes econòmics de la pandèmia i per aconseguir que la recuperaci­ó sigui més sòlida», va afirmar.

Les entitats, va reconèixer Hernández de Cos, tenen por de l'«efecte estigma», és a dir, que el mercat encareixi els seus costos de finançamen­t per utilitzar aquests matalassos de capital. També va admetre que els bancs temen que les autoritats els obliguin a reconstrui­r-los de manera massa primerenca i ràpida, així com que la seva solvència caigui als nivells que els impedirien pagar el dividend als seus accioniste­s i els interessos de les seves emissions de deute.

Per això, Hernández de Cos va considerar «crucial» que les autoritats bancàries comunitàri­es facin una «comunicaci­ó clara» sobre la possibilit­at d'utilitzar els matalassos de capital esmentats i la «flexibilit­at en la reconstruc­ció posterior», alhora que els va instar a «valorar, en el seu cas, l'adopció de mesures addicional­s». Malgrat això, el conseller delegat del Santander, José Antonio Álvarez, va afirmar que els «bancs només utilitzara­n els matalassos en cas d'extrema necessitat, que és quan estan destruint capital».

/

MOROSITAT En unes jornades d'El Economista i Accenture, el governador també va advertir que la morositat bancària registrarà un «augment significat­iu» en els pròxims trimestres «fins i tot en l'escenari més benigne» d'evolució econòmica. L'augment dels impagament­s, va destacar, ha sigut «molt contingut» fins ara gràcies a les mesures públiques de recolzamen­t a empreses i famílies, però acabarà sent més pronunciat, i per això les entitats «han de persistir» en l'increment de les provisions per fer front a les futures pèrdues.

En una línia similar, el president de la patronal bancària AEB, José María Roldán, va alertar de la necessitat de «minimitzar l'existència d'empreses zombis», és a dir, aquelles que s'han tornat inviables per la crisi i l'existència de les quals se sosté per ara gràcies a les mesures de suport públic. És necessari deixar-les caure, va argumentar, perquè obstaculit­zen la transforma­ció cap a un nou teixit productiu més «digital i verd», ecològicam­ent sostenible.

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, també preveu que els impagament­s creixin, però sense arribar als nivells de la crisi anterior (13,61% el desembre del 2013). En aquest context, va defensar, «té tot el sentit ampliar el període de carència» en els crèdits a empreses avalats per l'Estat a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) més enllà de l'any previst inicialmen­t.

H

 ?? El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos. ?? 33
DAVID CASTRO
El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos. 33 DAVID CASTRO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain