El Periódico - Català

Barcelona, la ciutat amb el cistell de consum més car

Els preus als súpers b de la capital catalana són el 3% més alts que a Madrid Alimentaci­ó i b drogueria han pujat el 2,8% a Espanya en l'últim any

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO

Els preus de l'alimentaci­ó i la drogueria als supermerca­ts van pujar una mitjana del 2,8% a Espanya l'últim any, segons un estudi de l'Organitzac­ió de Consumidor­s i Usuaris (OCU), que revela que Barcelona és la ciutat més cara de la Península. Els preus dels supermerca­ts barcelonin­s són una mitjana de l'11% més cars que els de la població més barata, i un 3% més cars que els de Madrid. El súper més barat de la capital catalana és l'Alcampo de Diagonal Mar, i el més car un Sorli Discau del carrer de Marina. Segons l'estudi, el 64% dels productes de la cistella de la compra en alimentaci­ó i drogueria a Espanya s'han encarit l'últim any.

Malgrat aquesta alça de preus, Enrique García, de l'OCU, opina que «no hi ha una accelerada de preus per la pandèmia, sinó que han anat pujant de manera gradual al

mateix temps que s'han anat elevant els costos».

El seguiment de 143.313 preus de 1.062 súpers, hípers i botigues de descompte de 65 ciutats espanyoles, a més d'internet, dibuixa una mostra fiable de l'evolució dels preus dels productes i dels establimen­ts més barats o més cars del mercat. És un estudi (117 establimen­ts a Catalunya, 44 dels quals a Barcelona) que l'OCU fa des dels anys 90 i és una mostra fiable de l'evolució de preus i estratègie­s de les cadenes.

Un element que s'ha de destacar és que les cadenes de súpers eleven els preus segons les zones. Així, constaten que quanta més diferència de preus hi ha en una mateixa població, l'oferta comercial és més rica. A Barcelona, per exemple, la diferència entre el supermerca­t més car i el més econòmic suposa una diferència de 1.966 euros anuals, mentre que a Tarragona és de 912 euros. L'OCU corrobora que l'impacte de la Covid es nota als supermerca­ts, amb un canvi d'hàbits en els consumidor­s que compren menys vegades, però més quantitat. A més, adquireixe­n més productes que ara no consumeixe­n fora de la llar i molts més a través d'internet. Però la principal repercussi­ó és en la pujada de preus, molt per sobre d'un IPC que està en termes negatius.

 ?? Clients compren productes en un súper de Barcelona. ?? ELISENDA PONS
Clients compren productes en un súper de Barcelona. ELISENDA PONS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain