El Periódico - Català

El piló maleït

Un cirurgià plàstic no pot operar perquè es va destrossar la mà al xocar amb un dispositiu automàtic Altres veïns del Tibidabo van patir accidents similars

- J. G. ALBALAT

Té fins i tot nom. La pilona Marisa (per un restaurant pròxim) està instal·lada entre el carrer de la Colònia del Tibidabo i el camí de Vallvidrer­a, a la part més alta de Barcelona. El con de forma tubular ubicat enmig de la via permet que només els veïns puguin accedir a la travessia amb el vehicle, ja sigui cotxe o moto. Per a alguns residents és la «pilona assassina». Expliquen que aquests dispositiu­s (n'hi ha uns quants pels voltants del parc d'atraccions del Tibidabo) no funcionen bé, sobretot quan plou, i pugen i baixen al seu aire.

Això és el que va provocar que Ignasi F. Sanza, de 56 anys, un prestigiós cirurgià plàstic català, amb 9.000 operacions i fundador d'una clínica amb el seu nom, tingués un greu accident el 18 d'agost del 2018 a la nit. El canell li va quedar destrossat i des d'aleshores no pot operar.

Segons els veïns de la zona, s'han produït altres sinistres pel deficient funcioname­nt de les pilones, tot i que els danys els rebia el vehicle. En les seves reunions han sortit a col·lació una desena d'incidents d'aquestes caracterís­tiques. Fins a tal punt que diversos artefactes s'han canviat per altres de nous, a causa del seu deterioram­ent.

Aquests pilons s'activen amb un comandamen­t a distància que té cada veí del carrer. Quan hi accedeixen amb el vehicle, premen el botó i el tub baixa, i el semàfor canvia de vermell a ambre. Quan surten, no fa falta, ja que el dispositiu detecta el turisme o la moto i l'aparell descendeix. El problema és quan el mecanisme s'espatlla i el con baixa i puja sense control.

Ignasi F. Sanza va perdre tendons i el nervi radial del canell i ja ha passat per cinc operacions

Confirmaci­ó del notari

El cirurgià plàstic Ignasi F. Sanza ha reclamat a Barcelona Serveis Municipals, que depèn de l'Ajuntament de Barcelona i que gestiona el parc del Tibidado, pel seu accident. La resposta inicial va ser que el tub havia sigut inspeccion­at dies abans amb «resultat satisfacto­ri». Un notari, no obstant, va constatar que dos pilons, entre aquests, el de l'accident, no funcionave­n el gener del 2019, mesos després del sinistre. Sanza va posar l'assumpte en mans del despatx d'advocats de Sergi Mercè. La reclamació administra­tiva està en plena tramitació. En el cas de no prosperar, no es descarta acudir als tribunals.

Sanza viu a Vil·la Tibidabo, una torre modernista dissenyada per l'arquitecte Albert Joan Torner (1872-1957), probableme­nt a principis del segle XX. El metge la va adquirir fa uns anys a través d'una subhasta quan la seva professió li donava uns bons rèdits econòmics per poder mantenir-la.

Aquell 18 d'agost del 2018, la seva vida es va capgirar. Aquella nit, va pujar a la moto per anar a un sopar. No hi va arribar mai.

«Si no els volen arreglar, que els treguin. Però no volem `pilons assassins'», afirma

La pilona Marisa es va aixecar quan passava per sobre. Sanza va caure, amb la mala fortuna que el canell li va quedar destrossat. «He perdut tendons, el nervi radial .... », relata. Després de cinc operacions ara mou alguns dits, però no pot tancar la mà. Al canell hi té un enorme bony. És un tros de cama que li van implantar perquè se li estava podrint la mà. «Ja no puc operar», recalca. Aquest profession­al reconegut a Europa i amb 30 anys d'experiènci­a únicament pot passar visites mèdiques i assessorar companys.

«Aquests pilons necessiten oli per pujar i baixar i quan plou s'emulsiona i fallen. Van canviar els de ferro per altres d'acer, però no van fer els drenatges per a l'aigua. Continuen sense funcionar bé», precisa. «Si no els volen arreglar, que els treguin. No volem pilons assassins», afirma Sanza.

Fonts municipals van reconèixer que s'han produït «incidèncie­s» amb les pilones del Tibidabo, però poques i d'escassa importànci­a, menys la de Sanza. Quan han resultat danyats vehicles, s'ha fet càrrec de la reparació l'asseguranç­a.

 ?? Cirurgià de prestigi Ignasi S. Lanza mostra les mans, una lesionada, al costat de la pilona automàtica de l'accident. ?? FERRAN NADEU
Cirurgià de prestigi Ignasi S. Lanza mostra les mans, una lesionada, al costat de la pilona automàtica de l'accident. FERRAN NADEU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain