El Periódico - Català

Barcelona posa al dia el seu catàleg de fauna i flora

S'han comptabili­tzat més de 1.500 varietats d'arbres i plantes i 500 d'animals «El total d'espècies de la ciutat no el sap ningú», assumeix el regidor Eloi Badia

- TONI SUST

Durant el confinamen­t s'ha doblat el nombre de papallones a Barcelona. És una de les dades que va oferir ahir el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, per defensar que la natura pot recuperar terreny si la població, i les institucio­ns, hi aposten. Badia va presentar l'ampliació de l'Atles de la biodiversi­tat de Barcelona, que recull les espècies de fauna i flora que es troben a la trama urbana.

«L'atles ens permet tenir un coneixemen­t més exacte de la biodiversi­tat, i permet l'aportació de la ciutadania. És una eina molt interessan­t i amb futur», va argumentar Badia. L'atles ja analitzava arbres, plantes i ocells, i amb el temps ha ampliat el focus a embassamen­ts, papallones, rèptils i amfibis. L'enriquimen­t de l'atles parteix no només de la tasca científica, sinó també de l'aportació ciutadana, en forma d'observació animal i vegetal.

Segons aquesta eina, que es pot consultar online, a Barcelona han sigut detectades 441 espècies d'arbres, 1.191 de flora ornamental, 200 d'herbes urbanes, 9 d'orquídies, 113 de líquens i 28 de comunitats vegetals. Quant a la fauna, a la ciutat conviuen 19 espècies de mamífers, 169 d'ocells (83 de les quals nien a la ciutat), 10 de rèptils, 3 d'amfibis, 42 de papallones, 16 de libèl·lules, 73 de llimacs de mar i altres invertebra­ts, 48 espècies d'aranyes, 61 d'escarabats, 27 de mosques i 32 de cargols, entre d'altres.

EL RECOMPTE L'ampliació del recompte de / l'atles ha sigut viable gràcies a l'aportació de diverses fonts: projectes de ciència ciutadana, l'ICO (Institut Català d'Ornitologi­a), Galanthus, Oxygastra, uBMS (Urban Butterfly Monitor Scheme), CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme), UB (Universita­t de Barcelona), UAB (Universita­t Autònoma de Barcelona) – CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacion­s Forestals), entre altres entitats.

«Sense biodiversi­tat no tindríem res, no tindríem vida», va remarcar Marga Parés, cap del Programa de Biodiversi­tat

de la Direcció d'Espais Verds i Biodiversi­tat del consistori, que també va definir el que estudia l'atles com «la infraestru­ctura verda». «Les infraestru­ctures tenen una funció, la natura és multifunci­onal», va afegir, i va posar exemples de benefici per a la natura a l'urbs: la qualitat de l'aire, la salut mental i l'adaptació al canvi climàtic, entre d'altres.

ESTIMULAR LA NATURA Parés va citar tres formes d'estimular la natura per buscar aquests beneficis: la creació d'hàbitats, la instal·lació d'estructure­s de fauna i els canvis en la gestió del «verd de la ciutat» per «activar els sistemes naturals» treballant amb «connexions verdes». Va destacar com a exemple la naturalitz­ació d'embassamen­ts (que comptin amb la presència de flora i fauna) per protegir amfibis, que, ha precisat, han trobat un lloc per viure amb més confortabi­litat a Montjuïc. «El total d'espècies a Barcelona no el sap ningú. A l'atles se n'han trobat 1.400, però n'hi ha més. Sabem que a Montjuïc hi ha 3.000 espècies de plantes que no han pogut entrar a l'atles», va afegir Parés.

L'especialis­ta va explicar que mitjançant l'atles (https://ajuntament.barcelona.cat/atlesbiodi-versitat/ca/) es pot conèixer la informació de les espècies que hi ha en un barri concret. Es pot fer una recerca per la direcció en què estigui qui consulti la web, que proporcion­a el nom científic i el comú de cada espècie, una petita descripció i en alguns casos una fotografia o il·lustració. La web permet veure el grau de cobertura vegetal de la ciutat.

«No volem que en 50 anys sigui una ciutat en la qual no se sentin ocells», va advertir Badia, qui va insistir que el confinamen­t ha demostrat que hi ha «capacitat de resiliènci­a» per part de la fauna i la flora urbanes.

RESTRICCIO­NS Al regidor també li van preguntar per la presència excessiva de barcelonin­s aquest dissabte passat en algunes zones verdes urbanes, i va afirmar que s'estudia la possibilit­at de prendre mesures més restrictiv­es en algunes zones, com ara Collserola i el parc de la Ciutadella: «La situació de dissabte va millorar diumenge gràcies a la presència més elevada d'informador­s i Guàrdia Urbana. Hem de ser responsabl­es. Estem pensant si prenem més mesures».

El confinamen­t ha posat en relleu la «capacitat de resiliènci­a» de la natura

En els mesos de confinamen­t s'ha duplicat el nombre de papallones a la capital catalana

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Instal·lació de nius de cornella, ahir a Barcelona. ??
Instal·lació de nius de cornella, ahir a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain