El Periódico - Català

Una bretxa que es tanca molt poc

El cine fet per dones segueix en desavantat­ge

- BEATRIZ MARTÍNEZ

En els últims temps les pel·lícules dirigides per dones s'han convertit en centre d'atenció: guanyen premis, activen la conversa cultural al tractar sobre temes que no havien sigut prou visibilitz­ats i demostren la capacitat de les creadores per construir un discurs que trenca amb l'estructura patriarcal per portar a col·lació les insegureta­ts i fortaleses de la dona en el nostre temps. No obstant, malgrat que es parli de Las niñas (Pilar Palomero), de La boda de Rosa (Icíar Bollaín) o d'Invisibles (Gracia Querejeta), la situació de desigualta­t dins del sector cinematogr­àfic continua sent enorme. Des de fa cinc anys, l'Associació de Dones Cineastes i Mitjans Audiovisua­ls (Cima) elabora un informe que posa de manifest aquesta bretxa dins del sistema a través de dades analítique­s.

Així, en l'última investigac­ió que ha portat a terme Sara Cuenca (investigad­ora social sobre perspectiv­a de gènere), el 2019 d'un total de 146 llargmetra­tges estrenats al nostre país la representa­tivitat de la dona en càrrecs de responsabi­litat es quedaria en un 30% respecte al 70% dels homes. El sector continua estant profundame­nt masculinit­zat, però des de l'Associació admeten que el canvi es va consolidan­t a poc a poc gràcies a les polítiques d'igualtat de gènere, les mesures de discrimina­ció positiva. Els percentatg­es han anat pujant tímidament, amb alguna relliscada: 26% el 2015-2016, 24% el 2017 i 29% el 2018. En total, un creixement del 3%.

/

UNA MICA D'ESPERANÇA Cristina Andreu, presidenta de Cima, reconeix que encara queda molt per avançar per aconseguir que la balança s'equilibri. Però es troba esperançad­a, sobretot al parlar d'algunes categories que durant anys no havien tingut cap representa­ció, com ara direcció de fotografia o música, i que ara, en comptes d'un 0%, almenys tenen un 10% i un 12%, respectiva­ment.

¿Quina seria llavors la bona notícia? Que almenys, en qüestió de diners, les produccion­s dirigides per dones s'acosten a les que dirigeixen els homes. El 2016 hi havia una desigualta­t de pressupost­os d'un 72%. El 2019, gràcies a les clàusules de foment de la igualtat, s'ha rebaixat a un 49%. Traduït en números: si una pel·lícula dirigida per un home, de mitjana, pot arribar a costar 2.160.390 euros, la d'una dona arribaria a 1.055.979 euros a tot estirar.

En els ajuts generals, els llargmetra­tges dirigits per dones represente­n un 17% del total (davant el 14% de l'any anterior). En les ajudes selectives, s'obté un 36% de representa­tivitat. Fins aquí, tot bé. Però l'assumpte es torna a posar sospitós quan es posa de manifest que els dos grans grups mediàtics, Atresmedia i Telecinco Cinema, no han recolzat cap llargmetra­tge dirigit per una dona el 2019. Només TVE s'ha convertit en agent actiu d'aquest canvi.

¿Què passarà quan es comenci a agreujar la crisi generada per la pandèmia? «Estem molt preocupade­s», comenta Andreu. «Com va dir Simone de Beauvoir, n'hi ha prou que hi hagi una crisi econòmica, política o religiosa perquè els drets de les dones tornin a ser qüestionat­s».

 ?? Pilar Palomero, en el rodatge de la seva pel·lícula `Las niñas'. ?? BTEAM PICTURES
Pilar Palomero, en el rodatge de la seva pel·lícula `Las niñas'. BTEAM PICTURES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain