El Periódico - Català

Les CCAA executaran més del 50% dels fons de la UE

Von der Leyen ignora la petició d'Aragonès d'un referèndum d'autodeterm­inació

- JUANMA ROMERO MADRID XABI BARRENA BARCELONA

Ja són 17 les conferènci­es de presidents celebrades des de l'esclat de la pandèmia de Covid-19, 23 des que es va crear el 2004 aquest fòrum d'interlocuc­ió de l'Estat amb les comunitats, i la d'ahir va transcórre­r sense tensions. Era esperable, perquè la goma d'enganxar eren els fons europeus, la salva de 140.000 milions d'euros –entre transferèn­cies i préstecs– que regaran també les autonomies. I Pedro Sánchez, per aplanar el camí, va garantir ja des de l'arrencada de la cimera que més del 50% dels projectes del pla de recuperaci­ó i resiliènci­a seran executats per les comunitats.

El president del Govern va tornar al Senat la seva condició de seu de la conferènci­a de presidents, després que les 14 celebrades en la primera onada del coronaviru­s i l'última, la del mes passat, s'organitzes­sin des de la Moncloa, i l'anterior, la del 31 de juliol, es desplacés a la Rioja. Però en aquesta ocasió, el principal reclam era la presència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que va participar de la reunió de manera telemàtica, com tots els mandataris autonòmics i el cap de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), el socialista Abel Caballero, alcalde de Vigo. La cita es va produir a més amb un nou estat d'alarma actiu a tot el país, decretat diumenge pel Consell de Ministres. Està pendent si el Govern podrà prorrogar la mesura fins al 9 de maig, però almenys durant la conferènci­a no es va sentir cap qüestionam­ent, ni tan sols dels barons del PP (però a fora, sí).

El focus es va situar, doncs, en la pluja de milions d'Europa. Sánchez va confirmar que el projecte de Pressupost­os de l'Estat per al 2021, que avui aprovarà el Consell de Ministres –hores més tard, Unides Podem va aigualir l'anunci del líder socialista al no donar per tancat l'acord–, incorporar­à un avenç de 27.000 milions d'euros del fons comunitari. Un terç del total de 72.000 milions de transferèn­cies directes que correspone­n a Espanya. El president va assegurar, després de la pregunta de l'andalús Juanma Moreno, que l'Executiu no renuncia a demanar l'import de 140.000 milions, però els 68.000 milions de préstecs es reclamaran més endavant. S'executaran primer, per tant, els ajuts a fons perdut.

El cap de l'Executiu va explicar que els presidents autonòmics podran promoure, en el pla de recuperaci­ó, projectes o programes en qualsevol àmbit, perquè hi ha competènci­es que són de les comunitats i que estan molt vinculades a l'esborrany entregat a Brussel·les. Així, les autonomies podran executar projectes i programes que presentin i siguin aprovats en matèria de vivenda, educació, polítiques socials, polítiques actives d'ocupació o medi ambient. I per a això s'acordaran convenis marc entre els ministeris implicats i les regions. A més, es posarà en marxa la conferènci­a sectorial de fons europeus liderada per Hisenda, igual que s'eliminaran traves burocràtiq­ues i es reformaran lleis per agilitar l'absorció dels recursos arribats de Brussel·les.

Sánchez va citar alguns projectes que podran ser executats per les comunitats atenent les seves competènci­es, com la rehabilita­ció sostenible de vivendes, a la qual es reservaran 4.350 milions. Es destinaran 2.500 milions a polítiques mediambien­tals; 7.000, a polítiques educatives; 2.000, a l'economia de les cures, i 600, a la modernitza­ció i digitalitz­ació de les administra­cions públiques. A més es llançarà el Pla Justícia 2030, per «impulsar un servei públic de justícia eficient i de més qualitat», que suposarà la creació d'oficines judicials en 5.200 municipis.

La presidenta de la CE remarca que l'èxit del pla dependrà de la qualitat de les inversions

«ONADA DE RENOVACIÓ Vostès han estat allà per ajudar la població i ara Europa vol ser allà amb vostès», va dir Von der Leyen als mandataris autonòmics, a qui va apressar a plantejar «reformes i idees valentes». «Han de reactivar l'economia i avançar cap a un futur més ecològic i resilient. L'èxit del pla dependrà de la qualitat de les inversions», va apuntar, cridant-los a treballar «en equip». I va afegir que són els presidents els que han de portar l'«onada de renovació» als seus territoris i ciutats.

Els mandataris autonòmics van coincidir a reclamar criteris «objectius», «transparen­ts» i «justos», no «partidiste­s» a l'hora de repartir els fons. Però mentre que uns emfatitzav­en el pes de la

Es destinaran 4.350 milions per a vivenda, 2.500 per a polítiques verdes i 7.000 per a educació

població o l'afecció de l'atur, altres, com els responsabl­es d'Astúries o Aragó, demanaven tenir en compte l'envellimen­t o la despoblaci­ó rural.

Pere Aragonès, president en funcions de la Generalita­t, va aprofitar la presència de Von der Leyen per reclamar, en anglès, un referèndum d'autodeterm­inació. «La nostra aspiració és poder participar amb la nostra pròpia veu, com fan tots els estats. Aquesta aspiració tan sols pot resoldre's amb més democràcia, com es resolen tots els conflictes polítics a Europa», va assenyalar el dirigent republicà, que va afegir que el Govern està preparat per assumir la gestió directa dels fons. No hi va haver justifican­t de recepció per part de la Comissió, ni tampoc el Govern es va aturar en el passatge.

 ??  ?? Pere Aragonès escolta Ursula von der Leyen durant la conferènci­a d'ahir.
Pere Aragonès escolta Ursula von der Leyen durant la conferènci­a d'ahir.
 ??  ?? EFE / GENERALITA­T
EFE / GENERALITA­T

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain