El Periódico - Català

EL TAXI RECLAMA AJUDA

El col·lectiu b paralitza el centre de Barcelona i anuncia una llarga protesta Demanen als b bancs una moratòria del pagament dels seus préstecs

- ORIOL LARA

Els taxistes van col·lapsar ahir al matí el centre de Barcelona amb una marxa lenta en demanda d'ajudes per pal·liar la caiguda d'activitat i ingressos a causa de la pandèmia. També sol·liciten als bancs una moratòria del pagament dels seus crèdits.

Als problemes a Rodalies, provocats per unes obres d'Adif a l'estació de Sants, s'hi va sumar ahir una marxa lenta de taxistes a Barcelona, una mobilitzac­ió que va contribuir a complicar la mobilitat per la capital catalana i que va col·lapsar durant part del matí el centre urbà. El col·lectiu de conductors protesta per la seva situació davant la pandèmia i reclama al Govern de la Generalita­t ajuts per fer front a la seva caiguda d'ingressos. Els taxistes també demanen als bancs una moratòria del pagament dels seus préstecs.

Els taxistes van sortir de la plaça d'Espanya i van recórrer en marxa lenta la Gran Via fins al passeig de Gràcia. L'organitzac­ió Élite Taxi va advertir: «L'hem començat, però no sabem quan l'acabarem».

Lluís Berbel, president del Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC), va denunciar la situació crítica de molts companys: «Els bancs els estan pressionan­t per pagar els préstecs i l'ICO, i molts no poden a causa de les baixes xifres que tenen, amb entre el 80% o el 90% de pèrdues».

Els pocs guanys els va atribuir, d'una banda, al fet que ja no hi ha activitat ni de bars ni de restaurant­s, cosa que els repercutei­x de manera indirecta, i d'altra banda, a la falta de turistes, que ja els va afectar durant la primera onada del coronaviru­s.

A més dels ajuts del Govern, també demanen un recolzamen­t per part de l'Administra­ció local, que consideren que no els han recolzat suficient. «Demanem una regulació, fins i tot la moratòria d'algun dels impostos que tenim a nivell local o l'ampliació de places per a taxi perquè ara només estan treballant un 60% dels cotxes. Molts es troben a les parades de taxi quiets o en doble fila», van denunciar.

El president dels taxistes va comentar que, de moment, no tenen pensat adoptar altres mesures perquè va assegurar que són «respectuos­os amb totes les restriccio­ns sanitàries». «Tampoc ens podem concentrar cada dia per la distància de seguretat», va remarcar. No obstant, si la delegació del Govern no els fa cas, aspiren a anar a altres llocs perquè finalment el govern s'hi posicioni a favor.

/

SITUACIONS PRECÀRIES Amb la situació actual, una de les taxistes comentava ahir que ha hagut de deixar el lloguer de Barcelona per anar-se'n a viure a casa de la seva germana per estalviar despeses a Santa Perpètua de Mogoda. Maria Victòria Higuero, mare d'un fill de 18 anys, té una moratòria de la hipoteca de la llicència que no podrà pagar si li cobren la lletra sencera.

Amb la jornada que se'ls permet fer no en tenen prou: «Ara ens deixen treballar 16 dies al mes. Si fem molt, que no s'està fent des que han tancat bars i restaurant­s, fem 100 euros al dia». Diu que la situació és insostenib­le perquè per exemple «diumenge vaig guanyar 35 euros treballant 10 hores» i ha de pagar totes les despeses. «Només en gasolina se me'n van 300 euros, al juliol vaig pagar l'asseguranç­a a tot risc de gairebé 3.000 euros perquè tinc sis places i els autònoms...». Tot i així, Maria Victòria tenia una mica estalviat, però molts d'altres no.

H

 ?? JORDI OTIX ??
JORDI OTIX
 ?? Marxa de taxistes pels carrers de Barcelona, ahir al matí. ?? 33
JORDI OTIX
Marxa de taxistes pels carrers de Barcelona, ahir al matí. 33 JORDI OTIX

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain