El Periódico - Català

Equips anti-Covid deficients i escassos en ambulàncie­s

Els treballado­rs asseguren que el material contra la Covid és precari A BCN reben unes mascaretes no aptes per a fins mèdics

- JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

La penúltima partida de mascaretes que la firma Transports Sanitaris de Catalunya (TSC) ha entregat als seus tècnics protagonit­zarà la pròxima denúncia del sector de les ambulàncie­s davant Inspecció de Treball. Redacta la denúncia Vicente Mancebo, tècnic d'emergèncie­s que treballa a l'Alt Penedès i que ja té 13 anys de sirenes a l'esquena. El motiu: les mascaretes, d'importació, són FFP2 i porten el segell CE, però també un rètol a l'embolcall: Non medical use. O el que és el mateix, no són aptes per a ús sanitari.

Altres mascaretes que els tècnics d'ambulàncie­s de l'empresa van denunciar a Girona per no complir els criteris d'homologaci­ó van ser retirades per la firma i van aparèixer a Barcelona dos setmanes després», diu Mancebo. TSC és una marca d'Ambuibéric­a, que al seu torn pertany al consorci Health Transporta­tion Group (HTG), integrat per dos fons de capital risc. L'empresa no ha fet comentaris a EL PERIÓDICO.

VESTITS BRUTS, A CASA Una altra denúncia va parar recentment una imprudènci­a en les contractes privades d'ambulàncie­s de la capital catalana: a diverses empreses, el mateix tècnic era qui havia de rentar els vestits de protecció a casa seva. Això, l'absència de cribratges per PCR i el llarg temps d'ús a què estan obligats amb les mascaretes motiven una demanda d'USOC que l'1 de desembre es veurà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El sindicat acusa no només diverses empreses, també el Departamen­t de Salut. «El considerem responsabl­e subsidiari; és el contractan­t de les empreses. Sense protecció adequada, no és només que portem el virus a les nostres famílies, és que som una via de contagi per al pacient», diu Walter Álvarez, tècnic sanitari d'una ambulància de suport vital a Barcelona i delegat sindical.

Normes pensades per al començamen­t de la pandèmia, quan escassejav­en les mascaretes, les bates i les pantalles en aquest país, encara no han sigut canviades en nombroses contractes del servei, i les dotacions d'EPIs (equips de protecció individual) continuen a mercè de cada empresa quan no es busquen la solució els mateixos sanitaris.

MASCARETES NO MÈDIQUES A 24 euros aconseguei­xen a internet els tècnics d'ambulàncie­s de diverses ciutats una granota de protecció. En trobarien de més barats si els compressin per lots de 500, però això encara no es fa en un col·lectiu en què a la intermiten­t escassetat­ivarietat d'EPIs l'acompanyen uns salaris baixos. A falta de protecció, la gent del transport sanitari es busca la vida a Amazon i les ferreterie­s, sobretot al medi rural i d'amagat del cap. El fenomen és freqüent a Extremadur­a i Castella-la Manxa, segons les fonts del sector consultade­s.

«Veus arribar els astronaute­s de la pública i et fa enveja», explica el tècnic Walter Álvarez. Anomena «astronaute­s» els operaris que van equipats amb granota i ulleres.

Álvarez refereix així la diferència que hi ha entre els EPIs que reben els seus col·legues del SEM (Sistema d'Emergèncie­s Mèdiques) barceloní, dependent de la sanitat pública, i els que els donen als tècnics de les empreses que han guanyat les contractes del transport sanitari.

SANCIÓ A l'Aragó, l'Administra­ció, i no ja els sindicats, ha certificat una altra possible via de contagi de la Covid a les ambulàncie­s per falta d'una protecció adequada. A la constructo­ra Acciona, que gestiona el transport sanitari de Saragossa, Inspecció de Treball li ha aixecat una acta per una infracció greu.

El 14 de maig passat, Treball va considerar que, en la fase inicial de la pandèmia, els tècnics sanitaris de l'empresa van haver de reutilitza­r «més enllà de la vida útil prevista» les seves mascaretes FFP2. S'utilitzava 168 hores un material que Sanitat recomana avui, en diversos fullets públics, per a només 48.

Acciona ha al·legat en la seva defensa que ha complert el protocol aragonès de la pandèmia. El dissabte 28 de març, a les vuit de la tarda, la Direcció Operativa de Coordinaci­ó Assistenci­al d'Acciona a l'Aragó va enviar als seus tècnics d'ambulàncie­s un correu intern amb instruccio­ns que emanen del 061 autonòmic. El document, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, es

A Aragó, Treball va sancionar Acciona per ordenar l'ús de la mateixa mascareta durant 168 hores

A Extremadur­a i Castella-la Manxa, alguns tècnics es busquen granotes de protecció a internet

tableix que les mascaretes FFP2 «en cas de ser utilitzade­s amb la pantalla de protecció, són vàlides per a set torns de feina de 24 hores, o equivalent (total 168 hores d'exposició)».

Aquesta ocupació es va fer «sense que s'hagin adoptat mesures d'esterilitz­ació després de cada ús», diu l'acta de sanció. L'autoritat laboral creu que l'empresa no es pot limitar a complir els protocols «quan resulten insuficien­ts per assegurar l'esmentada protecció, i no s'ajusten als requerimen­ts normatius».

El protocol no ha canviat, segons expliquen fonts de l'empresa, però ara, després de la fase dura de la pandèmia, els tècnics de les seves ambulàncie­s fan servir les mascaretes a demanda i menys temps.

BATES CONTRA GRANOTES No obstant, passats quatre mesos d'aquesta sanció, fonts de la plantilla mostren encara EPIs de mala qualitat, dèbils, basats en l'ús de bates. «La bata és útil sota sostre, a l'hospital quan el pacient ja està estirat i estabilitz­at, però no et dona seguretat en un ambient extrahospi­talari. La granota és el que més protegeix a l'ambulància. Substituir-la per una bata no és apropiat», diu des de Logronyo el tècnic d'emergèncie­s i delegat de la UGT Adrián Zaldívar.

A Saragossa, a més, el protocol intern ordena l'ús col·lectiu, no individual, de les pantalles facials i els cascos. «Pantalles i cascos són de l'ambulància, no de la persona –explica un dels tècnics sanitaris consultats–. Quan acabes, te'l treus, el neteges i el deixes al cotxe per a un altre company».

Al correu intern que estableix el protocol, l'ordre diu que «el conductor del recurs ha de netejar i desinfecta­r les pantalles després de cada ús (...) i han de quedar sempre a l'ambulància».

A La Rioja, les ambulàncie­s de la contracta de Ferrovial també porten dues pantalles facials com a dotació, però els tècnics en tenen d'altres. «Nosaltres – diu Zaldívar– utilitzem les que al principi de la pandèmia va donar una altra empresa a tot el personal sanitari de la regió».

«Substituir la granota per una bata no és adequat», diu des de la Rioja el tècnic sanitari Adrián Zaldívar

 ?? Treballado­rs d'una ambulància acompanyen una dona cap a l'Hospital de Bellvitge. ?? JORDI OTIX
Treballado­rs d'una ambulància acompanyen una dona cap a l'Hospital de Bellvitge. JORDI OTIX

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain