El Periódico - Català

Tensió en el Govern fins a última hora pel Pressupost

Els equips acorden limitar en quatre mesos el preu dels lloguers i facilitar l'accés a l'IMV L'Executiu confirma que els salaris dels treballado­rs públics pujaran el 0,9% el 2021

- R. M. SÁNCHEZ M. Á. RODRÍGUEZ JUANMA ROMERO MADRID

Amb el text del projecte de Pressupost­os de l'Estat per al 2021 pràcticame­nt tancat i l'anunci del president del Govern de la seva aprovació en el Consell de Ministres d'avui, la tensió entre els dos socis del Govern de coalició (PSOE i Unides Podem) es va mantenir en suspens fins a altes hores d'ahir. Al final, els equips negociador­s van aconseguir posarse d'acord per regular el preu dels lloguers en un termini de quatre mesos i facilitar l'accés a l'ingrés mínim vital (IMV). Això garanteix que els dos socis donaran el seu recolzamen­t al projecte de llei de Pressupost­os en el consell d'avui.

Ahir a última hora també es donava per fet un acord entre els dos socis de coalició per apujar l'IRPF als contribuen­ts amb rendes a partir dels 200.000 euros.

Aquest dilluns, el president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar davant la conferènci­a de presidents autonòmics i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que el projecte de Pressupost­os seria aprovat demà mateix pel Consell de Ministres. Poc després, fonts d'Unides Podem van llançar aigua gelada a l'anunci solemne de Sánchez. «No s'ha tancat encara un acord per poder portar demà el projecte de Pressupost­os al Consell de Ministres» d'aquest dimarts.

Els morats exigien que els Comptes del 2021 incloguess­in la regulació del preu dels lloguers de les vivendes i mesures per garantir el correcte funcioname­nt de l'ingrés mínim vital, el retard del qual està ofegant l'economia de les famílies més empobrides.

TENSIÓ NEGOCIADOR­A A partir d'aquestes dues exigències, la tensió negociador­a es va mantenir durant tota la tarda d'ahir, amb l'íntima convicció, reconeguda per les dues parts a EL PERIÓDICO, que seria possible arribar a una solució. Els equips negociador­s van aconseguir desbloquej­ar a mitja tarda el primer dels esculls, una vegada es va acordar impulsar en el termini de quatre mesos una llei de vivenda que permeti «posar sostre» al preu dels lloguers a les zones que tinguin un mercat «tensat». Una mica més tard va arribar l'acord per facilitar l'accés a l'ingrés mínim vital, de manera que per accedir a la prestació es prengui com a referència els ingressos dels tres mesos previs a la sol·licitud i que l'IMV quedi obert a col·lectius com el dels immigrants menors no acompanyat­s (menes).

Amb aquest nus dissolt, el Consell de Ministres ja tindrà via lliure per aprovar el text del projecte de llei de Pressupost­os en el qual les dues formacions venen treballant des de fa mesos i que inclou una pujada del 0,9% per a les pensions i per als sous dels empleats públics, tal com va avançar EL PERIÓDICO.

El Consell de Ministres aprovarà avui el projecte de llei que remetrà demà al Congrés

Els negociador­s van donar per fet ahir a la nit que l'IRPF pujarà per a les rendes a partir dels 200.000 euros

Els representa­nts dels sindicats CSIF, CCOO i la UGT, no obstant, van criticar la falta de diàleg social previ a la decisió del Govern d'una pujada salarial i una oferta pública d'ocupació per al 2020 que van jutjar insuficien­ts.

Està previst remetre el projecte de llei de Pressupost­os al Congrés dels Diputats dimecres per a l'inici d'una tramitació parlamentà­ria que, amb total seguretat, culminarà ja les primeres setmanes del 2021. La primera votació en el ple del Congrés serà la setmana de l'11 i 12 de novembre.

El projecte de llei que arriba avui a la taula del Consell de Ministres incorpora pujades d'impostos amb què el Govern pretén ingressar uns 6.000 milions addicional­s el 2021 i uns altres 2.323 el 2022 (8.342 milions en dos anys).

Aquest càlcul incorpora els nous impostos sobre serveis digitals i transaccio­ns financeres ja aprovats pel Parlament. També, la creació de l'impost sobre envasos de plàstic d'un sol ús i l'increment de l'IVA de les begudes ensucrades i edulcorade­s del 10% al 21%, segons va avançar el Govern a la Comissió Europea el 15 d'octubre amb l'enviament del Pla Pressupost­ari.

FISCALITAT VERDA El document enviat a Brussel·les incloïa mesures en l'àmbit de la fiscalitat verda per un import de 1.311 milions el 2021, sense precisar si s'estava referint a una nova fiscalitat per al dièsel. Aquest dimarts s'aclarirà aquesta incògnita i també quins són els increments adoptats en l'IRPF i l'impost de patrimoni per a les rendes més altes, així com els possibles canvis en l'impost de societats pactats entre el PSOE i Unides Podem.

 ??  ?? EFE / CHEMA AYUSO
Carolina Darias, Pedro Sánchez, Pilar Llop i María Jesús Montero, després de la conferènci­a de presidents d'ahir.
EFE / CHEMA AYUSO Carolina Darias, Pedro Sánchez, Pilar Llop i María Jesús Montero, després de la conferènci­a de presidents d'ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain