El Periódico - Català

Odi i amor a Trump

El gruix dels artistes dels EUA combat la seva reelecció, amb excepcions en el country i el rock

- JORDI BIANCIOTTO

Kendrick Lamar li va dir tonto en la seva cançó

The heart part 4, Guns n'Roses van tunejar la seva Civil war per alertar de la «por que Trump alimenta», i Fiona Apple va alçar la veu per advertir al president que grapeja: «No volem les teves minúscules mans a prop de la nostra roba interior» (Tiny hands).

El 45è president dels Estats Units guanyaria de carrer el premi Llimona de la comunitat musical del país, que ja en el passat es va alinear d'una manera majoritàri­a contra els líders republican­s, com ara George W. Bush (recordem la gira Vote for change, el 2004, amb estrelles com Bruce Springstee­n i REM), un rebuig que ara, a uns dies de les eleccions, es veu multiplica­t en un context de rematada polaritzac­ió.

¿El món del pop (i els voltants) està incapacita­t per se per registrar suports a Donald Trump? La naturalesa dels artistes fa més procliu la simpatia per posicions progressis­tes, si bé hi ha un dispers club d'admiradors de Trump que nia més aviat a les caselles tradiciona­listes, al voltant de la música country (el trobador texà Trace Adkins, la veterana diva Loretta Lynn) i aïllades vedets seculars del rock (Ted Nugent, membres de Kiss; Michael Sweet, cantant del grup metaler cristià Stryper), amb tota la cautela que comporta establir vincles categòrics amb els gèneres musicals.

Les maneres imperials de Trump són un repel·lent per al gruix dels cantants i bandes, i les cançons que el ridiculitz­en i vituperen es compten per dotzenes. Don't lie to me (No em menteixis), li va cantar Barbra Streisand. Make America psycho again, va fer broma Fall Out Boy parodiant el seu eslògan del 2016, a la qual cosa Snoop Doggy Dogg va replicar amb Make America

crip again (crip és quedar esguerrat). Però no tot són calbots, mofa i befa. Per al probe cantant Eric Carmen, Donald Trump «guanyarà perquè és autèntic, i els demòcrates ho saben», va desafiar fa uns mesos a Twitter. El seu famós All by myself, èxit de 1975, ha sonat als mítings.

AMENACES DE MORT Les essències conservado­res que embolcalle­n la música country la fan més pròxima a les posicions

trumpianes. Però sempre hi ha excepcions, com el trio femení The Chicks (abans, Dixie Chicks), amb una cantant, Natalie Maines, que ja el 2003 va carregar contra la invasió de l'Iraq i la política de Bush, cosa que li va costar al grup un boicot en tota regla, esquitxat per amenaces

de mort, que va fer caure les seves cançons del Top 10 country (episodi recollit al documental, de significat­iu títol, Dixie Chicks: shut up and sing; canteu i calleu).

Són singularit­ats en un imaginari, el de la música campestre, del qual es distancien el country alternatiu i l'escena americana, amb artistes, aquí sí, manifestam­ent anti-Trump com Lucinda Williams, Wilco o Steve Earle. Però aquest és un altre món.

La posició natural del músic és difícil de conciliar amb el missatge republicà, considera Tori Sparks, singer-songwriter nascuda a Chicago, crescuda entre Florida i Nashville, i resident a Barcelona des del 2011. «Els artistes vivim fora de la norma, i

(amb la llegenda Keep America

great) representa­va per ell una superació dels rols atribuïble­s per la seva raça. «La gent no em pot dir què he de fer pel fet de ser negre».

Sense manifestar-se a favor de l'actual president, un altre raper il·lustre, Ice Cube, ha entrat en la seva òrbita a l'avenir-se a col·laborar amb el seu equip en el Platinum Plan (destinat a millorar les condicions de vida dels afroameric­ans) i permetre que l'Administra­ció s'afegeixi a la seva campanya Contract with

Black America. Una iniciativa que, per al músic, «colpeja directe al cor del racisme i presenta un antecedent històric per arribar a la justícia racial». ¿Blanqueig de Trump? Més explícits han sigut, en la seva sintonia amb el republicà, rapers com BlocBoy JB, Waka Flocka Flame i Fivio Foreign. Aquest últim, a la pregunta de si la gorra amb la frase

Make America great again «és hiphop», va respondre «sí, ho és».

¿Com s'explica el suport eventual d'afroameric­ans a un líder polític que, després de la mort de George Floyd, i en plena campanya Black Lives Matter, va culpar per igual els dos bàndols de la violència al carrer, per la qual cosa va arribar a ser elogiat per un dirigent del Ku Klux Klan, David Duke? La interpreta­ció passa per situar moltes de les simpaties a la franja socioeconò­micament alta de la població negra, i per fer anar i prioritzar, al cap i a la fi, arguments semblants als de la ciutadania blanca: els impostos baixos, el desafiamen­t a l'establishm­ent, la idea de llibertat. Se'n pot afegir un altre: la hipotètica sinceritat, com fa notar la cantautora nordameric­ana, resident a Barcelona, Tori Sparks: «Els votants negres republican­s destaquen que Trump diu el que pensa, i tenen la sospita que els demòcrates recolzen la seva comunitat només per interès electoral».

«La gent no em pot

dir què he de fer per ser negre», afirma el candidat Kanye West

 ??  ?? TORI SPARKS. Demòcrata.
ALEXEY STRADUBANO­V
AP
TORI SPARKS. Demòcrata. ALEXEY STRADUBANO­V AP
 ??  ?? PHARRELL WILLIAMS. Demòcrata.
PHARRELL WILLIAMS. Demòcrata.
 ?? AFP / ANKUR DHOLAKIA ?? DISTURBIS A Portland, després de la mort de George Floyd.
AFP / ANKUR DHOLAKIA DISTURBIS A Portland, després de la mort de George Floyd.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain