El Periódico - Català

Més despesa anti-Covid a l'espera de més suport

Pujada d'impostos a les rendes altes i les grans empreses Compromís de limitar els lloguers i millora de l'ingrés mínim vital Augment de recursos per a dependènci­a, sanitat, beques i FP Increment del 0,9% en pensions i sous dels funcionari­s

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ

El Consell de Ministres de coalició entre el PSOE i Unides Podem va aprovar ahir un projecte de Pressupost­os de l'Estat per al 2021 amb un nivell de despesa sense precedents per a una situació també sense precedents, com és la crisi sanitària, social i econòmica derivada de la pandèmia.

Un Pressupost per «reconstrui­r el que ens ha tret la crisi econòmica i social», «modernitza­r» el teixit productiu i «garantir un creixement econòmic» sobre bases més sòlides, amb una aposta «decidida» per la transició ecològica i digital, la cohesió social i territoria­l i la igualtat», segons va resumir el president del Govern, Pedro Sánchez, en un acte conjunt amb el vicepresid­ent, Pablo Iglesias, per escenifica­r l'acord polític roig-i-morat al darrere d'aquests comptes.

«Aquests són els pressupost­os que necessita aquest país per a un moment excepciona­l», va dir la ministra d'Hisenda,

María Jesús Montero, abans de presentar les grans xifres d'un pressupost que comporta la despesa social més gran de la història, amb un total de 239.765 milions d'euros. Aquesta xifra representa el 10,3% més que el pressupost­at per al 2020 i més de la meitat (el 52,6%) de la despesa total consolidad­a pressupost­ada per a l'estat i els seus organismes autònoms, als quals arriba la inèdita quantitat de 456.073 milions d'euros, amb un increment del 20% sobre l'exercici actual.

/El Pressupost VOLUMINOSE­S PARTIDES incorpora voluminose­s partides per atendre la despesa més gran en atur (25.012 milions) o l'ingrés mínim vital (3.017 milions). Però també augmenta la inversió en infraestru­ctures, en un 114,8%, mentre que la de Sanitat puja el 151,4%, per fer referèncie­s a les tres cares d'aquesta crisi social, econòmica i sanitària.

Són megaxifres per tres raons. Primera, perquè incorporen entre els seus ingressos una injecció de 27.436 milions d'euros procedents dels fons europeus de reconstruc­ció assignats a Espanya. Segona, perquè s'acompanyen d'una bateria de pujades d'impostos amb els quals l'Estat pretén afegir més de 8.000 milions a la recaptació del 2021 i el 2022. La tercera raó que permet aquesta megadespes­a resideix en el dèficit previst per a l'any vinent (el 5,2% del PIB per a l'Estat i el 7,7% per al conjunt de les administra­cions publiques), malgrat que suposarà una reducció respecte de l'esperat en el 2020 (de l'11,3% del PIB per al conjunt de les administra­cions). El projecte puja el 0,9% les pensions contributi­ves de la Seguretat Social i l'1,8% les no contributi­ves. I inclouen un augment del 0,9%, segons la inflació prevista, per als sous públics de totes les administra­cions públiques.

/

INCÒGNITA POLÍTICA La gran incògnita ara és si, després del dificultós acord entre els dos socis de Govern (el PSOE i Unides Podem) –que ha trigat setmanes a qua

llar–, serà possible comptar amb la majoria parlamentà­ria necessària per tirar endavant el projecte de Pressupost­os. El fantasma del rebuig inesperat del Congrés que va tombar el primer projecte roig-i-morat, el febrer del 2019, continua en l'aire. Però la ministra Montero es va mostrar ahir confiada, quan va afirmar que «a priori» el projecte de Pressupost­os compta amb un «recolzamen­t ampli» per ser tramitats i que puguin rebre el vistiplau per part del Congrés.

L'acord aconseguit in extremis entre el PSOE i Unides Podem per accelerar la llei que permetrà posar límits als preus del lloguer i evitar el recurs en el Constituci­onal contra la norma catalana que ja els ha adoptat fa confiar en el suport d'ERC i de Junts en el Congrés. Revitalitz­ar la majoria de la investidur­a sembla estar a l'abast de la mà, però el Govern continua sense descartar la idea d'atraure també Cs.

La principal rèmora per atraure el suport de Ciutadans podrà residir en l'àmpliam pujada d'impostos incorporad­a en el projecte de Pressupost­os, que inclou augments en l'IRPF per a les rendes de capital i del treball més elevades. No obstant, el PSOE podria utilitzar com a ganxo que el Govern ha evitat apujar ara l'impost de societats, i l'ha deixat per al moment en què es consolidi la recuperaci­ó econòmica.

La despesa més alta es recolza en els 27.000 milions de fons europeus, els impostos i un voluminós dèficit

 ?? DANI GAGO ?? Sánchez i Iglesias, després de presentar el Pressupost, ahir.
DANI GAGO Sánchez i Iglesias, després de presentar el Pressupost, ahir.
 ??  ?? Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, ahir a la Moncloa.
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, ahir a la Moncloa.
 ??  ?? EFE / BORJA PUIG
EFE / BORJA PUIG
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain