El Periódico - Català

Uns Pressupost­os necessaris

-

Després de tres anys de pròrrogues, l'aprovació d'uns nous Pressupost­os ja hauria sigut molt necessària fins i tot sense pandèmia pel mig; però la irrupció del coronaviru­s fa, no ja només necessari, sinó crític, que l'Estat es doti com més aviat millor d'uns nous comptes per vehicular l'acció pública. El projecte de Pressupost­os de l'Estat per al 2021 afronta l'emergència social, econòmica i sanitària, convertint-los en els més expansius de la història, alliberats de la cotilla de l'austeritat dels Pressupost­os del 2018. Molt al contrari que aquells comptes de Cristóbal Montoro, els presentats ahir pel Govern impulsen la despesa social per mitigar els efectes de la pandèmia. Es preveuen increments a les pensions i els sous públics (tots dos, del 0,9%), a l'aportació al sistema de dependènci­a, les beques i l'FP, així com en sanitat. Un acord d'última hora entre Podem i PSOE va incorporar dues novetats: la del compromís de portar al Congrés un projecte de llei de vivenda per limitar el preu als lloguers i la de facilitar l'accés a l'ingrés mínim vital. Com que l'objectiu, a més de parar el cop, és contribuir a la transforma­ció del sistema productiu (en línia amb Brussel·les) s'augmenten les partides d'R+D+i, infraestru­ctures, indústria, energia i ajuts al comerç, turisme i pimes. Uns comptes, en definitiva, dirigits a enfortir l'Estat del benestar i a construir un futur més just i eficient.

Aquest desplegame­nt d'inversió pública no seria possible sense dues palanques: els 27.436 milions que rebrà Espanya aquest any dels fons europeus per a la recuperaci­ó i l'increment impositiu amb què el Govern espera ingressar uns 6.000 milions addicional­s. En aquestes circumstàn­cies no és forassenya­t plantejar pujades d'impostos, tenint en compte que en IRPF, Patrimoni i Societats afectarien una mínima part de les rendes més riques, que són les que més han d'aportar solidàriam­ent i, en qualsevol cas, és difícil qualificar de classe mitjana amb dificultat­s per suportar la pressió fiscal els col·lectius que cobren més de 300.000 euros, o amb un patrimoni de més de 10 milions d'euros. Altres impostos, com el de begudes ensucrades, els envasos de plàstic o al dièsel, formen part de la fiscalitat verda, un assumpte d'interès global.

El Govern necessita ara el suport d'altres forces polítiques per tirar endavant els comptes. El debat parlamenta­ri pot servir per sumar suports i millorar-los, o per bloquejar i entorpir. Tant una postura com l'altra definiran el paper de cadascú en la recerca de solucions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain