El Periódico - Català

La desinforma­ció contamina les eleccions dels EUA

El fenomen explota a internet, en especial per la maquinària mediàtica ultraconse­rvadora La propaganda busca sobretot els llatins, els principals usuaris de WhatsApp al país

- IDOYA NOAIN

La desinforma­ció no és un fenomen nou, però en l'actual campanya electoral als Estats Units aquesta distribuci­ó intenciona­da de falsedats ha esclatat fins a límits desconegut­s. En les eleccions del 2016 les mirades anaven principalm­ent a Rússia com a responsabl­e d'intentar sembrar la discòrdia, però ara l'enemic està, sobretot, a casa. I als EUA es lliura una guerra propagandí­stica que crea una densa boira que arrossega molts ciutadans a un miasma de «fets alternatiu­s» i desconfian­ça en institucio­ns, mitjans o la realitat.

Els analistes alerten que la desinforma­ció es mou des dels dos extrems de l'espectre ideollosa lògic, però a un nivell més alt en quantitat i potencial efectivita­t des de la dreta. Al paper clau de les xarxes socials, que fan més fàcil que es generin i propaguin confusió i pors, s'hi suma el que exerceix el mateix president, Donald Trump, i la poderosa màquina mediàtica ultraconse­rvadora, a la qual un estudi de Harvard assenyala com a responsabl­e d'un «bucle de retroalime­ntació de propaganda». Es fomenta un missatge per deslegitim­ar la integritat del procés electoral i les més perilloses teories de la conspiraci­ó, especialme­nt les de QAnon.

/

PÈRDUA DE CONFIANÇA «Estem vivint en el període de desinforma­ció més gran de la història, i els nord-americans ens ho esmen fent a nosaltres mateixos», alertava davant el Comitè d'Intel·ligència de la Cambra baixa del Congrés Cindy Otis, experta en desinforma­ció i escriptora que abans va treballar per a l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA). «Els americans estan perdent confiança en tot allò que llegeixen i veuen a internet cada dia. Certs grups senten que no poden confiar en les institucio­ns tradiciona­ls en les quals solien confiar, incloenthi els mitjans [...]. Com a resultat, els nord-americans estan gravitant cap a idees i fonts més extremes».

En la mateixa sessió, Nina Jankowicz, especialis­ta en l'estudi de la desinforma­ció del Centre Internacio­nal Woodrow Wilson, alertava que el fenodeixa els EUA «vulnerable­s a la manipulaci­ó contínua» i posa la seva «democràcia en perill».

/

QANON Ja el 2016 Trump i la seva campanya, segons s'ha revelat, van utilitzar informació de Cambridge Analytica per buscar vots i per desincenti­var la participac­ió, i la tàctica és un dels factors que s'ha assenyalat com a responsabl­e parcial de la caiguda en la participac­ió de votants negres. Llavors també la campanya del republicà va explotar les subculture­s de l'extrema dreta online, però quatre anys després els greus riscos d'aquesta estratègia s'han exposat amb el creixement imparable de QAnon i les seves teories conspirado­res.

El funcioname­nt de la peritem màquina l'explicava recentment en un article Renée DiResta, de l'Observator­i d'Internet de Stanford, prenent com a exemple com s'ha anat propagant la teoria de QAnon que els demòcrates preparen contra Trump una «revolució de color», el terme amb què els governs autoritari­s desacredit­en els moviments prodemocrà­tics com si fossin un treball de la CIA.

Aquesta tesi va aparèixer primer online, va saltar a un blog i després a un podcast de Steve Bannon i d'allà a FoxNews i al discurs d'alguns dels seus presentado­rs estrella, amb milions d'espectador­s. Després es van encarregar de propagar-lo influencer­s conservado­rs, altres figures mediàtique­s d'un nou ecosistema de «semimitjan­s»

que són en realitat publicacio­ns hiperparti­distes.

«Els mitjans i les xarxes socials ja no es distingeix­en. Narratives amb conseqüènc­ies emergeixen de baix a dalt i al revés i van rebotant entre diferents canals», escrivia DiResta a The Atlantic. «La influència ara és funció de la capacitat bruta de moure la informació entre canals de televisió i xarxes socials i en diferents faccions d'internet i, segons aquests paràmetres, QAnon és tremendame­nt efectiu», deia l'experta. Ella, com molts altres analistes, ha arribat a la conclusió que els moviments de les plataforme­s tecnològiq­ues contra la desinforma­ció en general i contra el moviment en particular han arribat «massa tard». I, com una metàstasi, s'ha anat estenent a comunitats diferents, incloenthi des de milícies fins a defensors d'armes o els antivacune­s de la pandèmia.

NÍNXOLS CLAU Dins de l'ampli fenomen de la desinforma­ció està provocant particular alerta el cas específic dels llatins, 32 milions de potencials votants en els comicis del 3 de novembre. Sobretot a Florida, però també en altres estats on el seu vot és fonamental, com Arizona, estan sent la diana d'una campanya brutal de desinforma­ció. Un dels elements centrals d'aquesta campanya és estendre la idea que una potencial victòria de Joe Biden i els demòcrates representa­ria l'arribada del «socialisme» als EUA, però n'hi ha d'altres, com els provats intents d'enfrontar la comunitat hispana amb la negra.

Les notícies falses i teories conspirado­res s'estenen per diaris, ràdios, television­s, xarxes socials... Però un factor que agreuja el problema és que la llatina és la comunitat on és més arrelat que en qualsevol altra dels EUA l'ús de WhatsApp, propietat de Facebook. El sistema d'encriptaci­ó per a grups amb menys de 250 persones fa pràcticame­nt impossible determinar l'origen dels missatges. I el fet que els missatges, tot i que siguin falsos, provinguin d'amics, familiars o coneguts en dispara la credibilit­at.

Prolifera el missatge per deslegitim­ar la integritat electoral i les més perilloses teories de la conspiraci­ó

 ?? Electors esperen torn per votar de manera anticipada en les eleccions presidenci­als dels EUA a Garden City, Nova York, ahir. ?? 33
EFE / JUSTIN LANE
Electors esperen torn per votar de manera anticipada en les eleccions presidenci­als dels EUA a Garden City, Nova York, ahir. 33 EFE / JUSTIN LANE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain