El Periódico - Català

El Govern tem que la Covid impedeixi les eleccions

JxCat diu que b si no es poden celebrar caldrà «governar tots junts» L'Executiu b creu que el decret d'alarma de Sánchez «es queda curt»

- XABI BARRENA

Un dels temors de Pere Aragonès, i d'ERC, quan la inhabilita­ció de Quim Torra el va obligar a liderar el Govern, era que la segona onada pandèmica fos causa d'un ajornament dels comicis del 14 de febrer. Un temor encoratjat per algunes veus postconver­gents que ja llavors deixaven caure soterradam­ent que calia veure si es donarien les condicions per celebrar els comicis. Una espècie d'epíleg de la lluita silenciosa­ment a crits entre els dos partits. Un, Esquerra, a favor de l'avanç electoral, i l'altre, JxCat, buscant deixar passar tots els mesos possibles. En aquest context la portaveu del Govern, Meritxell Budó (Junts), va dibuixar ahir, per primera vegada i en la roda de premsa de l'Executiu, un gran interrogan­t sobre la celebració de les eleccions el 14-F.

Després d'assegurar que l'Executiu treballa perquè es pugui dur a terme la jornada electoral, i per això està elaborant un protocol d'actuació, Budó va assenyalar: «Veurem com evoluciona la pandèmia i si és possible [que els comicis se celebrin]». Posava sobre la taula, els dubtes i, per tant, les desconfian­ces entre els dos partits del Govern que s'atribueixe­n mútuament un sempitern tacticisme electoral.

Es pot recordar que l'estat d'alarma decretat pel Govern de Pedro Sánchez sancionava, explícitam­ent, que la situació no havia d'interferir en cap procés electoral.

L'estat d'alarma

/

L'ABSÈNCIA DE TORRA «Nosaltres no hem escollit aquest escenari», va dir Budó amb referència a la inhabilita­ció de Quim Torra a les portes de la segona onada i suggerint que l'absència del cap visible en la primera onada era sensible. «El nostre compromís és que les eleccions es duguin a terme, [però si la pandèmia no ho permet] tots junts hem de governar i gestionar aquesta crisi sanitària, econòmica i social fins a l'últim dia. El Govern hi està compromès», va asseverar.

Com també està conjurat, va mantenir, per «poder garantir el dret a vot dels ciutadans i que les eleccions es facin tenint en compte totes les recomanaci­ons sanitàries, d'higiene i protecció per als votants i les persones a qui els tocarà treballar».

ERC va acollir les paraules de Budó sense sorpresa ni escàndol. Primer, perquè es tracta de posar sobre el tapet aquests missatges soterrats, i després, perquè encara falten moltes setmanes.

Més o menys les mateixes que disten del confinamen­t del 14 de març al final de l'estat d'alarma del juny. «Estan molt nerviosos», va exposar una veu republican­a dels seus socis en l'Executiu. En qualsevol cas, la posició oficial és que es farà «tot el possible» per realitzar les votacions «de manera segura».

Arran d'aquest punt, la també consellera de Presidènci­a va apuntar que segons l'opinió del Govern el decret d'estat d'alarma de l'Executiu de Pedro Sánchez es «queda curt», ja que no apuntala la Generalita­t amb totes les competènci­es que necessitar­ia per imposar noves restriccio­ns d'una manera ràpida i eficaç.

H

 ?? Budó i Aragonès conversen abans de la celebració del Consell Executiu, ahir. ?? 33
ACN / RUBÉN MORENO
Budó i Aragonès conversen abans de la celebració del Consell Executiu, ahir. 33 ACN / RUBÉN MORENO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain