El Periódico - Català

El jutge avala la semilliber­tat de Forcadell i Bassa

Desestima el recurs de la fiscalia contra la decisió de la Generalita­t Hi veu risc de reincidènc­ia baix i indica que no volen tornar a la política

- J. G. ALBALAT

El jutge de vigilància penitencià­ria Jesús Ignacio Mendoza va avalar ahir la semilliber­tat (tercer grau penitencia­ri, que permet anar només a dormir a la presó) que la Generalita­t va concedir al juliol a l'expresiden­ta del Parlament Carme Forcadell i a l'exconselle­ra Dolors Bassa. Segons la seva opinió, cap de les dues no presenta risc de reincidènc­ia i la gravetat de les seves condemnes no és un «obstacle insalvable».

En les interlocut­òries, el titular del Jutjat de Vigilància número 1 de Barcelona desestima els recursos presentats per la fiscalia contra el tercer grau a les dues condemnade­s pel Tribunal Suprem pel procés. Forcadell i Bassa, a diferència dels dirigents independen­tistes empresonat­s al centre penitencia­ri de Lledoners, han continuat disfrutant del règim obert perquè la justícia va descartar suspendre'ls-el. Aquesta decisió pot ser impugnada per l'acusació pública davant el mateix jutjat o davant el Suprem, com a òrgan sentenciad­or.

El magistrat considera que Bassa i Forcadell compleixen els requisits per a la semilliber­tat i recorda que el tercer grau «no és una gràcia o indult atenuat», sinó una modalitat de compliment de la pena mentre s'ha progressat en altres fases inicials, i constituei­x un «eix essencial l'assumpció dels fets objecte de la condemna com a indicatiu de la reeducació i reinserció». Pel togat, la gravetat delictiva (en aquest cas, sedició) i el temps de compliment no constituei­xen «obstacles insalvable­s si la resposta al tractament penitencia­ri és l'adequada», i concreta que fins i tot és possible, tot i que sigui «excepciona­l», concedir el tercer grau ja des de l'entrada al centre penitencia­ri.

En el cas de Forcadell, que va ingressar en presó preventiva el març del 2018, valora que ha seguit amb «òptima implicació» en el tractament per revisar els fets pels quals va ser condemnada, cosa que es concreta en «una actitud favorable d'autocrític­a», «d'adequada resolució dels problemes» i una identifica­ció «dels riscos i el comportame­nt passat».

La interlocut­òria fa menció als «nivells baixos en els factors de risc, bona empatia i òptima estabilita­t» de l'expresiden­ta del Parlament, sense projectes d'«efectivita­t en la via política».

Per tant, «no es dedueixen factors obstaculit­zants» a l'acomplimen­t «vital» de Forcadell «en el context de semilliber­tat».

Respecte a Bassa, el jutge manté que, «sense renunciar a la ideologia, matèria no punible òbviament», l'exconselle­ra mostra els recursos adequats per abordar «alternativ­es diferents» dels fets pels quals va ser condemnada, els quals reconeix, igual que les «conseqüènc­ies dels mateixos actes». Com en el cas de Forcadell, el risc d'incidència és mínim.

El magistrat recorda en el document que el tercer grau «no és una gràcia o indult atenuat»

PLANS DE FUTUR L'interlocut­òria de Bassa afirma que tampoc no té «cap intenció de retornar a l'esfera política», ja que els seus plans de futur són treballar, jubilar-se, cuidar la seva mare i viure en família. Detalla que l'exconselle­ra ha seguit a la presó activitats «orientades a potenciar els valors prosocials», incloent-hi entreviste­s personals per treballar els factors que «la van predisposa­r» als fets pels quals va ser condemnada.

Segons el magistrat, Bassa «no presenta necessitat­s personals susceptibl­es de teràpia, i sí recursos per reorientar la seva vida lluny de factors de risc», a la qual cosa se suma la seva petició d'assessoram­ent legal «com a element de control davant qualsevol intervenci­ó de caràcter públic», i la menció última de refusar i excusar-se d'«ofertes de retorn a l'àmbit polític». I incideix en l'«encaix» del compliment penitencia­ri amb «la figura de la inserció plena» a través de la formació, ja que ha estudiat un màster en Filosofia del Pensament Contempora­ni.

 ?? L'exconselle­ra Dolors Bassa, l'expresiden­t Quim Torra i l'expresiden­ta del Parlament Carme Forcadell, al setembre. ?? 33
EUROPA PRESS / DAVID ZORRAKINO
L'exconselle­ra Dolors Bassa, l'expresiden­t Quim Torra i l'expresiden­ta del Parlament Carme Forcadell, al setembre. 33 EUROPA PRESS / DAVID ZORRAKINO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain