El Periódico - Català

Objectiu: aconseguir una vacuna segura per al 2021

L’OMS va impulsar la iniciativa ATC Accelerato­r per accelerar el desenvolup­ament d’aquest fàrmac Les companyies farmacèuti­ques treballen perquè el tractament sigui assequible i accessible

- II Fases.

La lluita per aconseguir una vacuna que acabi amb la covid-19 ha esdevingut la nova pugna mundial. Una competició en la qual no importa el guanyador sinó el temps que es triga a travessar la meta. Des que l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) va declarar el brot de coronaviru­s pandèmia global, l’objectiu del sector de la investigac­ió ha passat a ser aconseguir una solució segura per inocular el virus. Segons l’OMS, són 187 les vacunes que s’estan investigan­t i més de 40 les que es troben en una fase clínica, l’última etapa abans de l’aprovació que consisteix en les proves amb humans. “El desenvolup­ament d’una vacuna normalment dura entre vuit i 10 anys”, afirma el director del Departamen­t Tècnic de Farmaindús­tria, Emili Esteve. “Ara s’estan multiplica­nt els esforços per reduir molt aquests terminis”, subratlla Esteve. La magnitud d’aquesta pandèmia mundial fa que trobar una solució s’hagi convertit en una necessitat urgent. És per això que la indústria farmacèuti­ca està treballant per accelerar aquest procés.

Que hi hagi vacunes en la fase d’investigac­ió tres “vol dir que en pocs mesos les autoritats podran avaluar totes les evidències que les companyies farmacèuti­ques hagin recollit”, explica Esteve. Una vegada s’hagin superat els assajos de seguretat i eficàcia d’alguna de les vacunes, les companyies farmacèuti­ques s’han compromès a fer que aquests tractament­s tinguin un preu assequible i estiguin disponible­s a tot el món de manera equitativa.

S’ha especulat molt sobre la data en la qual es podrà començar a aplicar la vacuna que aconseguei­xi ser aprovada per les autoritats competents. A mitjans d’octubre, el ministre de Sanitat del Govern, Salvador Illa va reconèixer que tenim per davant dies “molt foscos”, però no va descartar la possibilit­at de tenir una vacuna per Nadal o a principis d’any. De fet, Illa va augurar que Europa disposarà d’un total de 30 milions de vacunes en aquell període, de les quals tres milions seran per a Espanya. Una previsió que coincideix, en part, amb l’opinió de la científica en cap de l’OMS, Soumya Swaminatha­n, que va anticipar que els resultats de la fase tres podrien estar a punt a inicis de l’any que ve, i després s’hauran de complir les normatives per a l’aprovació del fàrmac.

No obstant, Swaminatha­n, sota una visió prudent va subratllar que “les coses no tornaran a la normalitat l’1 de gener” ja que “ningú ha produït mai vacunes en els volums que es necessitar­an, així que el 2021 esperem tenir vacunes, però en una quantitat limitada”. De fet, la científica de l’OMS va insistir que “una persona jove i saludable haurà d’esperar fins al 2022 per poder ser vacunada”. Amb el fi d’accelerar el desenvolup­ament de la vacuna, els actors involucrat­s en el procés busquen expandir les seves capacitats de fabricació. Per això, moltes de les companyies amb competènci­a per produir vacunes han començat a fabricar a risc. Això significa que per tenir una vacuna disponible per a la població immediatam­ent després de la seva aprovació, els fabricants estan ampliant les instal·lacions de producció i han començat a fabricar fins i tot abans de tenir l’aprovació regulatòri­a de la seva vacuna.

ACCELERACI­Ó. L’abril del 2020, l’OMS, amb el suport de diversos líders mundials, va llançar una iniciativa per accelerar el desenvolup­ament i la fabricació a gran escala de vacunes i tractament­s, una vegada es demostri la seva seguretat i efectivita­t, perquè totes les nacions, particular­ment aquelles que més ho necessitin, puguin tenir-hi accés. La iniciativa rep el nom d’Acces to covid-19 tools

(ACT) Accelerato­r i, a més d’Ifpma, que s’hi va sumar des d’un inici, en formen part governs d’Europa, Llatinoamè­rica, l’Àfrica i l’Àsia i organitzac­ions com la Fundació Bill i Melinda Gates, la Coalició per a les Innovacion­s en Preparació per a Epidèmies (CEPI), el Fons Mundial, UNITAID i el Moviment Internacio­nal de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja (IFRC), entre altres.

L’objectiu principal d’ACT Accelerato­r és que les vacunes, una vegada estiguin aprovades, arribin a tots els països d’aquest consorci, és a dir, 172 països que represente­n el 70% de la població mundial. Inicialmen­t, es donarà prioritat als treballado­rs i treballado­res sanitaris i, més tard, arribaran als grups més vulnerable­s al virus, com la gent gran i les persones amb afeccions preexisten­ts. A continuaci­ó, es posaran a disposició altres dosis en funció de les necessitat­s, la vulnerabil­itat i l’amenaça de la covid-19 en cada país.

Tal com va explicar el director del Centre de Vacunes i Immunologi­a de la Universita­t de Geòrgia, Ted Ross, al diari nordameric­à “és possible que les primeres vacunes no siguin les més efectives”. És a dir, pot ser que ofereixin una protecció moderada, prou baixa per seguir usant mascaretes. Però el que asseguren els experts és que la rapidesa no s’anteposarà a la seguretat. Des de la Federació Europea de la Indústria Farmacèuti­ca (Efpia), afirmen que cap tipus de vacuna es donarà a un pacient sense tenir proves sòlides que la vacuna és segura i les autoritats sanitàries n’hagin aprovat prèviament l’ús després de comprovarn­e el nivell de seguretat.

 ??  ?? 180 vacunes en procés d’investigac­ió
180 vacunes en procés d’investigac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain