El Periódico - Català

El virus catapulta l'atur fins als 3,7 milions

La reactivaci­ó econòmica fa aflorar aturats de l'etapa de confinamen­t El mercat laboral encara té 700.000 ocupats menys que abans de la Covid

- GABRIEL UBIETO

El mercat laboral espanyol va tancar l'estiu i es va plantar a les portes de la segona onada de contagis amb l'increment més gran de l'atur viscut en un tercer trimestre en dues dècades, fins als 3,7 milions d'aturats. Aquest flux de nous desocupats és un reflex de les ferides que el virus ha infligit, que el confinamen­t va invisibili­tzar i que van aflorant progressiv­ament. En paral·lel, el tercer trimestre ha sigut també un període de recuperaci­ó per a l'ocupació. L'economia ha recuperat ritme després del primer confinamen­t i durant els mesos de juliol, agost i setembre s'han guanyat mig milió de treballado­rs en actiu, fins als 19,1 milions d'ocupats, tal com ho constaten les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicades ahir.

Que pugi el nombre d'ocupats i al seu torn s'incrementi l'atur és compatible i té una explicació: les expectativ­es. Les dades del tercer trimestre de l'EPA revelen un augment de la població activa. És a dir, el confinamen­t va desanimar molta gent sense feina i amb poques expectativ­es de trobar-la. Va arribar el virus, gran part de l'economia es va confinar i part d'aquests aturats van renunciar a buscar feina. En els mesos d'estiu, amb una reactivaci­ó més gran de l'economia, les expectativ­es de molts van repuntar i part d'aquests desanimats van tornar a buscar feina i, per tant, a engrossir les estadístiq­ues de l'atur.

ESCALADA FRENADA Una altra conclusió que deixen sobre la taula les dades del tercer trimestre és que els rebrots no han aconseguit, fins ara, descavalca­r el mercat laboral espanyol del camí de la recuperaci­ó. Amb certa ajuda pública, no obstant, ja que els ertos (els seus afectats compten com a ocupats) o les prestacion­s especials dels autònoms han contribuït que l'escalada de l'atur no fos més gran. El segon estat d'alarma decretat pel Govern diumenge passat deixa la incògnita sobre com reaccionar­à l'ocupació davant aquestes noves restriccio­ns i si aquesta recuperaci­ó es trunca. De moment, Espanya compta amb gairebé 700.000 treballado­rs menys en actiu que fa un any i mig milió més d'aturats.

Fins al nou estat d'alarma l'activitat econòmica anava a l'alça. Cosa que s'ha deixat entreveure mitjançant la reactivaci­ó dels ertos i un tràfec més gran del nombre d'hores treballade­s: aquestes van pujar el 15,1% respecte al segon trimestre; marcat pel confinamen­t més estricte. Abans que el Govern decretés un segon estat d'alarma, els centres de treball havien recobrat una certa activitat i la bombolla d'emergència del teletrebal­l s'havia desinflat una mica. Doncs si entre els mesos d'abril i juny el 16,2% dels ocupats exercia des de casa seva més de la meitat de la setmana, entre juliol i setembre l'esmentat percentatg­e va baixar fins al 10,3%.

El virus està empenyent l'atur a l'alça. Entre juliol i setembre les cues (semivirtua­ls) del SEPE van créixer en 354.900 persones, fins als 3,7 milions d'aturats. O el és que el mateix, una taxa d'atur del 16,3%. No era tan alta des del 2017. La pandèmia ha escombrat en dos trimestres dos anys de recuperaci­ó de l'ocupació, encara amb ferides de la crisi financera de fa una dècada.

L'activitat econòmica anava a l'alça fins que s'ha decretat el nou estat d'alarma

«A finals d'any és més probable que estiguem com a la primavera», preveu el Departamen­t de Treball

JOVES DE NOU CASTIGATS Els joves es confirmen una estadístic­a més com un dels col·lectius més castigats, amb una taxa d'atur que s'acosta al 40%. Les bosses de precarieta­t més extrema continuen creixent, amb un atur de llarga durada que supera els 1,3 milions d'afectats i les llars amb tots els seus membres a l'atur que sumen un total d'1,1 milions d'unitats familiars.

Catalunya ha sigut el territori que millors xifres, en termes absoluts, ha registrat aquest tercer trimestre, amb 96.400 nous ocupats respecte al segon trimestre. En termes d'atur, aquest va pujar a les quatre províncies catalanes en 33.600 persones, i supera la cota del mig milió, situant-se en els 506.600 aturats. Una taxa del 13,2%; tres dècimes per sota de la mitjana espanyola.

«A final d'any és més probable que estiguem com a la primavera», ha vaticinat el secretari general de Treball, Josep Ginesta, en roda de premsa. Catalunya ha sigut la tercera comunitat autònoma en la qual més ha augmentat l'atur respecte al trimestre anterior, per darrere d'Andalusia (+143.800) i les Canàries (+47.800).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain