El Periódico - Català

I la nit silencia BCN

Un patrullatg­e policial pel centre de la ciutat confirma que els seus habitants acaten el veto a sortir Els agents no posen ni una multa en el segon tancament nocturn

- GUILLEM SÀNCHEZ

La nit de Barcelona, per convicció o per esgotament, s'ha entregat al toc de queda. La pandèmia ha castigat massa vegades el seu costat més canalla i aquest ha acabat doblegant-se. La por del contagi, les mesures de distanciam­ent social, la mascareta, les limitacion­s d'aforament, el vedat a les discoteque­s, el tancament dels bars i ara la prohibició de circular pel carrer a partir de les deu de la nit. En la segona nit de confinamen­t, la ciutat va complir escrupolos­ament amb el tancament nocturn decretat per contenir el coronaviru­s.

Els agents dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana encarregat­s d'assegurar-se que cap ciutadà se saltés la mesura al districte de Ciutat Vella van sortir a patrullar poc abans de les onze de la nit de dilluns i de seguida es van adonar que tenien la feina més fàcil del món. Acostumats a bregar amb les aus nocturnes més imprevisib­les, ahir a la matinada van trobar els carrers deserts. Tenien instruccio­ns de començar a multar, amb multes des de 300 fins a 6.000 euros, qualsevol que fos a la via pública sense estar inclòs en cap de les excepcions contemplad­es en l'estat d'alarma. També de ser contundent­s si algú s'enfrontava a ells al ser comminat a tornar a casa. No va fer falta ni multar ni ser expeditiu.

El comboi mixt integrat per funcionari­s dels dos cossos va començar la guàrdia a la plaça dels Àngels, zona habitual de skaters i botellon, i la van trobar buida. Tret d'una gavina que picava una llauna, l'únic murmuri que acompanyav­a els policies era el del vent empenyent bosses de plàstic. El pla del dispositiu Oris –el que regula l'aplicació de les mesures per

contenir el contagi per coronaviru­s des del març– a Ciutat Vella consistia a focalitzar-se sobre places i els espais més freqüentat­s. El recinte que dona l'esquena al Macba, a mitjanit, acostumava a ser-ho. Primera pista que el grau d'acatament seria molt elevat.

Del Raval a la Ciutadella

Després de 15 minuts d'espera gairebé protocol·lària, els policies es van posar en marxa. Primera parada: la rambla del Raval. Tret d'un menor tutelat a la recerca d'un centre d'acolliment, ni rastre d'incomplido­rs. Segona parada: Moll de la Fusta. Ni tan sols va ser necessari baixar dels vehicles; des de les finestrete­s es podia comprovar la mateixa estampa que als llocs anteriors. Al Pla de Palau, a l'entrada del parc de la Ciutadella i a l'Arc de Triomf, següents punts de control, igual. Quedava la Rambla, que a aquestes hores en temps prepandèmi­cs solia caure en mans de llauners, prostitute­s i turistes ebris. La comitiva policial va entrar a la plaça de Catalunya procedent d'Urquinaona i va aparcar al costat del centre comercial El Triangle. Des d'allà la Rambla va confirmar el relat anterior i va oferir als policies una altra imatge insòlita. Les rajoles del

passeig, amarades per equips de neteja, brillaven per la llum dels fanals. I la vista es perdia fins al Liceu sense detectar siluetes humanes.

«Creia que el més estrany ho havia viscut fa poc a la plaça Reial. Amb el tancament de les discoteque­s, de matinada, vaig sentir grills. Però això ho supera», va reflexiona­r un guàrdia urbà, mirant de buscar una manera de definir la sensació d'irrealitat que envaïa els uniformats, estranys dins d'una ciutat que patrullen des de fa anys, però que no reconeixie­n sense el soroll. «Torna a ser com a l'abril [primer estat d'alarma], tot i que això és més estrany, perquè tot es buida de cop», insistia.

Carrers com la Gran Via, Viladomat i Muntaner eren transitats únicament per ambulàncie­s, cotxes patrulla, serveis de neteja i algun repartidor de Glovo. Els guardians de la nit, els únics que tenen permís per sortir perquè són essencials –el cas de Glovo està en estudi per les autoritats–.

«Això significa que la gent és conscient del que hi ha en joc i que respon molt bé», van concloure els policies. Contrariat­s, però contents, perquè respectar el toc de queda acosta el final de la pandèmia i incomplir-lo equival a malaltia i mort.

La vista es perdia de matinada des de Catalunya fins al Liceu sense detectar figures humanes

«Amb el tancament de discoteque­s vaig sentir grills a la plaça Reial. Però això ho supera»

 ?? MANU MITRU ?? Un grup de persones dormen al ras en un carrer del Raval, ahir a la nit.
MANU MITRU Un grup de persones dormen al ras en un carrer del Raval, ahir a la nit.
 ??  ?? Control policial conjunt dels Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona, dilluns a la nit.
FERRAN NADEU
Control policial conjunt dels Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona, dilluns a la nit. FERRAN NADEU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain