El Periódico - Català

La Covid assetja els geriàtrics i tensa encara més les ucis

L'edat mitjana dels contagiats augmenta i, amb ella, la taxa de mortalitat «Les dades són molt preocupant­s i la situació és crítica», afirma Mendioroz

- BEATRIZ PÉREZ

Uns 5.000 nous contagis de Covid-19 i 39 morts en les últimes 24 hores. El risc de rebrot, situat en els 887 (a partir de 200 ja es considera que el perill que l'epidèmia s'expandeixi és molt alt). I unes unitats de cures intensives (ucis) on ja el 46% dels pacients tenen coronaviru­s, davant el 40% de la setmana passada. De tots els ingressats a la planta d'algun hospital, el 18% són pacients Covid.

«Les dades són molt preocupant­s, la situació a Catalunya és crítica. Estem arribant a uns números que no havíem vist abans. La taxa de positius de les PCR ja és del 12%», va expressar ahir, sense embuts, el coordinado­r de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz. Les dades són més o menys homogènies a tot Catalunya, tot i que el Camp de Tarragona és el lloc, ara mateix, on més ràpidament està pujant la pandèmia.

Un altre apunt que indica com de desbocada està la pandèmia: l'edat mitjana dels contagiats està pujant. Això vol dir que, si no gaire temps enrere eren els joves els més infectats, ara el virus està arribant, de nou, a la població vulnerable. «En el dia d'avui tenim 1.087 residents de geriàtrics confirmats per coronaviru­s. El 12% de les residèncie­s de Catalunya tenen algun contagi. A les ucis, hi ha ja 133 persones que provenen de les residèncie­s», va dir el secretari general de Salut, Marc Ramentol. A més, l'índex de reproducci­ó (o Rt) està situat en 1,4: a l'estar per sobre d'1 indica que l'epidèmia està en fase d'expansió. I augmenten també les urgències hospitalàr­ies: el 10% dels pacients que hi acudeixen ho fan amb sospites de tenir coronaviru­s.

Tampoc les escoles se'n deslliuren. Catalunya continua fent-hi cribratges i per això veu que «els percentatg­es de positivita­t en algunes són molt importants», i arriben al 10%. Però, segons Mendioroz, el Govern continua amb la política de mantenir-les obertes. També va tornar a demanar a la ciutadania reduir al màxim la interacció social amb amics i família. «Tot això també serveix», va remarcar l'epidemiòle­g.

TAXA «ALTÍSIMA» «Ara mateix tenim unes taxes d'infecció altíssimes. És una situació insostenib­le», va insistir Mendioroz. «No tenim cap raó per fer enrere les restriccio­ns. No és l'hora de començar a desescalar, sinó de po

 ?? Finestres d'una residència geriàtrica del barri barceloní d'Horta. ?? 33
EFE / ENRIC FONTCUBERT­A
Finestres d'una residència geriàtrica del barri barceloní d'Horta. 33 EFE / ENRIC FONTCUBERT­A

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain