El Periódico - Català

Un test genètic per ajudar en la prevenció de l’ictus

El Test genètic bacteriolò­gic és capaç de detectar i identifica­r els bacteris que generen una malaltia periodonta­l que pot estar associada a malalties cerebrovas­culars

- TEXT A. MARTÍN

Mantenir una bona salut oral és bàsic per prevenir un altre tipus de malalties

Demà és el dia Mundial de l’Ictus, la primera causa de mort entre les dones i la tercera entre els homes. L’ictus és una alteració de la circulació cerebral que compromet l’arribada de sang al cervell provocant el consegüent dany neuronal. A Espanya afecta cada any 120.000 persones, provocant-los la mort o una discapacit­at greu. A més a més, al llarg de la seva vida, una de cada sis persones tindran un ictus, i un 35% d’aquests episodis es produiran en edat laboral, cosa que equival a una mortalitat cinc vegades superior a la del càncer de mama. La bona notícia és que el 90% dels ictus són prevenible­s, i el temps d’actuació és vital per reduir-ne les seqüeles.

Per això, amb el fi de visibilitz­ar la crucial importànci­a de la ràpida actuació d’empleats de companyies que treballin de cara al públic davant un possible cas d’ictus, Julio Agredano, president de la Fundació Fre a l’Ictus, ha fet entrega del segell d’espai cerebropro­tegit a Javier Martín, CEO de Vitaldent, en un acte a la CEOE en el qual s’ha presentat el projecte “Vitaldent contra l’ictus”, iniciativa que ha tingut dos objectius: per un costat visibilitz­ar l’ictus entre tots els empleats del grup i formar prop de 500 auxiliars i higieniste­s de 249 clíniques pròpies i personal de serveis centrals Vitaldent en la identifica­ció, estabilitz­ació i actuació davant un possible ictus en els seus centres en cas que algun pacient, o company, presenti símptomes d’aquesta malaltia cerebrovas­cular, amb l’objectiu clar de reduir tant com sigui possible el temps d’actuació davant un ictus per salvar vides i evitarne seqüeles.

Relació bucodental i ictus

Encara que la majoria de la població sol acudir al dentista només quan sent dolor o nota alguna cosa fora del normal, mantenir una bona higiene bucodental i acudir regularmen­t al dentista és clau. En aquest sentit, un dels problemes de salut oral més comuns són les malalties periodonta­ls que danyen les genives o l’os que les suporta. Les seves conseqüènc­ies poden afectar la salut general i poden derivar en la pèrdua de peces dentals. Nombrosos estudis relacionen la periodonti­tis amb problemes cardíacs, diabetis, Alzheimer o ictus. En concret, els bacteris periodonta­ls augmenten la probabilit­at de patir un ictus. I és que, a més gravetat de la malaltia de les genives, més gran és el risc de malaltia cerebrovas­cular.

Davant aquesta situació, Vitaldent ha tancat un acord amb Spiral, companyia internacio­nal especialit­zada en anàlisi i tecnologia genètica, per distribuir entre totes les seves clíniques com a prova diagnòstic­a un Test Genètic Bacteriolò­gic que detecta i identifica simultània­ment per RT-PCR un gen específic de cada espècie bacteriana analitzada en les tires dentals. El més innovador és que aquesta prova és capaç de realitzar la quantifica­ció relativa i absoluta dels bacteris més importants de la nostra flora dental per ser capaços de detectar els bacteris que generen una malaltia periodonta­l o periimplan­titis, fins i tot abans de tenir la malaltia, i recomanar el tipus d’antibiòtic per atacar cada bacteri.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain