El Periódico - Català

Un any de negres rècords

Comptabili­tza del gener a l'octubre un augment del 29% de morts a Catalunya respecte a l'any anterior 3.500 són atribuïble­s a la Covid H

- TONI SUST

La funerària Àltima va resumir ahir el que l'últim any, l'any del coronaviru­s, ha suposat per a una empresa que viu de la mort: ha comptabili­tzat entre gener i octubre un 29% més de defuncions que en el mateix període del 2019. D'11.000 a 14.200 difunts, 3.200 morts més en els primers 10 mesos de l'exercici. D'aquestes 14.200, 3.500 són òbits atribuïts a la Covid-19 o possible Covid-19, és a dir, casos confirmats i sospitosos de coronaviru­s.

Si el focus temporal es tanca sobre els tres mesos més durs de la pandèmia, almenys fins ara, és a dir, del març al maig passats, el salt és molt més contundent: Àltima pràcticame­nt va duplicar el nombre de morts en aquells 90 dies, amb un 91% més de defuncions que entre març i maig del 2019.

Són dades aportades en una compareixe­nça telemàtica davant els mitjans pels principals gestors de l'empresa, els germans Josep i Joan Ventura, director general de Serveis Funeraris d'Àltima i director general de cementiris de la firma, respectiva­ment. «No havíem vist mai una situació com la d'aquest any», va afirmar Josep Ventura, si bé és una cosa que podrien matisar els seus avantpassa­ts, tenint en compte episodis com el de la grip de 1918 o la guerra civil i el fet que la família es dedica als morts des de fa més de tres segles, des que un Ventura va començar a l'Hospitalet el 1687.

L'empresa, entre el març i el maig, va incrementa­r en un 5% el personal. «Ens vam haver d'anar adaptant a les necessitat­s. Vam multiplica­r per quatre la capacitat del dipòsit de difunts». Josep Ventura va explicar que normalment estan preparats per a períodes d'especial intensitat de morts, com «les grips estacional­s», reptes inferiors a l'actual. Han creat un servei d'atenció telefònica al dol, que segueix en funcioname­nt, i van doblar els serveis de neteja per mantenir les condicions higiènique­s de les vetlles.

«Ens hem adonat que el dol pot ser patològic si no es pot acomiadar algú com cal», va advertir Ventura, que va recalcar «la importànci­a» que hi hagi cerimònia de comiat tot i que sigui amb restriccio­ns: actualment, només hi pot haver sis persones en una vetlla i les cerimònies d'enterramen­t tenen una capacitat limitada al 50%. De fet, advoca perquè proliferin les cerimònies per streaming, que ja s'ofereixen en alguns dels seus tanatoris, per evitar el buit que, diuen, els especialis­tes han detectat en familiars que no han pogut assistir a enterramen­ts d'éssers estimats.

Una altra de les dades des d'inicis del 2020 és l'increment de la sol·licitud del servei d'incineraci­ó, que ha superat el de les inhumacion­s. L'any passat, els familiars demanaven la cremació en el 49% de casos, i en el global de Catalunya ho feia un 47%. Si es miren només les incineraci­ons del 2019 i del 2020, l'augment és del 34%.

La funerària Àltima

Dels 14.200 casos,

Més cremacions

Les cerimònies en `streaming' ajuden a suplir les limitacion­s que crea la pandèmia

A Barcelona ciutat el percentatg­e de casos en què es prefereix la incineraci­ó a la inhumació està per sobre del 50%. Des del gener del 2020, un 56% dels clients d'Àltima han demanat aquest servei, ha explicat Joan Ventura, que també ha informat que l'increment no va començar amb la crisi sanitària del coronaviru­s, sinó que és una tendència que ja existia i que ara s'ha intensific­at.

En vista d'això, Àltima ha modificat una mica el procés de la cremació, després de constatar que en molts casos els familiars evitaven la part final, la introducci­ó del fèretre al forn. Ara, explica Ventura, han incorporat imatges, per exemple de naturalesa, que fan més suportable la situació.

Com fan les empreses del sector, Àltima nega que un enterramen­t tingui un cost mitjà com el que denuncia fa anys l'Ajuntament de Barcelona, de més de 6.000 euros. Segons Josep Ventura, el preu mitjà dels enterramen­ts d'Àltima des del juny està en 2.675 euros, IVA inclòs. L'any passat era de 3.167 euros. Segons Ventura, un estudi de la Diputació de Barcelona, amb dades del 2018, indica que a la província el preu mitjà d'un enterramen­t és de 3.427 euros, IVA inclòs. Segons l'estudi, ha dit Ventura, el preu màxim detectat, en funció dels serveis sol·licitats, és 6.600 euros: «L'ajuntament pren el preu màxim pel preu mitjà».

H

 ?? A un funeral al tanatori de la Ronda de Dalt de Barcelona. ?? De dol
33 8Assistent­s
FERRAN NADEU
A un funeral al tanatori de la Ronda de Dalt de Barcelona. De dol 33 8Assistent­s FERRAN NADEU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain