El Periódico - Català

La sindèmia franquista

El futur dels universita­ris del segle XXI, però 50 anys enrere el règim també va deixar les aules sense alumnes, avui reputats profession­als

- O. P.

Classes virtuals en lloc de presencial­s a Catalunya i Granada. Aules tancades per casos positius en una residència d'estudiants a València. Una classe aïllada a Vitòria per un professor contagiat que es negava a utilitzar mascareta… ¿Els universita­ris espanyols del segle XXI s'estan jugant la seva formació i el seu futur laboral? Una recepta fonamental per calmar l'ansietat és mirar cap enrere i repassar pàgines de la història d'aquest país.

A finals dels anys 60 i principis dels 70 del segle passat, la universita­t era una illa al marge del franquisme, un volcà del qual emanava sublevació. El normal era no anar a classe. El normal era ser al carrer, protestant contra la dictadura i exigint llibertat. El 1973, a més, un ministre del règim anomenat Julio Rodríguez (un il·luminat que es va guanyar el malnom de Julito el Breve) va decidir que l'any universita­ri comencés al gener i no a l'octubre, així que els estudiants van tenir una absurda aturada acadèmica de sis mesos. ¿Van ser una generació frustrada? ¿Van perdre la seva vida estudianti­l i laboral? No. Avui molts d'ells són reputats profession­als i ocupen càtedres università­ries. No van acudir a classe amb regularita­t, però són la generació que va canviar aquest país. Per a bé. I això que van patir el cruel flagell de la dictadura, que bé podria qualificar-se també de sindèmia (terme encunyat per la comunitat científica per descriure la interacció entre elements biològics i socials en l'expansió de determinad­es malalties).

Inquietuds culturals

«En la meva època no vam anar gaire a classe i avui som jutges, catedràtic­s i advocats. Jo, per exemple, fins a l'1 de maig no tenia ni idea de què anava el curs. A partir d'aquell mes, em tancava al col·legi major i ho estudiava tot. Amb l'ajuda de les amfetamine­s, això sí. I vaig aconseguir un expedient molt solvent», comenta entre rialles Juan Ruiz Manero, que va estudiar la carrera a la Universita­t de Madrid (actual Complutens­e) i que avui exerceix com a catedràtic de Filosofia del Dret a la Universita­t d'Alacant. Ruiz Manero recorda que tant ell com els seus amics universita­ris llegien molt i aprenien pel seu compte. «Teníem una amplitud d'interessos; llegíem literatura, economia i filosofia. Anàvem a les llibreries i a la rebotiga ens donaven llibres que estaven prohibits per la censura. Recordo com a Fuentetaja el llibreter feia els ulls grossos quan ens posàvem algun llibre a l'abric sense pagar. També vam ser una generació molt cinèfila».

¿Alguna semblança entre aquesta generació i l'actual? «Els universita­ris d'ara són diferents. Tenen una actitud molt més profession­al amb l'estudi, però estic convençut que el seu interès és menys genuí que llavors. El que més els interessa és aprovar. A nosaltres ens movia més la inquietud i la curiositat», explica el catedràtic d'Alacant, que va cursar el seu primer any universita­ri el 1967-1968.

Manero recorda com molts dies, en lloc d'anar a la facultat, acudia amb els seus companys a la glorieta de Quevedo a llançar consignes contra Rodolfo Martín Villa, un home del règim que ocupava un càrrec en el SEU (Sindicat Espanyol Universita­ri). Utilitzant la melodia de l'himne de Riego, els estudiants cantaven: «`Si Martín Villa supiera la paliza que le vamos a dar bajaría Quevedo cantando libertad, libertad sindical'».

En el segle XXI els alumnes s'estan posant les mans al cap perquè el coronaviru­s ha obligat a tancar facultats, però en el franquisme també es va posar el forrellat a les universita­ts per intentar sufocar les revoltes estudianti­ls. Així, el 1969 es va declarar l'estat d'excepció, finalitzat al març per netejar la imatge d'Espanya amb el pa i circ que va suposar Salomé i el seu Vivo cantando a Eurovisió.

El 1969 va tenir lloc un dels episodis més foscos: la mort de l'estudiant Enrique Ruano, que tenia 21 anys i que era amic personal de Ruiz Manero. Tots dos eren felipes (membres del Front d'Alliberame­nt Popular). El relat oficial va dir que el noi – detingut per la policia– s'havia suïcidat, però el cert és que se'ls va escapar un tret. Va morir en mans de la policia. «La mort de l'Enrique ens va fer comprendre que la vida anava de debò», es lamenta el catedràtic.

La Covid fa tremolar

El ministre il·luminat

El 1973, Franco va nomenar ministre d'Educació –possibleme­nt per error perquè Luis Carrero Blanco es va fer un embolic de noms– Julio Rodríguez, «un boig, un trasbalsat, un il·luminat, un individu molt fanàtic del règim», en paraules de Ruiz Manero. A Julito el Breve (només va durar set mesos en el càrrec) se li va ocórrer l'original idea de començar el curs universita­ri no el setembre del 1973 sinó el gener del 1974. «Vam tenir sis mesos d'absurdes vacances i vam perdre un munt de classes», recorda Pedro Núñez Coello, catedràtic de Química Inorgànica a la universita­t de la Laguna. El 1975, a més, hi va haver una vaga dels anomenats penenes (professors no numeraris), docents que no gaudien de mínims drets, com la seguretat social. La vaga va durar sis mesos.

El flagell de l'actual pandèmia en el món universita­ri no és cap drama acadèmic. Es pot tirar endavant, insisteixe­n els catedràtic­s Ruiz Manero i Núñez Coello. ¿Com? «La universita­t no és només anar a classe; és tenir també capacitat de treball, buscar-se la vida i sortir del teu entorn. T'has d'adaptar al que va venint, perquè el món és canviant. Has de tenir formació contínua. Diverteix-te, sí. Però ves a la biblioteca, llegeix, debat i assisteix a conferènci­es de tot tipus. Mantén la il·lusió i busca temes que t'agradin. Treballant un se'n surt», conclou el catedràtic de la Laguna.

HEl 1969, amb l'estat d'excepció, hi va haver repressió d'estudiants i es van tancar facultats

Juan Ruiz Manero CATEDR. FILOSOFIA DEL DRET «No anàvem gaire a classe, però llegíem literatura, economia i filosofia. I érem molt cinèfils»

Pedro Núñez Coello CATEDR. DE QUÍMICA INORGÀNICA «La universita­t no és només anar a classe. És tenir capacitat de treball, saber buscar-se la vida, sortir del teu entorn»

`Julito el Breve' va decidir el 1973 que el curs comencés al gener: va suposar sis mesos d'aturada

 ?? Els estudiants universita­ris Lola González, Enrique Ruano (mort el 1969 a mans de la polícia, que va dir que s'havia suïcidat) i Francisco Javier Sahuquillo, a finals dels anys 60. ?? 33
TUSQUETS
Els estudiants universita­ris Lola González, Enrique Ruano (mort el 1969 a mans de la polícia, que va dir que s'havia suïcidat) i Francisco Javier Sahuquillo, a finals dels anys 60. 33 TUSQUETS
 ?? Concentrac­ió d'estudiants en senyal de dol per la mort del jove Arturo Ruiz, el 1977. ?? 33
ARXIU / EFE
Concentrac­ió d'estudiants en senyal de dol per la mort del jove Arturo Ruiz, el 1977. 33 ARXIU / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain