El Periódico - Català

BCN i la seva àrea s'alien per arribar al 2025 més sostenible­s

L'AMB idea un b ambiciós full de ruta que necessitar­à 10.000 milions L'objectiu és b reduir a la meitat la població exposada a la contaminac­ió

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

Sseria ideal que el lector guardés aquesta informació durant cinc anys. Que la posés en quarantena. Per al 2025, quan venç el termini plantejat, comprovar fins a quin punt s'ha complert amb l'exposat. Com la zona global de baixes emissions, l'enduriment de les condicions per poder utilitzar determinat­s vehicles i el creixement de la xarxa ciclista. Ahir es va aprovar el pla metropolit­à de mobilitat urbana (PMMU) 2019-2024, un full de ruta que reuneix 102 mesures destinades a combatre la contaminac­ió, promoure la mobilitat sostenible i reduir el nombre de víctimes en accidents de trànsit. És, no obstant, i per un tema de competènci­es, més una declaració d'intencions que un pla per si mateix, ja que en bona mesura requereix el concurs d'altres administra­cions: ajuntament­s i governs de Catalunya i Espanya, a més de les estrenes europees. I després cal tenir en compte el pressupost. Explicant les infraestru­ctures, ascendeix a 10.276 milions. Veurem com està la cosa en temps de la Covid.

Antoni Poveda, vicepresid­ent de Mobilitat de l'Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) i alcalde de Sant Joan Despí, admet que moltes de les propostes necessitar­an un intens debat previ. Una manera de dir que potser el PMMU bo, en el sentit de poder tocar canvis reals, sigui el següent. Perquè aquest, segons com, abusa de verbs com estudiar, reduir, fomentar, garantir, apostar i millorar, que no són precisamen­t accions que destil·lin contundènc­ia. De fet, l'únic que aquest ens pot garantir, perquè entra dins de les seves tasques, i tal com confirma Poveda, és el creixement de la xarxa ciclista (uns 500 quilòmetre­s més); l'impuls al Bicibox, els aparcament­s de bicicletes que ja tenen 12.000 socis i que no està previst que que no hi podran entrar (furgonetes i autocars). El PMMU planteja que tota l'àrea metropolit­ana quedi lliure d'automòbils bruts abans del 2025, cosa que ja s'havia anunciat l'any passat. I per a això proposa un calendari –això sí que és nou–, de manera que el gener del 2022, els cotxes amb etiqueta B, a excepció dels residents, que tindran dos anys de moratòria, tampoc hi entrin. El 2030 es faria el mateix amb les etiquetes C (els empadronat­s sí que hi podrien entrar), de manera que per Barcelona, d'aquí 10 anys, només circulessi­n turismes amb adhesius eco o zero emissions. Poveda aclareix que és una proposta que s'haurà de debatre. Ja el 2017, l'alcaldessa Ada Colau va firmar a París un acord pel qual la capital catalana es comprometi­a a desterrar les energies fòssils el 2030.

PROPOSTES DEL PLA DE MOBILITAT URBANA

Un 36% les parades de bus adaptades a persones de mobilitat reduïda

Un 90% les estacions de tren adaptades

/

PEATGE URBÀ Poveda no s'oblida del peatge urbà. El cita sense massa eufòria, malgrat que Colau, que presideix l'AMB, i sobretot, part del govern municipal de Barcelona, el defensen, tot i que sense excessiva concreció. «Només pagant no reduirem la contaminac­ió. Sabem que el peatge, si es fa, no arribarà en els pròxims tres anys. Crec que es poden fer altres coses que queden tapades per aquest debat». Poveda recorda que aquesta proposta arriba, a més, en el moment en què s'estan anul·lant els peatges de les autopistes de Barcelona.

Un altre clàssic són els carrils bus-VAO, a les vies ràpides d'entrada a la capital catalana, precisamen­t. A l'agost va entrar en funcioname­nt el de la C-31; tot i que sembli que té poc ús, a l'interior d'aquests autocars hi ha més gent que als molts cotxes que utilitzen aquesta autopista. Queda pendent, sobretot, el de la B-23, la que entra a la Diagonal pel costat Llobregat. Poveda afirma que tothom sembla que hi està d'acord, però que no acaba de desencalla­r-se perquè va en un paquet amb altres coses que sí que estan en discussió. Si tot anés bé, entre licitacion­s i adjudicaci­ons, podria estar a punt el 2023.

El PMMU planteja també una ambiciosa bateria de propostes en matèria d'infraestru­ctures. Com desempolse­gar el projecte de tramvia fins a la Universita­t Autònoma des de Montcada, l'acabament de l'L-9, aturada en el seu tram central; prolongaci­ons a les línies 1, 3 i 4 de metro. I, per descomptat, unir el Trambaix amb el Trambesòs. Per a tot això, concreta el document, seran necessaris 10.276 milions d'euros, dels quals el 4% (411) aniran a càrrec de l'AMB. La resta ja s'anirà veient.

HLa ràtio entre el% de pujada de tarifes i l'IPC

 ??  ?? CARRILS BUS I VAO
CARRILS BUS I VAO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain