El Periódico - Català

Una relació desigual

El videoartis­ta brasiler Pedro Torres reflexiona sobre la sostenibil­itat i supervivèn­cia del Sol en una instal·lació a la Casa Seat

- IGNASI FORTUNY

Que la nostra relació amb el Sol no ha sigut equilibrad­a resulta evident. Diguem que ha sigut un amor poc recíproc amb l'astre i, en general, amb el medi ambient. I ara tot són presses. Sobre això reflexiona en forma d'instal·lació artística el brasiler Pedro Torres: el delicat equilibri que hi ha hagut i que hi ha en aquesta relació desigual. D'aquesta manera, l'artista resident al centre barceloní Hangar ha explorat en aquesta instal·lació la sostenibil­itat i la supervivèn­cia de l'astre a través d'imatges i representa­cions. Un conjunt d'obres que, sota el títol House of the Sun (La casa del Sol), es poden veure gratuïtame­nt fins al 21 de novembre a la Casa Seat de la capital catalana, dins de la programaci­ó del festival de videoart LOOP.

Mitjançant múltiples canals i suports, Torres va des de la relació planetària fins a la que anomena quotidiana. En la segona, escull les cases com a «unitat bàsica» per llançar el seu projecte, al qual el confinamen­t ha donat fins i tot més rellevànci­a. De fet, reclòs a la seva vivenda va néixer una de les peces de la instal·larant ció. A falta de visió directa de l'astre, el brasiler va realitzar un vídeo que vol emular això: un cercle delimita el que es pot veure d'un gerro ple d'aigua al qual a poc a poc l'artista diposita gotes de iode i es produeix un efecte que recorda les explosions i protuberàn­cies de la superfície solar. Un efecte que es veu al cap de 8 minuts i 19 segons de projecció, el temps en què la llum del Sol tarda a arribar a la Terra. «Tenia la necessitat de veure una posta de sol i vaig generar la meva pròpia posta de sol dins de casa», explica Torres, que ofereix visites guiades de l'exposició.

Experiènci­a immersiva

En una sala que vol oferir una experiènci­a immersiva amb un so envoltant, amb diverses projeccion­s que simulen sistemes solars a través de filtres fotogràfic­s, apareix un vídeo que reuneix diferents reflexions duel procés de creació del mateix artista. «Energia és política», diu una.

L'escalfamen­t global, mal que ara molts busquen reparar, també té una representa­ció artística. Torres ha convertit infografie­s de la NASA sobre les emissions de CO2 en videoart, amb unes formes tan decorative­s com uns mandales. La seva voluntat: «Reflexiona­r sobre com ens arriben les dades. Facilitar la relació amb aquestes». Una cosa decorativa que contribuei­xi al canvi de consciènci­a. I considera: «La casa és la unitat mínima per a la transforma­ció, que ja ha començat a arribar als transports, comunicaci­ons...». A aquesta relació amb el Sol Torres hi afegeix un element més en una altra instal·lació: un time-lapse de 10 anys d'activitat solar sobre els quals se superposen els símbols astrològic­s del Sol i la Terra. Així vol abordar les dues maneres que hi ha de comprendre la nostra relació amb el cosmològic: l'observació científica i la interpreta­ció subjectiva de l'horòscop. Un mateix astre, dos enfocament­s diferents. I un mateix viatge: «Des del més íntim de cada un fins al més cosmològic».H

«Tenia la necessitat de veure una posta de sol i en vaig generar una a casa meva», explica Torres

 ??  ?? CASA SEAT Videoart 8Part de la instal·lació de l'obra `House of Sun'.
CASA SEAT Videoart 8Part de la instal·lació de l'obra `House of Sun'.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain