El Periódico - Català

El Govern invisible del referèndum

Va liderar l'organitzac­ió de l'1-O i va pressionar per depurar l'Executiu de `tebis' amb la consulta

- XABI BARRENA

A sis mesos de l'1-O, les relacions entre la postconver­gència i ERC eren pèssimes. Cap novetat. Però les baralles entre les dues faccions del mateix Govern amenaçaven de malmetre el referèndum. Els republican­s es queixaven que les conselleri­es postconver­gents no feien res. Queixa que, a la fi, va acabar amb la remodelaci­ó de l'Executiu del 14 de juliol, a menys de tres mesos del dia D.

Els seguidors del PDECat, per la seva banda, criticaven a Oriol Junqueras que no volgués firmar cap ordre. La situació estava enrocada i, llavors, un dels lloctinent­s en aquell moment del president republicà, juntament amb David Madí, en altre temps assessor àulic d'Artur Mas, van proposar fer un pas de rosca a la idea de l'estat major, que fins aquell moment ja operava.

Es tractava d'una sèrie de reunions en les quals els tres partits independen­tistes i el Govern català intercanvi­aven opinions i informació (no tota i menys amb la CUP). Els renovadors d'aquest estat major creien que l'òrgan oficiós necessitav­a l'entrada de saba nova, que operés com a argamassa entre els diferents sectors i que no tingués una composició fixa, més enllà dels líders Puigdemont i Junqueras, sinó variable en funció de l'ordre del dia. Així mateix, preveient les dificultat­s que tindria un Govern autonòmic per executar el seu pla de trencar l'Estat, i la imperiosa necessitat que es promogués l'acció civil, es va donar entrada

El reformat `estat major'

Els xocs entre l'òrgan oficiós i membres de l'Executiu català eren constants

també de manera regular a les entitats sobiranist­es.

El nou sanedrí va tenir la seva reunió número zero amb un dinar a la Casa dels Canonges entre Puigdemont, Junqueras, Madí, Oriol Soler i Xavier Vendrell. A aquests tres últims s'hi sumarien noms no implicats directamen­t amb els partits, però sí amb l'activisme polític.

Els xocs de membres de l'Executiu i el sanedrí estaven a l'ordre del dia. Es donaven ordres explícites per tirar endavant la consulta. Es va instaurar una bicefàlia: d'una banda, Govern i, d'una altra, el grup d'impuls del referèndum al marge de tots els estaments reglats. En el Consell Executiu dels dimarts es despatxava, i molt per sobre, el que arribava des d'aquests espais d'influència. Puigdemont estava fart de les filtracion­s de les reunions del Govern.

Baralla i relleus

Una mostra d'aquest poder és una baralla entre el secretari del Govern, Joan Vidal de Ciurana, i el sanedrí, en absència de Puigdemont. Al final, aquell juliol, Neus Munté, Jordi Jané, Meritxell Ruiz i Vidal de Ciurana, tots del PDECat, van deixar el poder, i hi van entrar dos ferms valedors de l'1-O, Jordi Turull i Quim Forn. Els relleus van cohesionar Govern i estat major, que creia que amb els tebis amb l'1-O no podien controlar àrees tan sensibles com processos electorals, escoles i Mossos. La cohesió es va mantenir fins al final, fins a la reunió de la vigília de l'1-O, quan es va decidir aplicar el cens universal en el referèndum.

 ??  ?? Concentrac­ió de protesta per les detencions, ahir.
Concentrac­ió de protesta per les detencions, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain