El Periódico - Català

L'independen­tisme denuncia un «muntatge»

Partits i entitats b sobiranist­es critiquen les «detencions espectacle» Puigdemont b qualifica l'operació policial d'«una nova urpada repressora»

- JÚLIA REGUÉ

L'independen­tisme va afirmar ahir que l'operació policial de la Guàrdia Civil va ser un «muntatge» basat en «detencions espectacle». El Govern, els partits i les entitats sobiranist­es es van concentrar al matí i a la tarda a Barcelona i en altres punts de Catalunya per protestar contra la investigac­ió judicial al cercle de l'expresiden­t Carles Puigdemont.

«Avui es torna a evidenciar que la repressió no s'atura», van clamar en un manifest llegit a la plaça de Sant Jaume de la capital catalana, en el qual van acusar l'Estat d'«utilitzar la por per perseguir la dissidènci­a política».

L'expresiden­t Quim Torra va ser rebut al crit depresiden­t i va carregar contra l'Estat perquè «no té cap altra manera de dialogar més que la repressió». En el seu nou paper de pont entre sobiranist­es, va animar a «fer valer» els vots i va encoratjar a «plantar cara d'una vegada».

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, al costat del vicepresid­ent en funcions de Presidènci­a, Pere Aragonès, va posar a disposició dels detinguts els serveis jurídics de la Generalita­t.

Puigdemont, a les xarxes socials, va titllar l'operatiu contra el seu entorn de «nova urpada repressora» que, segons el seu parer, amaga «un intent de mort política i civil de l'independen­tisme». També va criticar les detencions l'expresiden­t Artur Mas: «Ja estem acostumats a aquest tipus d'operacions espectacle, grans detencions, grans històries, i després resulta que tot és un tema de construcci­ó», va opinar a Ràdio 4.

Elsa Artadi (Junts) va afirmar que el jutge ordena aquestes indagacion­s per «tapar» l'absolució de Trapero, l'aniversari de la DUI i «les festes indecents de l'elit madrilenya que posen en perill la ciutadania». No va escatimar crítiques al Govern i va asseverar que la taula de diàleg «no serveix per acabar ni amb el conflicte polític ni amb la repressió».

Carles Puigdemont EXPRESIDEN­T DEL GOVERN «Intenten la mort política i civil de l'independen­tisme perquè continuem lluitant per una causa justa»

/

EVITAR LA DIVISIÓ La comitiva d'ERC, esbroncada al crit de botiflers per una desena de persones, va emplaçar l'independen­tisme a no caure en la «divisió». L'adversari no és un altre independen­tista: o anem tots junts o no en sortirem d'aquesta», va defensar Marta Vilalta. Des de la CUP van animar a la «mobilitzac­ió».

El vicepresid­ent d'Òmnium, Marcel Mauri, i la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, van demanar unitat d'acció als partits i una proposta política. «No s'acabarà la repressió fins que no hi hagi independèn­cia», va inquirir Paluzie.

Carlos Carrizosa (Cs) va acusar l'independen­tisme de «sostenir-se econòmicam­ent» a través de «la vella trama del 3%» en una entrevista a La Xarxa. El PPC va apuntar que és «necessari» aclarir qui va liderar i com es va finançar el Tsunami. En canvi, Miquel Iceta (PSC) va rebutjar opinar sobre l'operació per no interferir en la investigac­ió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain