El Periódico - Català

Cop a l'entorn de Puigdemont

-

Una operació judicial ha convulsion­at de nou la política catalana. El jutge Joaquín Aguirre, titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Barcelona, i la Guàrdia Civil van posar en marxa ahir una operació en què es van efectuar 31 entrades i 21 detencions vinculades a l'estructura de l'expresiden­t Carles Puigdemont a Waterloo, Tsunami Democràtic i blanqueig de diners. Entre els detinguts hi ha noms de molt pes de l'entorn de Puigdemont, entre ells, l'anomenat «estat major» del procés: l'exconselle­r d'ERC Xavier Vendrell, l'empresari Oriol Soler, l'ex alt càrrec de Convergènc­ia David Madí i Josep Lluís Alay, responsabl­e de l'oficina de Puigdemont.

La causa està oberta pels presumptes delictes de malversaci­ó de fons públics, prevaricac­ió, tràfic d'influèncie­s, blanqueig de diners i també desordres públics. Acusacions molt greus, que obliguen a recordar alguns preceptes bàsics que s'haurien de donar per assumits en una societat democràtic­a: d'entrada, la presumpció d'innocència dels detinguts, però també la necessitat que tant la policia (en aquest cas, la Guàrdia Civil) i la justícia puguin portar a cap la seva feina sense ingerèncie­s ni pressions exteriors. Són tòpics, però a la Catalunya postreferè­ndum de l'1-O és necessari recordar-los als uns i als altres quan es dona una operació policial en l'entorn de l'independen­tisme.

El potent altaveu independen­tista va reaccionar ahir immediatam­ent seguint al peu de la lletra el manual de la «repressió de l'Estat espanyol». Sense més argument que el de la fe cega de les bondats d'uns i la maldat dels altres, es va defensar sense fissures la innocència dels detinguts i es va ridiculitz­ar la Guàrdia Civil recordant altres operacions del cos armat en l'entorn de l'independen­tisme. La investigac­ió està en curs, i encara és prematur per expandir certificat­s d'innocència o de manipulaci­ó policial i judicial. Mantenir la calma, sobretot quan s'ostenten càrrecs públics, mai no és un mal consell.

La interlocut­òria d'Aguirre indaga en la suposada trama russa i reflecteix les afirmacion­s que un mitjancer va oferir a Puigdemont el desplegame­nt de 10.000 soldats russos en suport a la DUI. Junt amb aquesta sorprenent línia argumental hi ha acusacions de malversaci­ó de fons i de corrupció per finançar el procés. S'ha d'exigir a la instrucció de la causa rigor, el propi d'un Estat de dret en un assumpte políticame­nt tan sensible. S'ha de deixar treballar la justícia, en definitiva.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain