El Periódico - Català

Joe Biden perdria sol

- MATÍAS Vallés

Joe Biden només serà president dels Estats Units gràcies a Donald Trump. El demòcrata perdria les eleccions encara que es presentés com a únic candidat. I caldrà explicarli molt pausadamen­t que ha guanyat, perquè el seu lamentable estat de forma en el segon cara a cara no autoritza a assegurar que apreciï el seu triomf del pròxim dimarts. Per raons alienes per complet a la seva edat, no aprovaria una revisió mèdica per exercir durant quatre anys la presidènci­a del planeta. Per arribar a aquesta conclusió no es necessita la grolleria habitual del seu rival, que l'acomiadava al crit de «té un problema mental».

El món va entreveure per primera vegada les limitacion­s del nou president quan el va contemplar presumir alegrement de la desaparici­ó de la indústria petrolera. Ni un dirigent de Greenpeace s'hauria atrevit a tant, però el que en un altre polític s'hauria pres com un excés de consciènci­a ecològica obliga Biden a plantejar si sabia el que estava dient. Va ser un èxit de Trump empènyer-lo a una relliscada majúscula, tret que està prohibit reconèixer una sola virtut del primer president dels Estats Units que no volia guanyar les eleccions. I que ha gestionat pèssimamen­t el coronaviru­s, a diferència de la tasca exemplar dels seus civilitzat­s col·legues europeus, i que ha convertit el continent en el principal focus de la pandèmia.

PROMOURE

Biden per succeir Trump no és una solució, ni tan sols un pedaç, sinó una prolongaci­ó de l'acudit. És tan senzill odiar el president que deixa anar sense barreres mentals que «mira la Xina, que bruta que és, i Rússia, o l'Índia». El pobret Abascal va aprendre als seus lloms la dificultat d'imitar en públic el campió planetari de l'exabrupte, el «Hemingway de Twitter» segons es defineix a si mateix. Trump perdrà les eleccions, però abandonarà Washington camí de Florida immunitzat contra el virus que l'ha desallotja­t del poder. No ha declarat ni una guerra; ha matat sense judici menys gent que Obama. No deixa ningú al comandamen­t, però deixa el món sense excuses.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain