El Periódico - Català

Quan el pacte és la bona notícia

- CARLES Campuzano

El Pacte de Toledo renova les seves recomanaci­ons i aquesta és, en temps de pandèmia i polaritzac­ió, una bona noticia. Els membres de la comissió parlamenta­ria que ad hoc té l'encàrrec d'avaluar i recomanar les línies directives de la política de pensions han fet la seva feina.

Segur que aquestes recomanaci­ons seran objecte d'escrutini i de crítica. És normal que així sigui; pels progressis­tes, partidaris de reformes més profundes de l'actual sistema, aquest paquet de recomanaci­ons està lluny de proposar els canvis que , de manera peremptòri­a, es necessiten per afrontar l'imminent impacte de la jubilació dels baby boomers; pels sectors més conservado­rs, les propostes del Pacte de Toledo aprofundei­xen en l'afebliment de la funció protectora de la Seguretat Social. I als uns i als altres, cal recordar-los que, inevitable­ment, el Pacte de Toledo ha estat sempre el resultat d'un compromís entre aquells que posen l'accent en la necessitat de les reformes i aquells altres que defensen les essències del sistema públic de pensions i que, com en qualsevol compromís,el pacte sempre genera insatisfac­cions a una banda i a l'altra.

Aquelles que en matèria de pensions aspiren a la reforma que tanqui definitiva­ment el debat sobre el futur de les pensions viuran en la insatisfac­ció; en el futur hi haurà més reformes i ajustos; per a aquells altres que minimitzen l'impacte de la combinació de jubilació dels baby boomers i l'augment de l'esperança de vida de les persones en la sostenibil­itat del sistema públic i que es mostren contraris a les reformes, també els hi hem de dir que les reformes són imprescind­ibles si volem complir les promeses amb aquells que encara no estan jubilats i tenen dret a la seva pensió. I en vindran més també, perquè la societat i l'economia estan en plena transforma­ció. Aquest equilibri ha estat també la virtut del Pacte de Toledo des del seu origen, per cert ben català.

EL PACTE

de Toledo és nascut d' una proposta del líder de CiU al Congrés, Miquel Roca, en el llunyà 1993, en plena crisi econòmica i en un ambient marcat també per enormes incerteses sobre el futur de les pensions, pensant en els primers anys 2000. I és que el Pacte de Toledo no és la poció màgica de les pensions, però si una manera de fer política que permet avançar de manera sostinguda en les reformes per la via del diàleg polític i social a la recerca dels consensos que fan possibles que aquestes reformes siguin acceptades per la majoria de la societat, que durin en el temps i que provoquin l'efecte desitjat. Justament l'error del PP, l'any 2011, va ser obviar aquesta premissa, circumstan­cia que fa que aquella reforma, en la pràctica, hagi estat derogada.

Ara, després de l'acord parlamenta­ri, toca que el diàleg entre el Govern de l'Estat i els representa­nts dels empresaris i els treballado­rs. I caldrà que uns i altres tinguin la màxima ambició per concretar les recomanaci­ons aprovades en els canvis legislatiu­s que fan falta.

Certament, sempre m'he mogut en la direcció reformista, convençut com estic que la millor manera de garantir l'essència del sistema públic de pensions, que no és l'altra que la redistribu­ció de la renda entre generacion­s per tal de garantir ingressos suficients durant la jubilació i eradicar el risc de la pobresa durant la vellesa tot diferint en el temps una part del salari, necessita reformes; que sense les reformes, el sistema no seria viable.

EN CLAU

de reformes per a la sostenibil­itat, al meu parer en aquests moments, hi ha dues qüestions fonamental­s , pensant en el mitjà termini. Per una banda, cal la incorporac­ió d'un factor de sostenibil­itat que ajusti l'edat legal de jubilació a l'evolució de l'esperança de vida, amb tota la flexibilit­at que faci falta , i que el càlcul de la pensió sigui més contributi­u i transparen­t, circumstàn­cies que impliquen tant que la pensió que es cobri tingui a veure més amb allò que hem cotitzat al llarg de la nostra vida laboral com que amb les cotitzacio­ns només es paguin pensions contributi­ves. I per l'altra, que necessitem estendre el model basc de previsió social complement­ària, basat en plans de pensions de capitalitz­ació acordats en la negociació col·lectiva, al conjunt de l'Estat, tal com els països més avançats del nostre entorn han anant fent durant les darreres dècades.

Felicitem doncs els membres de la comissió de pacte i esperem del ministre Escrivà i dels interlocut­ors socials que afrontin sense demora, amb esperit reformista i de consens, els canvis que necessitem ara i aquí. Exdiputat al Congrés.

 ??  ?? TRINO
TRINO
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain