El Periódico - Català

Caricature­s incendiàri­es

EL DRET A LA BLASFÈMIA amb Erdogan agreuja la tensió entre París i Ankara

- IRENE CASADO SÁNCHEZ

El setmanari satíric Charlie Hebdo ha tirat una mica més de llenya al foc amb la seva última portada: una caricatura del president turc bevent una cervesa i aixecant la faldilla a una dona amb vel. Les autoritats turques van reaccionar ahir amb fúria i van condemnar «aquest esforç totalment menyspreab­le per part d'aquesta publicació per difondre el seu racisme i el seu odi cultural».

Erdogan va qualificar la irreverent portada de «vil atac» contra la seva persona. «No he mirat aquesta caricatura [...] És inútil dir res sobre aquests canalles», va declarar durant un discurs a Ankara. «Sabem que l'objectiu no soc jo, sinó els nostres valors», va afegir.

Pel principal conseller de Recep Tayyip Erdogan, Fahrettin Altun, la caricatura del setmanari forma part del «programa antimusulm­à liderat per Emmanuel Macron». El projecte contra el «separatism+e islamista» i la defensa de la publicació de les caricature­s del profeta Mahoma serien els eixos vertebrado­rs d'aquesta ofensiva.

En un comunicat, la presidènci­a turca va anunciar que prendrà les mesures «judicials i diplomàtiq­ues necessàrie­s» contra la revista francesa. I la fiscalia del país anatoli va obrir una investigac­ió contra Charlie Hebdo per entendre que ha pogut violar el Codi Penal turc.

Macron va retirar temporalme­nt diumenge el seu ambaixador a Ankara després de rebre un crític comentari per part del seu homòleg turc: «¿Quin problema té Macron amb l'islam, quin problema té amb els musulmans? Macron necessita una teràpia d'atenció mental», va deixar anar Erdogan.

Des d'aleshores, Turquia lidera l'onada de crítiques contra el discurs de Macron, especialme­nt contra les seves paraules fomentant la publicació de les caricature­s de Mahoma durant l'homenatge dedicat a l'última víctima del terrorisme islamista a França, el professor Samuel Paty, decapitat per utilitzar aquestes il·lustracion­s en una classe sobre llibertat d'expressió. «Defensarem la llibertat que vostè ensenyava tan bé i sostindrem el laïcisme, no renunciare­m a les caricature­s», va prometre el president francès.

La rèplica d'Erdogan es tradueix ja en una ofensiva per part de diversos països musulmans, liderats principalm­ent per Turquia, a través d'una crida al boicot de productes francesos. Els carrers de l'Iran, el Pakistan, Jordània i Kuwait han vist desfilar múltiples protestes contra la posició francesa.

Malgrat les crítiques, Macron no té previst afluixar: «Res ens farà retrocedir, mai [...] Seguirem. Respectem totes les diferèncie­s en un esperit de pau. Mai acceptem el discurs d'odi i defensem el debat raonable», va escriure en el seu compte de Twitter. Una posició compartida per Charlie Hebdo, com ho demostra la seva portada.

 ??  ?? Dibuix polèmic 8La portada amb la caricatura d'Erdogan.
Dibuix polèmic 8La portada amb la caricatura d'Erdogan.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain