El Periódico - Català

La batalla per liderar la dreta s'enverina

Vox agreuja els b atacs al PP després de no donar suport a la moció de censura El Govern inflama b el xoc qüestionan­t el gir al centre de Casado

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

es presenta com «l'única oposició possible» a l'Executiu de coalició

aliats de Vox es vesteixin de seda, aliats de Vox es queden», va dir Iglesias al Grup Popular

De la foto de Colón, en la qual Pablo Casado, Santiago Abascal i Albert Rivera van posar junts, al que es va viure ahir al Congrés ha plogut molt: diverses eleccions, la marxa del líder de Cs, sorpassos electorals, una pandèmia... Però, sobretot, la batalla que es viu ara entre el PP i Vox pel lideratge de la dreta respon a l'últim gir del president dels conservado­rs per distanciar-se dels ultres. Un gir que li va servir al partit d'extrema dreta per agreujar l'enfrontame­nt durant la sessió de control al Govern en la qual va menysprear un Partit Popular que, segons diuen, s'ha deixat «domesticar» pel PSOE i Unides Podem.

Una setmana després que Casado posés terra pel mig amb Abascal i anunciés el seu vot negatiu a la moció de censura presentada per Vox, diversos dirigents d'ultradreta van arremetre contra els conservado­rs per haver-se plegat al «consens progre». «Han aconseguit tenir tots els partits de la Cambra del seu costat, excepte un», va sentenciar el portaveu del partit, Iván Espinosa de los Monteros.

Malgrat els murmuris que va aixecar una afirmació com aquesta entre les files conservado­res, el diputat ultra va insistir a col·locar Vox com l'«única oposició possible» a l'Executiu de coalició. «No és que Vox es quedi sol, és que ja només queda Vox», va rematar la seva intervenci­ó.

/

«EL CONGRÉS DE LES FOQUES» Tant Espinosa de los Monteros com Macarena Olona, la presidenta del grup parlamenta­ri de Vox, havien acudit al Congrés per interrogar el Govern sobre la «censura» que, van dir, volen imposar a la seva formació. No obstant, hi va haver gairebé més crítiques cap al PP que contra l'Executiu.

La dirigent ultra va lamentar que els de Casado se sumessin durant la moció de censura a l'«estigmatit­zació» de la seva formació. «¿Com poden tenir tan poca vergonya? Abans que arribés Vox, vostès eren els feixistes per a l'esquerra», va insistir Olona.

«Això ja no és el Congrés dels ratolins, això és el Congrés de les foques. Continuïn aplaudint com foques que nosaltres actuarem com a dic de contenció», va etzibar la dirigent de Vox, assenyalan­t el grup conservado­r, a la qual van criticar la setmana passada per aplaudir Casado després del seu cop de porta a l'extrema dreta.

A la pressió de Vox per mirar de situar-se com a líder de la dreta es van sumar les escomeses del Govern. El vicepresid­ent segon de l'Executiu, Pablo Iglesias, va carregar contra els populars i va lamentar que les contundent­s paraules de Casado contra l'extrema dreta hagin «quedat en res» i que el PP continuï competint contra els ultres. «Malgrat que els aliats de Vox es vesteixin de seda, aliats de Vox es queden», va recitar.

 ??  ?? EFE / CHEMA MOYA
líder del PP, Pablo Casado, en la sessió de control al Govern.
EFE / CHEMA MOYA líder del PP, Pablo Casado, en la sessió de control al Govern.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain