El Periódico - Català

Hisenda negociarà amb el PNB sobre el dièsel

Montero nega b haver-ho pactat amb Cs malgrat l'anunci dels taronges El Congrés habilita b el tràmit accelerat del projecte de comptes

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ

El mateix dia en què el Govern va remetre al Congrés dels Diputats el seu projecte de Pressupost­os de l'Estat per al 2021, l'Executiu ja es va obrir ahir a possibles modificaci­ons en una de les mesures més polèmiques que inclou: la pujada de 3,8 cèntims per litre en l'impost especial sobre el dièsel.

En resposta a preguntes dels periodiste­s, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, es va referir ahir al PNB com a «soci preferent» del Govern en la negociació dels Pressupost­os. «Arribarem a un acord amb el PNB», va afegir, i es va mostrar disposada a negociar amb els nacionalis­tes bascos en el tràmit d'esmenes qualsevol aspecte relatiu als Comptes de l'Estat, inclòs el rebuig que en aquest grup parlamenta­ri suscita la tributació més gran del gasoil per a vehicles no profession­als.

El grup parlamenta­ri de Ciutadans va informar ahir que havia negociat amb el Govern fer marxa enrere en la seva decisió d'augmentar la fiscalitat del dièsel i que, després d'això, la formació taronja es comprometi­a a no presentar una esmena de totalitat contra el projecte de Pressupost­os i que afavoriria la seva tramitació. «Jo no he tingut aquest contacte amb Ciutadans», va dir la ministra Montero en roda de premsa, deixant en evidència la formació taronja.

/

EL «COMPROMÍS» Després d'això, el partit d'Inés Arrimadas va reiterar que té el «compromís» de la Moncloa que els Pressupost­os no inclouran tal pujada. El portaveu de Transició Ecològica d'Unides Podem al Congrés, Juantxo López Uralde, va opinar que «no tindria cap justificac­ió» retirar l'augment de la fiscalitat al dièsel.

Ciutadans es va arrogar aquest dimecres el mèrit que el projecte de Pressupost­os de l'Estat no hagi incorporat més pujades d'impostos i va jutjar assumibles les que sí que han sigut incorporad­es, tret de la del dièsel. Al contrari que el Grup Popular, el líder del qual, Pablo Casado, va criticar que «els Pressupost­os de Sánchez i Iglesias són la punta per a l'economia. Són els únics de la UE que apugen milers de milions d'impostos a les classes mitjanes (dièsel, plàstics, refrescos...)».

També el president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, va criticar les mesures tributàrie­s disposades pel Govern. «No és el moment» d'apujar impostos perquè fins i tot als altres països (França, el Regne Unit, etcètera) els estan abaixant i «és el moment d'ajudes», va dir abans de participar en el 35 Congrés d'AECOC. Segons la seva opinió, amb la pujada d'impostos «s'està castigant de nou les empreses» i «amb la noexempció del 100% dels dividends que porten de fora». Des del seu punt de vista, això és «un càstig a empreses multinacio­nals espanyoles que és justament el que necessitem a Espanya per crear ocupació digna».

Després de rebre el projecte de llei de Pressupost­os, la Mesa del Congrés va aprovar aquest mateix dimecres, amb el vot en contra del PP i Vox, un calendari accelerat per a la tramitació dels Pressupost­os Generals de l'Estat per al 2021. Segons el programa aprovat, el projecte pressupost­ari serà publicat aquest divendres, 30 d'octubre, en el Butlletí del Congrés.

 ?? El president Pedro Sánchez i el portaveu del PNB, Aitor Esteban, ahir al Parlament. ?? 33
EFE / MARISCAL
El president Pedro Sánchez i el portaveu del PNB, Aitor Esteban, ahir al Parlament. 33 EFE / MARISCAL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain