El Periódico - Català

La SEPI surt al rescat d'Air Europa amb 475 milions

L'Estat es veu b obligat a aportar 75 milions més dels previstos La decisió ha b de ser ratificada pel Govern i per la Unió Europea

- MAX JIMÉNEZ BOTÍAS

Llum verda al rescat d'Air Europa. La Societat Estatal de Participac­ions Industrial­s (SEPI) ha aprovat una injecció de 475 milions d'euros per donar oxigen a la companyia, que es troba en una situació crítica després de la caiguda del trànsit aeri per les restriccio­ns a la mobilitat derivades del coronaviru­s.

La SEPI ha hagut d'aportar a la companyia aèria 75 milions més del previst per impulsar-ne la viabilitat, segons avança El Confidenci­al. No obstant, el rescat encara ha de ser aprovat pel Consell de Ministres i la Unió Europea, segons confirmen a aquest diari fonts pròximes a l'operació. Globalia, hòlding del grup, haurà d'acceptar ara les condicions del pla de viabilitat aprovat per la SEPI.

A aquest rescat cal sumar-hi el préstec de 140 milions d'euros concedit amb l'aval de l'ICO que va aprovar el Govern al maig. Així, els ajuts a l'aerolínia del grup Globalia ascendirie­n a més de 600 milions d'euros, a més de la compensaci­ó pública als prop de 15.000 treballado­rs que la companyia de la família Hidalgo encara manté subjectes a un expedient de regulació temporal d'ocupació (erto).

/L'aprovació de FONS DE RESCAT l'ajuda, la primera que tira endavant correspone­nt al fons de rescat d'empreses estratègiq­ues aprovat pel Govern, es produeix després que la companyia hagi modificat el pla de viabilitat inicial per accedir a l'ajuda. Aquest pla, a ulls de la SEPI, resultava excessivam­ent optimista quant a l'obtenció d'ingressos per l'aerolínia, ateses les condicions del mercat aeri en l'actual situació de pandèmia. De fet, la firma de la família Hidalgo s'ha vist obligada a incrementa­r la sol·licitud d'ajudes públiques.

La SEPI ha aprovat el rescat per la via d'urgència atesa la crítica situació d'Air Europa. Fa mesos que la companyia, que amb prou feines disposa de liquiditat fins a Nadal, no paga els proveïdors. L'aerolínia ha prioritzat abonar les nòmines dels seus empleats, inclosa la d'octubre. Però ja no compta amb prou diners per afrontar els sous de novembre i desembre, malgrat que l'Estat s'ha fet càrrec de gran part dels salaris dels pilots i empleats a través de l'erto. Les nòmines dels 15.000 empleats de Globalia que està abonant l'Estat sumen un import pròxim als 38 milions d'euros mensuals.

 ??  ?? REUTERS / LINDSEY WASSON
Un Boeing 737 Max d'Air Europa en una zona d'estacionam­ent a Seattle, l'any passat.
REUTERS / LINDSEY WASSON Un Boeing 737 Max d'Air Europa en una zona d'estacionam­ent a Seattle, l'any passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain