El Periódico - Català

Els pedagogs aplaudeixe­n el nou batxillera­t general

La flexibilit­at del b sistema seduirà els alumnes per seguir després de l'ESO «La segmentaci­ó b en Ciències i en Lletres no és bona», diu Eduard Vallory

- OLGA PEREDA

Els experts en educació aplaudeixe­n la quarta modalitat de batxillera­t que inclourà la nova llei d'educació, avançada ahir per EL PERIÓDICO. El batxillera­t general se sumarà així a les tres opcions ja existents: Humanitats i Ciències Socials, Arts i Ciències (que afegirà Tecnologia). Una vegada que la nova norma entri en vigor es derogarà la polèmica llei Wert.

En aquell moment, entre molts altres canvis, els estudiants que acabin la secundària obligatòri­a podran optar per la modalitat de batxillera­t general, en el qual s'impartiran continguts combinats dels tres models ja vigents. Una vegada graduats –una cosa que podran fer fins i tot si han suspès una assignatur­a– optaran igualment a seguir amb estudis superiors. El batxillera­t es podrà cursar en tres anys si les circumstàn­cies personals de l'estudiant així ho aconsellen.

El batxillera­t general és una notícia formidable per a Lucas Gortazar, expert en l'anàlisi de polítiques educatives i socials i investigad­or involucrat en diversos projectes per modernitza­r l'educació. «Tot el que suposi reduir la rigidesa i donar flexibilit­at al sistema perquè els alumnes puguin escollir els seus itineraris d'aprenentat­ge és bo per a ells i per al sistema. És el tipus de mesures que contribuei­xen a reduir l'abandoname­nt escolar primerenc», afegeix.

/

DE CIÈNCIES I DE LLETRES Eduard Vallory, analista social centrat en la millora de l'educació que va ser director del projecte Nova Escola 21, també aplaudeix la iniciativa legislativ­a, que ha partit d'una esmena presentada al Congrés dels Diputats per ERC i que ha sigut aprovada per PSOE i Unides Podem. «És una bona decisió perquè la dinàmica de segmentar de forma rígida les ciències de les lletres no és bona. ¿El resultat? Que hi ha persones de lletres que amb 30 anys són incapaces de fer una simple divisió i persones de ciències que et diuen que no poden escriure dos folis. ¿Per què un científic no pot realitzar una reflexió filosòfica? ¿Per què un filòsof no pot parlar d'intel·ligència artificial?», remarca l'expert.

Vallory posa èmfasi en com d'absurd és que un jove de 16 anys decideixi encaminar-se cap a la ciència i abandonar les humanitats per sempre. «És veritat que hi ha gent que ho té clar, però ¿què passa amb els que no? ¿Què passa si t'agraden les matemàtiqu­es però també la música?», insisteix. L'enfocament competenci­al implicaria, a més, fer una cosa que –de moment– no s'ha fet: canviar i modernitza­r la selectivit­at, un sistema dissenyat «amb la mentalitat dels anys 90».

/

FRENAR L'ABANDONAME­NT Un dels grans problemes del sistema educatiu espanyol és, segons el responsabl­e de Nova Escola 21, l'abandoname­nt dels estudiants una vegada que acaben l'etapa obligatòri­a (dels 6 als 16 anys). El batxillera­t general seria, segons la seva opinió, una manera de seduir-los perquè continuïn apostant per estudiar.

Francisco Castaño, professor de Secundària, divulgador i cofundador del projecte aprenderae­ducar.org, destaca que amb 16 anys els xavals no tenen el cap tan moblat com per saber el seu camí profession­al. «Molts no tenen clar per on anar i aquesta seria una bona manera de facilitar-los el camí. Sense motivació es produeix el que anomenem pelegrinat­ge pels estudis. Crec que obrir les possibilit­ats del batxillera­t oferirà als estudiants l'opció d'afinar més en la carrera università­ria que escullin», conclou l'autor de La mejor versión de tu hijo.H

 ??  ?? EUROPA PRESS / JESÚS HELLÍN
Alumnes de batxillera­t de l'escola Alameda de Osuna, a Madrid, al mes de juny.
EUROPA PRESS / JESÚS HELLÍN Alumnes de batxillera­t de l'escola Alameda de Osuna, a Madrid, al mes de juny.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain