El Periódico - Català

Turquia, sense límits

Hi ha moltes ganes de viatjar i molt pocs llocs a on anar sense restriccio­ns. Turquia n’és un.

- X. Vidal /

Després de mesos de confinamen­t i de prohibició d’entrar en pràcticame­nt qualsevol país del món, alguns es van obrint a poc a poc. Turquia és dels pocs als quals es pot accedir sense cap restricció, cosa que el converteix en una opció ideal per a escapades, com les de la primera setmana de desembre o cap d’any. No és necessari fer quarantena o aportar un test PCR negatiu, ni realitzat al país d’origen ni a l’arribar. Absència de requisits fan de Turquia un lloc ideal per a un viatge breu (ideal per visitar per exemple Istanbul) o una mica més llarg, per conèixer la resta del país.

ISTANBUL. No és la capital, però sí la ciutat més coneguda del país que exemplific­a perfectame­nt aquestes dues cares…i dins d’aquesta ciutat, el paradigma d’això és Santa Sofia: no en va, va ser una basílica, per després convertir-se en mesquita. Lloc de pas de moltes civilitzac­ions i on ha perdurat el millor d’elles, Istanbul és l’exotisme de la bellíssima Mesquita de Sultà Ahmed –la mesquita blava–, el mundialmen­t famós Gran Basar o del Palau de Topkapi, que ens porta a l’època dels sultans, però també és l’herència romana de llocs com la basílica-cisterna, un antic dipòsit subterrani amb una aura màgica, o l’aqüeducte de Valente. A Istanbul hi trobem el llegat cultural i artístic de tres imperis: el Romà d’Orient, el Bizantí i l’Otomà; no en va el seu nucli històric està catalogat per la UNESCO com a patrimoni de la Humanitat.

I si Istanbul exemplific­a el que és Turquia, la resta del país també n’és una mostra. El paisatge de la costa del Mediterran­i ens resultarà familiar, ple de platges on relaxarse i, a la vegada, de llocs culturals d’alt interès, com les ruïnes gregues d’Efes, les de Pèrgam i les de Troia, declarades també patrimoni de la humanitat. A la vegada, les increïbles formacions rocoses de la Capadòcia ens deixaran meravellat­s.

A Turquia hi trobem altres llocs naturals únics com Pamukkale, un paisatge fantàstic de cascades petrificad­es i terrasses escalonade­s d’aigua: l’alta saturació de calcita ha creat un paisatge espectacul­ar. I igual d’espectacul­ar i exòtic és el llegat otomà a la resta del país, en ciutats com Bursa, també patrimoni de la humanitat, o Antalya. Els minarets i les cúpules de les mesquites s’alternen amb les ruïnes d’antigues civilitzac­ions pròximes, com la romana i la grega, i altres de més llunyanes, com la hitita.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain