El Periódico - Català

El retratista alternatiu de la vida britànica del segle XX

- II Obra.

bFotografi­es que parlen sobre les possibilit­ats i límits de la representa­ció de la bellesa

Diuen de Brandt que va ser un passejant enamorat dels racons de la capital britànica. Amb la seva càmera a l’espatlla, sense presses ni objectius previs, buscava les imatges que millor reflectien la vida de la ciutat per immortalit­zar alguns moments. Ho va aconseguir.

Avui les seves fotos parlen de la bellesa, de les coses efímeres, de la vida amb una precisió difícil d’igualar. De la seva obra s’afirma que suposa una de les millors col·leccions sobre com era la vida britànica de mitjans del segle XX.

Les seves imatges en blanc i negre que parlen de desigualta­t social i de les crisis econòmique­s del seu temps, es poden veure al nou centre de fotografia KBr ubicat als peus de la Torre Mapfre del Port Olímpic, de Barcelona. Es tracta de l’excel·lent exposició amb la qual la Fundació Mapfre dona a conèixer un nou espai de 1.400m² i a la segona sala presenta un altre clàssic de la fotografia del segle XX, Paul Strand (1890-1976), a través dels fons de la seva pròpia col·lecció, la més important fora dels Estats Units, d’aquest autor.

La de Brand és una col·lecció que reflecteix la soledat de les passejades per la nit londinenca, retrats de curiosos personatge­s i nus abstractes, fruit d’una mirada especial. Aprenent a l’estudi de Man Ray, va estar fortament influït per Brassaï, i és considerat un dels fundadors de la fotografia moderna juntament amb Walker Evans o Cartier-Bresson. Des d’aquesta perspectiv­a, les seves fotos resulten absolutame­nt indispensa­bles per entendre la història de la fotografia, i fins i tot la vida britànica, de mitjans del segle XX.

La mostra reuneix 186 fotografie­s positivade­s pel fotògraf mateix que donen testimoni de les seves gairebé cinc dècades de carrera i al llarg de les quals no va deixar de tractar tots i cadascun dels grans temes de la disciplina fotogràfic­a: reportatge social, retrat, nu i paisatge. La selecció forma una encertada visió de l’obra de qui va assimilar els plantejame­nts socials i documental­s de la fotografia de l’època per produir una obra que s’ha convertit en fonament de la fotografia contemporà­nia.

Des de les seves primeres fotos realitzade­s als anys 30 fins als seus últims retrats i nus, Brandt mostra una atracció

bEls assistents a la mostra podran disfrutar de prop de 200 imatges selecciona­des

 ??  ?? 1963 de la col·lecció privada. Cortesia de Bill Brandt Archive and Edwynn Houk Gallery.
1963 de la col·lecció privada. Cortesia de Bill Brandt Archive and Edwynn Houk Gallery.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain