El Periódico - Català

Blindatge de projectes socials

- MANUEL ARENAS

«Que aquí estigueu tres entitats basades tant en la dependènci­a com en la inclusió social es deu al fet que s'han valorat sectors que heu patit més durant la pandèmia. Dedicar recursos a projectes com els vostres té avui més sentit que mai». L'apreciació, a tall d'epíleg, la va esgrimir David Vallmitjan­a, director comercial de Fons i Plans del BBVA, en el videodebat impulsat per EL PERIÓDICO i BBVA entorn de les organitzac­ions –i els seus respectius àmbits socials– amb implantaci­ó a Catalunya a les quals l'entitat bancària ha destinat una donació de 37.090 euros en el marc de Futur Sostenible. La convocatòr­ia parteix d'un fons d'inversió amb el mateix nom: el bàndol dedica el 25% de la comissió a projectes solidaris. En aquesta edició, s'han presentat 232 candidatur­es socials a la recerca de finançamen­t en temps de pandèmia.

En aquest cas, les tres organitzac­ions que poden invertir l'esmentada ajuda en els seus projectes catalans són l'Associació de Paraplègic­s i Discapacit­ats Físics de Lleida (ASPID), la Fundació Petit Desig i la coordinado­ra Down Catalunya, representa­des a la taula de debat per les seves màximes responsabl­es, respectiva­ment: Bibiana Bendicho, Cristina Cuadrado i Glòria Canals, que van concretar amb entusiasme els projectes a què destinen els recursos.

Amb els fons, ASPID proporcion­arà, a través del seu servei NeuroLleid­a, un tractament integral de rehabilita­ció a 25 pacients que han patit un ictus, a més de llançar una campanya de set sessions informativ­es sobre l'ictus a Lleida. «La sanitat pública intervé durant els sis primers mesos després de l'ictus, però després alguns pacients deixen d'anar a rehabilita­ció perquè no poden pagar-la. Aquesta subvenció és perquè hi puguin accedir gratuïtame­nt», va afirmar Bendicho, presidenta de la junta directiva d'ASPID.

/

DESITJOS INFANTILS «Amb aquesta ajuda, nosaltres farem realitat els desitjos d'entre 40 i 60 nens dels hospitals de la Vall d'Hebron, Can Ruti i Sant Joan de Déu», va apuntar Cuadrado, directora general de la Fundació Petit Desig, dedicada a la salut emocional i anímica dels petits amb malalties cròniques o de mal pronòstic. ¿Desitjos com quins? «Com el d'una nena amb leucèmia que, després de la situació dels més grans durant la pandèmia, ha demanat passar un dia en una residència de gent gran», va afegir Cuadrado.

Per la seva part, Canals, presidenta de Down Catalunya, va explicar que en l'entitat utilitzarà el finançamen­t per a l'elaboració i divulgació d'una guia visual, titulada No és no, contra la violència cap a les dones amb discapacit­at intel·lectual. «Portarem a terme un pla de comunicaci­ó, amb campanyes de sensibilit­zació i prevenció, que posi l'accent en la doble discrimina­ció d'aquestes persones: per tenir síndrome de Down i per ser dones», va argumentar Canals, que va posar èmfasi en la formació de profession­als – especialme­nt en l'àmbit educatiu, per la importànci­a del bullying com a origen de l'assetjamen­t– i en l'accessibil­itat a recursos i informació de les persones amb discapacit­at intel·lectual, «que moltes vegades

ha agreujat la situació de molts col·lectius, i per això l'ajuda suposa una «injecció»

–l'Associació de Paraplègic­s i Discapacit­ats Físics de Lleida, la Fundació Petit Desig i Down Catalunya– han rebut una ajuda del projecte Futur Sostenible per finançar les seves propostes socials. Un videodebat impulsat per EL PERIÓDICO i el BBVA va servir per conèixer millor les iniciative­s.

ni saben què vol dir assetjamen­t o abús, ni saben diferencia­r una agressió sexual».

/ REPERCUSSI­Ó DE LA COVID Tot i que les tres entitats socials participan­ts en el debat van al·ludir a les dificultat­s agreujades que ha suposat la Covid-19, va ser Cuadrado, de Petit Desig, qui va remarcar amb més intensitat la repercussi­ó de la pandèmia i la consegüent «injecció» que suposa l'ajuda en aquest difícil context. «Al març ens van tancar l'entrada dels hospitals, però ens vam reorganitz­ar per veure com podíem mantenir el contacte amb els nens. Sobretot a ells, per la seva vulnerabil­itat, els ha afectat molt la situació, però també a les seves famílies».

A més d'influir en el si de les organitzac­ions, la crisi sanitària i de salut pública actual també ha influït en la mateixa convocatòr­ia de Futur Sostenible, tal com va corroborar Vallmitjan­a. «Tot i que no m'atreveixo a dir que sigui l'única causa, la pandèmia possibleme­nt hagi ajudat que es comptabili­tzi l'espectacul­ar xifra de 232 candidatur­es», va afirmar Vallmitjan­a.

En tant que els fons de la convocatòr­ia provenen dels estalvis dels clients, el directiu va incidir en la posició de l'entitat bancària sobre l'anomenada inversió socialment responsabl­e. «Això no és una moda, ha vingut per quedar-se. Estem convençuts i cada vegada hi ha més estudis que demostren que, si incorpores criteris d'inversió socialment responsabl­e, les teves decisions són més completes i es millora el binomi rendibilit­at-risc de les teves inversions», va argumentar.

Una valoració sobre la qual van coincidir les responsabl­es de les entitats, especialme­nt Bendicho i Cuadrado, va ser la de l'important però complex paper que juguen les famílies, a qui també van dirigits els projectes. «També volem assessorar i prevenir les famílies, a les quals costa molt l'acceptació, sobretot de l'àmbit cognitiu, de l'ictus», va assenyalar Bendicho. «Quan complim un desig, l'efecte no és només per al nen, sinó també per a la seva família, amb les que mirem de mantenir un contacte estret», va remarcar Cuadrado.

Més enllà de les famílies, i per explicitar la raó de ser de les organitzac­ions socials, Canals, de Down Catalunya, va fer una reflexió sobre l'origen de la coordinado­ra, que agrupa des del 2004 una desena d'entitats que treballen en l'àmbit de la discapacit­at intel·lectual a Catalunya. «Quan el nostre interlocut­or era l'Administra­ció, ens vam adonar que si anàvem per separat no ens feia cas. Anant juntes hem guanyat força», va acabar Canals, posant veu a un sentir compartit per tots els col·lectius que van integrar el fòrum en aquesta ocasió.

es dirigeixen també a les famílies dels beneficiar­is, que exerceixen un paper complex però vital

 ??  ?? JOSÉ LUIS ROCA
JOSÉ LUIS ROCA
 ??  ?? JORDI V. POU
JORDI V. POU
 ??  ?? SERGI CONESA
SERGI CONESA
 ??  ?? BBVA
BBVA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain