El Periódico - Català

La Casa Batlló tanca en ple conflicte laboral

Una protesta b d'una subcontrac­ta acaba amb danys en una vidriera original

- NATÀLIA FARRÉ

Avui la Casa Batlló tanca portes sine die, i ho fa amb la vidriera de la planta noble, vidre emplomat original del 1906, trencada per culpa d'una pedrada. L'edifici, d'Antoni Gaudí, és patrimoni de la humanitat, cosa que converteix un acte per si mateix deplorable en un delicte contra el patrimoni històric recollit en el Codi Penal (article 323) que pot arribar a portar pena de presó. La baixada de persiana es duu a terme per «protegir d'actes vandàlics» empleats, visitants i l'edifici, segons els seus responsabl­es. De moment, s'estan tornant totes les reserves prèvies.

L'agressió contra el patrimoni té com a origen un conflicte laboral i va tenir lloc dissabte durant la manifestac­ió de treballado­rs de l'empresa Staffpremi­um, subcontrac­tada per la casa modernista. Part dels empleats estan en vaga des del 8 d'octubre per denunciar les seves condicions laborals i periòdicam­ent protesten davant la icònica obra armats amb megàfon, xiulets i pancartes, i amb el recolzamen­t del sindicat SUT. El dia dels fets, quan el públic esperava per entrar a les Nits màgiques, un grup d'encaputxat­s van llançar pedres contra la façana i van trencar la vidriera, mentre un altre encenia una bengala i tirava petards.

/ VERSIONS CONTRADICT­ÒRIES Sobre qui van ser els autors del delicte patrimonia­l no hi ha unanimitat. La Casa Batlló acusa els treballado­rs i el sindicat; Staffpremi­um afirma que els seus no van ser i el sindicat acusa elements aliens a la protesta: «No hem sigut i pensem que és un muntatge de la Casa Batlló per treure's de sobre els vaguistes, un del molts muntatges que ha patit el moviment obrer».

Però el de dissabte no va ser l'únic moment de tensió des que va començar la vaga. Des del primer dia, la Casa Batlló denuncia «amenaces, difamacion­s, agressions i constants greuges». I denuncia, també, que el 14 d'octubre dos dels seus treballado­rs van requerir assistènci­a mèdica per problemes auditius. Per tot això tanquen: «No es donen les condicions per garantir la seguretat a la via pública d'empleats, visitants i patrimoni, malgrat haver contractat personal de seguretat privada per a la seva protecció», afirma Gary Gautier, director de la Batlló.

Per la seva banda, els treballado­rs de Staffpremi­um reclamen que se'ls apliqui el conveni d'oci educatiu i s'acabi amb els contractes temporals, entre altres coses. Temes que no depenen de la Casa Batlló, sinó de l'empresa contractad­ora. Des d'aquesta empresa confirmen reunions per arribar a un pacte amb els treballado­rs, però recorden que estan aplicant el conveni que correspon (el d'hostes/ses i promotors/es) i que aquests treballado­rs no fa anys que estan amb contractes temporals, ja que van ser subrogats al gener, quan l'anterior empresa que prestava els serveis al públic de la Casa Batlló va tancar.

El de passeig de Gràcia no és l'únic centre de Gaudí amb conflictes laborals; els treballado­rs de MagmaCultu­ra que tenen subcontrac­tats els serveis de la Sagrada Família estan en vaga des del 26 de setembre, però el temple continua obrint amb el personal que no secunda l'aturada.

 ?? Accés a la Casa Batlló, al passeig de Gràcia, sense gairebé turistes per la pandèmia. ?? 33
FERRAN NADEU
Accés a la Casa Batlló, al passeig de Gràcia, sense gairebé turistes per la pandèmia. 33 FERRAN NADEU
 ?? Detall del vitrall trencat per una pedra. ??
Detall del vitrall trencat per una pedra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain