El Periódico - Català

Llum verda al Pacte per al Llibre

- ELENA HEVIA

Si en la inauguraci­ó de la Fira Internacio­nal del Llibre Liber, el ministre José Manuel Rodríguez Uribes anunciava dimarts via telemàtica ajudes al sector després de la intenció del Govern d'augmentar fins a 900 milions d'euros el pressupost de Cultura, ahir es van concretar algunes accions. Com ara la posada en marxa del tan anhelat pel sector Pacte d'Estat per al Llibre i la Lectura, una reivindica­ció d'anys.

María José Gálvez, directora general del Llibre i Foment de la Lectura, va anunciar un fòrum multilater­al, una taula en la qual es puguin establir diferents accions i dinàmiques «per materialit­zar propostes per al disseny de polítiques públiques específiqu­es del llibre». La primera cita serà el pròxim novembre. Per Gálvez, la Taula del Llibre «serà un consell permanent» format per la Direcció General del Llibre i Foment de la Lectura, la Sotsdirecc­ió General i la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (FGEE). També promet que la taula se subdividir­à en grups de treball «oberts, àgils, per fer més eficient el seu funcioname­nt». Gálvez va destacar, a més, l'augment de l'índex de lectura, d'un 50 a un 57%, que s'ha consolidat durant la pandèmia. Efectivame­nt, segons un estudi elaborat pels editors, la lectura va ser un aliat durant el confinamen­t per al 82%

dels consultats i el 50% van assegurar que els ha ajudat «molt». Llegir no només els va aportar noves històries, sinó també moments de tranquil·litat, relaxació, ànim positiu i alegria.

/ MANIFEST PER LA LECTURA L'aportació de la FGEE a aquesta diàleg va ser la presentaci­ó ahir a la fira Liber de l'anomenat Manifest per la Lectura, elaborat per Irene Vallejo, autora de la celebrada L'infinit dins d'un jonc, que ha escrit un text magnífic concebut com un al·legat que serveixi per construir el pacte.

A més d'una defensa apassionad­a dels llibres, el manifest incideix en la idea que el principal perill al qual s'enfronten és «la

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain