El Periódico - Català

Insipidese­s i destralade­s

- Pau Arenós

Els programes gastro tenen dos horaris i intencions: els del migdia són educatius; els de la nit, corrosius. A l'hora de menjar ensenyen el ganivet i la finor i precisió del tall; a la de sopar, volen les destrals i es desmembra amb tosquedat i a la recerca de l'hemorràgia. A cap cadena o afluent hi ha un veritable programa gastronòmi­c, complex i ambiciós, que entengui el gènere d'una manera total, més enllà de l'acumulació de receptes o de les baralles de gallera.

A La 1, Miguel Ángel Muñoz, actor i guanyador de la primera edició de MasterChef Celebrity (tornaré després a aquesta picadora de carn), ha estrenat Como sapiens, espai més aviat insípid i nerviós que liquida temes en un pim pam com si se'ls refredés el menjar a taula.

De nou les receptes, amanides aquí amb la recerca del producte, són la columna i el costellam de l'espai, que flota sobre la realitat. Sé que no és un programa de denúncia, però presentar el que mengem com si es tractés d'un fullet publicitar­i estimula poc. Amb l'excepció de David de

Jorge i els seus visques a Rússia i la seva franquesa de whisky i havà, els cuiners que ocupen aquesta franja ensenyen sense ficar-se en embolics, tot i que el veteraníss­im i fonamental Karlos

Arguiñano pixi fora de test alguna vegada. Minuts blancs per a una audiència en calma.

Els programes gastro del migdia són educatius; els de la nit, corrosius

L'últim fitxatge de TVE és

Mikel López Iturriaga (a qui tenen en aquesta mateixa pàgina), ser empàtic, amb capacitat per a l'autoparòdi­a i creador d'un dels formats periodísti­cs més originals i mordaços: la web d'El Comidista.

A Banana Split (La 2) uneix present i passat laborals, gastronomi­a i música, i l'agilitat i el bon humor de Mikel aconseguei­xen un format que es digereix bé. Tot i que hauria d'amarrar els cuiners. Va demanar fast food a David

García, del Corral de la Moreria, i li'n va cuinar unes ¡kokotxes de lluç i tinta de calamar! És el que el personal prepara amb presses.

Quan els llums de la ciutat s'apaguen, apareixen els monstres: Pesadilla en la cocina (La Sexta),

Joc de cartes (TV-3) o MasterChef

(TVE), i no em refereixo a Alberto Chicote, Marc Ribas o Jordi Cruz, sinó a la fauna que els acompanya. ¡Quins bons dolents càstings! Està en emissió la cinquena temporada de MasterChef Celebrity, amb menys crueltat i més humor que quan concursen persones anònimes. Entre famosos... L'estilista Josie és el personatge que concentra l'atenció més gran: és un bon estrateg, tot i que sobreactua­t. L'«aaaag» i «el màxim Valverde» són més molestos que un reggaeton a tot volum a la platja.

Quant a Joc de cartes, em sorprèn que hi hagi restaurado­rs que s'apuntin a participar-hi. Si no escrigués sobre gastronomi­a, i no portés en això 20 anys, i hagués de basar el meu coneixemen­t en el percebut com a espectador, conclouria que la cuina catalana és entre les més matusseres del planeta. ¡I quina obsessió té aquesta gent amb el tiramisú!

¿Els realities són programes gastronòmi­cs? No hi ha res a aprendre de les escabetxad­es. Són classes de matança, especejame­nt i exposició. I molt entretingu­ts.

Sorprèn que hi hagi restaurado­rs que vulguin participar a `Joc de cartes'

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain