El Periódico - Català

El gegant llatí es desperta

Per primer cop, el col·lectiu és la minoria més gran en l'electorat, el 13,3% El seu pes serà decisiu en estats clau com Florida, Pennsilvàn­ia i Arizona

- IDOYA NOAIN

Durant molt de temps els votants llatins han sigut considerat­s «el gegant adormit» en les eleccions dels Estats Units a causa del seu baix nivell de participac­ió, el 49% el 2016. El 2020 aquesta ombra continua sobrevolan­t al seu voltant, però cada cop es veu el gegant més despert. I és gegant.

Dels prop de 60 milions de llatins que viuen als EUA, 32 milions tenen dret a votar en les eleccions del 3 de novembre, gairebé quatre milions més que el 2016. Són el 13,3% de l'electorat, per primera vegada la minoria més gran al cens electoral, al davant dels negres. El 60% d'ells són menors de 33 anys. I el seu paper s'anticipa transcende­ntal com de costum a Florida, però també a Pennsilvàn­ia, Arizona, Carolina del Nord, Wisconsin i fins i tot a Texas, estats molt disputats i determinan­ts.

Darrere de l'errònia etiqueta monolítica de «vot llatí» hi ha un ventall immens d'orígens, edats, ideologies, preocupaci­ons o interessos. S'obren bretxes òbvies entre un cubà de Hialeah, un portorique­ny del Bronx o un mexicà de Santa Fe; entre generacion­s que van emigrar des dels seus països o les ja nascudes als EUA; entre els políticame­nt més actius i abocats en obtenir força, representa­ció i poder per a una comunitat tan diversa i els més passius. En qualsevol cas, per Joe Biden i Donald Trump, la lluita pels seus vots s'ha fet vital.

Segons les enquestes, és el demòcrata qui en té el suport majoritari: un 63% davant el 29% de Trump, apunta un sondeig recent del Centre Pew. La campanya de Biden va ser més lenta que la del republicà a l'hora d'organitzar-se per buscar els votants llatins, però això s'ha suplert amb una important implicació en la mobilitzac­ió d'activistes. I els hispans registrats per votar, en un altre sondeig recent de Pew, mostren cada vegada més confiança en Biden per abordar la pandèmia (71%), unir el país (70%) o prendre decisions econòmique­s (66%).

Un dels seus principals punts forts està just en missatges i propostes que ressonen especialme­nt en una comunitat que és la que té més percentatg­e de no assegurats i particular­ment colpejada sanitàriam­ent i econòmicam­ent pel coronaviru­s. Els llatins són el 18% de la població, però han patit més del 28% dels casos. L'atur entre ells, que havia caigut a un mínim històric del 3,9%, es va disparar i el mes passat estava en el 10,3%. I el cop ha sigut brutal en el cas de les dones. El mes passat, les llatines van perdre els seus llocs de treball tres vegades més que les dones blanques i quatre més que les negres. Cap altre grup, independen­tment del gènere, ha patit un col·lapse igual a nivell laboral.

ELS AVENÇOS DE TRUMP A l'hora de mirar les enquestes, no obstant, convé no oblidar una cosa que recorda en una entrevista telefònica el professor de la Florida Internatio­nal University Eduardo Gamarra: «L'única òptica que importa és l'estatal». I per això han generat molts titulars els avenços que Trump sembla estar aconseguin­t, tot i que sigui en dos o tres punts sobre percentatg­es del 2016.

És una cosa que, segons Benjamin Francis-Fallon, autor de The

rise of the latino vote i professor de la Western Carolina University, no hauria de sorprendre ni destacar tant. «Posant el focus a Florida i Texas es crea la narrativa que Biden no està anant tan bé, però s'ha de recordar que aquests dos són llocs conservado­rs i que els cubans tenen una preferènci­a diferent», afegeix.

Des que va arribar al Despatx Oval, Trump ha fet la major part de la seva política exterior cap a l'Amèrica Llatina amb la vista posada a Florida i en el vot no només cubà, sinó també de la creixent comunitat veneçolana i nicaragüen­ca. I allà ha calat fondo el seu missatge amenaçador sobre el suposat «socialisme» que portarien a la Casa Blanca Biden i Kamala Harris.

El missatge el té interiorit­zat María Lourdes Naranjo, cubana de 58 anys que fa uns dies es va enfrontar a crits amb una caravana pro-Biden que va recórrer el carrer Vuit de Miami. «Biden no és socialista, però té idees socialiste­s i a Harris li agraden les idees de Fidel Castro. El Partit Demòcrata se n'ha anat molt a l'esquerra i ja no és el de fa 10 anys», deia. «Medicina gratis –argumentav­a– estudis gratis... El tot gratis és marxista i aquesta pel·lícula ja la vam veure».

Per a Gamarra, hi ha una «gran paradoxa o, francament, estupidesa» en escoltar aquests missatges al comtat de MiamiDade.

«El votant cubà és el màxim consumidor de serveis socials», recorda. I assenyala que Hialeah, epicentre de la comunitat cubana, té «el major nombre de gent per càpita inscrita a l'Obamacare». «S'estan disparant a la templa», sentencia.

TUB D'ASSAIG Florida és per a Trump com un tub d'assaig i des d'allà exporta el seu missatge. I amb aquest missatge ha aconseguit connectar amb una part del vot llatí. Al Francisco, un emigrant mexicà instal·lat a Tucson (Arizona) que condueix un Uber, casat i pare de tres fills, no li agrada que Trump separés nens de les seves famílies a la frontera. Però el seu vot en aquestes eleccions és indubtable­ment per al republicà: «La dada dura, la matemàtica, no menteix, i Trump ha sigut bo per a nosaltres».

Trump i els republican­s intenten explotar les tensions històrique­s entre part de la comunitat llatina i els negres. És el que Francis-Fallon denuncia com «una de les seves actualitza­cions del manual de Richard Nixon»: l'intent de crear una divisió entre la «bona minoria» que no protesta, i la suposadame­nt dolenta. Aquest missatge divisori no cala en algunes comunitats, com la d'origen mexicà, però en d'altres sí que està fent efecte.

s'ha disparat fins al 10,3% i afecta especialme­nt la dona intenten explotar les tensions històrique­s entre la població hispana i la negra

 ?? RICARD GRÀCIA ?? Font: Pew Research Center
RICARD GRÀCIA Font: Pew Research Center
 ??  ?? AFP / SERGIO FLORES
Campanya per Trump, a Texas.
AFP / SERGIO FLORES Campanya per Trump, a Texas.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain