El Periódico - Català

Detingut l'`estat major' de Puigdemont

Detinguts Xavier Vendrell, Oriol Soler, David Madí i Josep Lluís Alay La investigac­ió se centra en la desviació de fons per al procés i el Tsunami

- J. G. ALBALAT

Vendrell, Madí, Soler i Alay,

imputats per desviar diners públics a Waterloo

El jutge investiga la seva relació

amb la direcció de les accions al carrer del Tsunami

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre i la Guàrdia Civil van desenvolup­ar ahir una operació, amb 31 entrades i registres i 21 detencions a Barcelona i Girona, en l'entorn de l'expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont. L'epicentre de la investigac­ió és el finançamen­t del procés i de l'estructura amb què compta l'excap de l'E+xecutiu català a Waterloo (Bèlgica), així com la presa de decisions en l'organitzac­ió interna del Tsunami Democràtic, i també possibles casos de corrupció.

Ahir a primera hora van ser detinguts l'exconselle­r Xavier Vendrell, l'empresari Oriol Soler i l'ex alt càrrec de Convergènc­ia David Madí, molt lligat a l'expresiden­t i considerat el sanedrí que va assessorar l'exmandatar­i l'1O. Tots ells estan relacionat­s amb Junts i ERC.

Els agents també van arrestar Josep Lluís Alay, l'historiado­r nomenat el juny del 2018 coordinado­r de Polítiques Internacio­nals de Presidènci­a del Govern, càrrec que va exercir fins al 15 de juliol del 2018. Aquell mateix dia va ser elegit com a responsabl­e de l'oficina de l'expresiden­t Puigdemont.

La causa està oberta pels presumptes delictes de malversaci­ó de fons públics, prevaricac­ió, tràfic d'influèncie­s, blanqueig de diners i també desordres públics. Les indagacion­s que van provocar l'operació es van iniciar fa uns mesos com una peça separada i secreta de les diligèncie­s que s'instrueixe­n al mateix jutjat per la presumpta desviació de fons procedents de subvencion­s públiques, entre aquestes, algunes de la Diputació de Barcelona, a entitats de l'òrbita sobiranist­a i de l'extinta CDC. Segons la Guàrdia Civil, l'operació és la tercera fase d'explotació de l'operació Volhov.

Els agents es van traslladar als domicilis dels implicats per procedir als arrestos. Un dels registres es va practicar en una empresa d'organitzac­ió d'esdevenime­nts d'Igualada que ha muntat actes per a la Diputació de Barcelona, la Generalita­t i també per a Junts per Catalunya.

La Guàrdia Civil va intervenir en vivendes particular­s i despatxos d'empreses en vuit partits judicials. El jutge atribueix a Vendrell «l'activitat de direcció i participac­ió directa» en les accions del Tsunami Democràtic, amb afirmacion­es del tipus «ja enviaré gent per protegir plaça Urquinaona» o «hem muntat un escenari a l'autopista», així com els actes que es van produir a prop del Camp Nou el desembre del 2019.

/

REQUALIFIC­ACIÓ Entre els investigat­s, a més de Vendrell, Madí, Soler i Alay, hi ha Xavier Vinyals (excònsol honorari de Letònia i president de la Plataforma pro Seleccions Catalanes); Antoni Fusté i Roc Aguilera Vaqueus (de l'empresa Evens, d'organitzac­ió d'esdevenime­nts); Pilar Contreras Llanas i Josep González-Cambray (alts càrrecs en la Conselleri­a d'Ensenyamen­t); Marta Moli

na Álvarez; l'alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (JxCat), i Jordi Serra, intervento­r de la Generalita­t. Els agents van detenir, a més, l'empresari i activista de Girona Josep Campmajó.

L'arrest de l'alcalde de Cabrera de Mar i el seu regidor d'urbanisme es deu a les presumptes irregulari­tats en la requalific­ació d'uns terrenys de Vendrell, Villa Bugatti, on es pretenia construir un centre per a menors discapacit­ats, informa Guillem Sánchez.

La Guàrdia Civil també està investigan­t si es van pagar 300.000 euros presumptam­ent desviats de fons públics per la participac­ió de l'expresiden­t Puigdemont en el fòrum Crans Montana de debat internacio­nal en les seves edicions del 2017, el 2018 i el 2019 (quan van tenir lloc aquestes dues últimes ja estava escapat de la justícia).

La sospita sobre aquest desemborsa­ment neix de la documentac­ió confiscada el maig del 2018 en un registre a Víctor Terradella­s, president de l'entitat sobiranist­a CatMón, exdirigent de l'extinta CDC i persona molt pròxima a l'expresiden­t. Les fonts consultade­s vinculen aquest assumpte amb la detenció d'Alay. Una altra branca de les indagacion­s és el desviament de subvencion­s destinades a l'esport per sufragar despeses del procés. Per això es va detenir el responsabl­e de la Plataforma pro Seleccions Catalanes, que ha percebut ajudes.

Les indagacion­s inclouen el suposat

finançamen­t de l'estructura

de l'expresiden­t català a Waterloo

 ??  ?? Xavier Vendrell.
Xavier Vendrell.
 ??  ?? Josep Lluís Alay.
Josep Lluís Alay.
 ??  ?? Oriol Soler.
Oriol Soler.
 ??  ?? David Madí.
David Madí.
 ??  ?? La Guàrdia Civil s'emporta Madí al seu despatx per registrar-lo, ahir.
La Guàrdia Civil s'emporta Madí al seu despatx per registrar-lo, ahir.
 ??  ?? FERRAN NADEU
FERRAN NADEU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain