El Periódico - Català

Catalunya, abocada al tancament del país i àrees locals

El Govern permetrà anar a treballar i a l'escola i els desplaçame­nts per salut La mesura es revisarà cada 15 dies i durarà almenys fins a l'1 de desembre En 24 hores s'han registrat segons les xifres de què disposa l'Elisi «El 58% dels llits d'hospitals

- IRENE CASADO SÁNCHEZ

França anuncia un mes de confinamen­t i Alemanya tanca bars, restaurant­s i gimnasos

Han saltat totes les alertes a França: els contagis es multipliqu­en diàriament, els serveis de reanimació comencen a estar saturats, els focus de transmissi­ó estan fora de control, el nombre de morts no deixa d'augmentar. Davant aquest escenari, totes les opcions eren sobre la taula. El Govern francès s'ha decantat per la mesura més estricta: reconfinar tot el país a partir de demà i fins a, com a mínim, el dia 1 de desembre.

Hi ha diferèncie­s respecte al març passat. «Les escoles es mantindran obertes, la feina podrà continuar, les residèncie­s d'avis podran ser visitades [...] Com a la primavera passada, serà possible sortir de casa per anar a la feina o a una cita mèdica, per assistir a un familiar, fer les seves compres o prendre una mica d'aire fresc a prop de casa», va explicar el president, Emmanuel Macron, durant la seva al·locució televisada d'ahir. Això sí, per a tot això, serà necessari un document que justifiqui qualsevol desplaçame­nt. Les normes del confinamen­t seran revaluades cada 15 dies en funció de l'«evolució de l'epidèmia».

/

MESURES IMPOPULARS La decisió governamen­tal suposa una nova patacada per als bars i els restaurant­s, tancats fins a nou avís. Tenint en compte les seqüeles econòmique­s d'un nou confinamen­t generalitz­at, el mandatari francès va anunciar que el Govern del país prepara «un pla especial per als autònoms, els comerciant­s i les empreses petites i mitjanes». Els empleats dels sectors afectats podran beneficiar-se del sistema d'atur parcial, segons el qual els treballado­rs reben fins a un 84% del seu salari net de les arques públiques.

Un altre punt sensible, les fronteres dins de la zona europea es mantindran obertes, mentre que, «tret d'excepció», les fronteres exteriors es mantindran tancades. Als ports i aeroports les «proves ràpides» seran obligatòri­es «per a totes les arribades» així com per a «els viatges internacio­nals», va detallar Macron.

La decisió, presa després de la celebració de dos Consells de Defensa consagrats a la crisi sanitària, té per objectiu doblegar «una segona onada que podria ser més dura i més mortal que la primera», va alertar el cap de l'Estat. La violència de la segona urpada del coronaviru­s és incontesta­ble: en les últimes 24 hores es van registrar més de 33.400 nous casos i 527 morts; en l'última setmana es van comptabili­tzar més de 14.000 hospitalit­zacions, 2.000 de les quals a les ucis. Des de l'inici de la pandèmia, França acumula més d'un milió de contagis i més de 35.000 morts per Covid-19. Les xifres podrien ser encara més aclaparado­res: el nombre real de contagis ascendiria a «100.000 diaris», segons les estimacion­s del president del Consell Científic, François Delfraissy.

/

DECISIÓ INEVITABLE «Evitar tant sí com no un nou confinamen­t» era l'objectiu prioritari del Govern a finals del mes d'agost, quan la corba de contagis començava a repuntar. Malgrat l'amenaça d'un nou rebrot, França va decidir no paralitzar de nou l'activitat: «Això tindria repercussi­ons econòmique­s massa importants», va explicar en aquell temps el primer ministre, Jean Castex.

Molt ha plogut des d'aleshores. Ni el tancament dels bars i cafès a les regions més afectades pel virus, ni el toc de queda imposat a més de 46 milions de francesos han donat els seus fruits. «Si els esforços realitzats han sigut útils, la lucidesa ens obliga a admetre que no han sigut suficients [...] El virus circula a França a una velocitat que ni tan sols les prediccion­s més pessimiste­s havien previst [...] Un 58% dels llits dels hospitals estan ocupats i es registren cada dia xifres màximes de contagis», va admetre Macron durant la seva al·locució.

Davant tal evidència, va ser el mateix Macron qui dimarts va considerar «indispensa­bles noves mesures» per posar fre a l'epidèmia. «Hem de mobilitzar no només la representa­ció nacional, sinó tot el nostre país», va escriure en el seu compte de Twitter. Un anunci que fa preveure noves i extenses restriccio­ns.

33.400 nous casos i 527 morts,

cada dia hi ha rècord de contagis»,

H

 ??  ?? Clients d'un cafè parisenc segueixen l'al·locució de Macron.
Clients d'un cafè parisenc segueixen l'al·locució de Macron.
 ??  ?? EFE / IAN LANGSDON
EFE / IAN LANGSDON

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain