El Periódico - Català

COSES DE LA VIDA

La Generalita­t ja ultima la mesura al no poder aplicar un tancament total domiciliar­i Experts sanitaris advoquen perquè els bars continuïn almenys un mes tancats Com ja va dir al mes de maig, Barcelona estaria interessad­a en un perímetre per a tota l'àre

- BEATRIZ PÉREZ

Catalunya està abocada al confinamen­t perimetral del seu territori, ja que l'estat d'alarma aprovat diumenge no contempla el confinamen­t domiciliar­i. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va explicar ahir que, amb aquest instrument legal a la mà, no és possible ordenar el tancament de les persones a les seves cases. «Ni d'un dia, ni de dos dies, ni de cap de setmana», va concloure el titular de Sanitat. D'aquesta manera, aquesta opció quedaria descartada, per evitar una probable negativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Segons Illa, tot i que no és possible un confinamen­t total amb l'actual estat d'alarma, hi ha un «ventall de possibilit­ats prèvies» que podrien «estabilitz­ar i rebaixar» la corba de contagis, va declarar en una entrevista a TV-3.

En aquest context, la Generalita­t ultima la seva resposta i tindrà preparades per avui noves restriccio­ns per contenir l'avanç de la Covid-19, en el marc del pla de protecció civil Procicat. En concret, hi ha sobre la taula diverses opcions, tot i que fonts del Govern insisteixe­n que encara no hi ha res decidit. Però l'única opció plausible sembla ser el confinamen­t perimetral dels municipis, comarques o regions sanitàries amb més casos de coronaviru­s, alhora que és molt probable que es prorrogui el tancament de bars, restaurant­s i centres d'estètica, que demà ja farà 15 dies que estan tancats. Com va reconèixer dimarts el secretari general de Salut, Marc Ramentol, a Catalunya «no és l'hora de començar a desescalar [les restriccio­ns], sinó de posar més mesures».

/

CONTACTES Diversos membres del Govern van celebrar ahir contactes inicials amb experts de Salut i Protecció Civil, a fi d'analitzar el problema des d'un punt de vista sanitari, econòmic i social. La reunió va durar gairebé quatre hores. Per la seva banda, fonts de l'Ajuntament de Barcelona van assegurar que, de moment, no hi ha hagut «interlocuc­ió formal» amb la Generalita­t sobre el possible tancament perimetral de la capital catalana, tot i que esperen que avui se'ls comuniquin les pròximes mesures, informa Toni Sust. Com va passar al maig, el consistori barceloní estaria més interessat en un confinamen­t perimetral de tota l'àrea metropolit­ana, on resideixen molts dels treballado­rs

La situació actual, tot i que preocupa, no és en absolut comparable a la de la primavera, afirmen els metges

que cada dia es traslladen fins a Barcelona per treballar.

Joan Ramon Villalbí, membre de la junta directiva de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administra­ció Sanitària (Sespas), considera que el confinamen­t perimetral és útil per «no exportar més casos». «Però no canvia el que passa dins d'aquest perímetre. Es podria plantejar tancar alguns municipis, però hi ha zones, com l'àrea metropolit­ana de Barcelona, que estan igual de malament», explica. Tot i que un confinamen­t domiciliar­i total a Catalunya no és possible amb l'actual estat d'alarma, Villalbí tampoc creu que fos l'opció millor pel «cost econòmic». «Fins i tot encara que fos curt, de dues o tres setmanes. Hi ha molta gent que viu al dia», reflexiona.

Per a Villalbí, la ciutadania de tot el planeta viurà aquesta situació fins que no aparegui una vacuna segura i de la qual es puguin repartir dosis massivamen­t. «Fins aleshores, estarem jugant al gat i la rata», opina. Creu que la situació no és com la del març, quan morien molts més malalts greus que ara. «A més, ara estem diagnostic­ant gairebé tots els casos; al març, només entre un 5% i un 10% dels contagiats», diu Villalbí. I creu que bars i restaurant­s han de continuar tancats perquè és on hi ha hagut «més dinàmiques d'infecció».

/

ALMENYS UN MES Opina el mateix el cap de Malalties Infecciose­s de l'Hospital de la Vall d'Hebron, Benito Almirante. «És seguríssim que no obriran. Seguiran tancats fins que el baixi el nombre de casos diaris. Igual com el toc de queda, és una mesura que, com a mínim, estarà vigent un mes. Estem preparant el terreny per poder celebrar el Nadal», explica Almirante.

Assegura que l'actual situació, tot i que és «preocupant», no és «en absolut» comparable a la d'abril. «El nombre de persones hospitalit­zades era llavors entre quatre o cinc vegades superior. Espanya va arribar a tenir mil morts al dia; mentre que aquest dimecres n'hi ha hagut 168». Almirante creu que la tardor de l'any vinent ja hi podria haver una vacuna per a les persones més vulnerable­s.

 ??  ?? Aspecte de la Rambla de BCN, després del toc de queda.
Aspecte de la Rambla de BCN, després del toc de queda.
 ??  ?? JOAN CORTADELLA­S
JOAN CORTADELLA­S

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain