El Periódico - Català

BCN multiplica els pisos de lloguer per la debacle turística

Les immobiliàr­ies tenen fins a un 135% més d'oferta a BCN Entre les causes, l'expectativ­a de rebaixes i la falta de viatgers

- PATRICIA CASTÁN

Feia molts anys que no hi havia tants pisos de lloguer per triar a Barcelona. De totes les mides, condicions i ubicacions, tot i que encara a preus per sobre de les possibilit­ats de molts. La crisi sanitària ha fet una rebolcada al panorama immobiliar­i en general, i en particular a les grans ciutats, que es comença a traduir en ajustos de preus, però que crida l'atenció sobretot quant a l'oferta. Els grans portals immobiliar­is compten ara amb fins a un 135% més de borsa de lloguer a la capital catalana que a l'inici de la pandèmia.

Enrere queda l'enorme rotació d'immobles que feia que molts volessin al cap de poques hores que es publiquess­in. El mercat s'ha alentit i amb ell va creixent la bossa d'opcions per llogar a Barcelona. Al cercador Idealista.com, el més gran en volum de lloguers, figuraven ahir 19.300 anuncis (només el 15% per sota de 800 euros i gairebé 12.000 per sobre de 1.000 euros). El portal va viure el seu pic històric més gran d'oferta dies enrere, quan sumava el 91% més d'immobles per arrendar que al març. A Habitaclia, la borsa ha arribat a ser un 135% més copiosa, mentre que a Fotocasa ha crescut el 97%, i a Pisos.com, el 40%, informen a aquest diari.

El descens dels preus oferts (que no és el mateix que el contractat finalment) ja ha arribat al 4,5% en el tercer trimestre, tant en els balanços d'Idealista com de Fotocasa, amb caigudes a tots els districtes, que contrasten amb descensos ínfims o pujades en altres punts de Catalunya. I és que una de les raons que hi hagi tanta oferta a Barcelona és l'interès d'alguns a traslladar-se a municipis dels afores o amb més qualitat de vida, després d'haver viscut els rigors d'un confinamen­t urbà i comprovar que el teletrebal­l es referma. Un altre motiu és el transvasam­ent de pisos turístics al mercat de lloguer temporal (menys d'un any) o convencion­al. Segons la patronal Apartur, de 9.600 pisos amb llicència turística, 5.900 han fet aquest canvi d'ús.

/

ALTRES RAONS Fonts d'Idealista apunten a altres raons variades. Començant per la reducció de pisos compartits a l'haver-hi menys classes presencial­s a les universita­ts. Fins al fet que durant el confinamen­t es van minimitzar els nous contractes, alhora que s'anava generant un «embussamen­t» de l'oferta, que encara no s'ha alleugerit perquè molts esperen a veure com evoluciona la crisi i si hi ha més rebaixes. Segons les dades de l'Incasòl, que registra les fiances de lloguer, en el segon tri

Interior d'un pis turístic reconverti­t en vivenda de lloguer social al Poble-sec.

Montse Junyent

COL·LEGI D'API DE BARCELONA I PROVÍNCIA

«És un moment d'impàs tant per la crisi sanitària i econòmica com per la nova llei catalana de lloguers»

mestre, a la capital catalana es van firmar la meitat de contractes que en el primer trimestre, i el preu mitjà va baixar de 980,5 a 949,8 euros.

/

DOBLE INCERTESA Però hi ha més motius per a aquest overbookin­g. Montse Junyent, responsabl­e d'Assessoria Jurídica del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliàr­ia de Barcelona i Província, manté que a la incertesa sanitària i econòmica se sumen d'altres, com els referents a la nova llei d'índex de referència de preus de lloguer. Els propietari­s encara no saben si ha arribat per quedar-se i si els farà modificar finalment preus, i els inquilins estan a l'expectativ­a, sense moure fitxa. «És un moment d'incerteses i d'impàs».

Ferran Font, director d'estudis de Pisos.com, afegeix que els arrendamen­ts ja havien començat a moderar-se aquest any a grans ciutats com Barcelona, on el transvasam­ent de pisos turístics es deixa notar, com també a Madrid i altres urbs. I que perquè sigui rendible un apartament per dies ha de tenir una ocupació superior al 60% al llarg de l'any, ara impossible. Però no dubta que la ciutat «manté el seu atractiu turístic» i a curt termini es normalitza­rà.

Tampoc Emiliano Bermúdez, subdirecto­r general de Don Piso, aprecia en l'abundant oferta actual un canvi de tendència perdurable. «En aquesta situació, el que volia vendre veu que no és el millor moment i opta per posar de lloguer», assegura, convençut que a curt termini aquesta aparent sobreofert­a serà absorbida perquè «el mercat del lloguer està molt tensat sempre». I manté que ben aviat s'abocaran al lloguer molts ciutadans ara indecisos, al veure que no poden accedir a la compra.

Es calcula que almenys uns 5.900 arrendamen­ts per a visitants s'han convertit en convencion­als

Els experts creuen que el canvi de tendència no perdurarà i que el mercat es tornarà a tensar

 ??  ??
 ??  ?? JORDI COTRINA
JORDI COTRINA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain