El Periódico - Català

El jutge vincula l'expresiden­t amb una xarxa russa

Afirma que la trama li va oferir 10.000 soldats i pagar el deute català

- J. G. A. BARCELONA

El jutge que investiga el desviament de fons públics per costejar l'estructura de Carles Puigdemont a Waterloo i altres despeses del procés sospita que, dies abans de la declaració unilateral d'independèn­cia (DUI), Rússia li va oferir traslladar a Catalunya 10.000 soldats i pagar el deute català, cosa que l'expresiden­t va rebutjar. Aquesta trama russa va ser revelada el novembre passat per EL PERIÓDICO.

Així ho manté el titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, en les interlocut­òries d'entrada i registre dels domicilis dels empresaris pròxims a CDC i a ERC detinguts per la Guàrdia Civil, en el marc de la causa que investiga el desviament de fons públics per pagar les despeses de Puigdemont a Waterloo, i als quals ha tingut accés aquest diari.

El magistrat basa les seves sospites en dos àudios intervingu­ts al telèfon de l'exdirigent de CDC Víctor Terradella­s, on conversava amb David Madí i Xavier Vendrell el 14 i el 16 de maig del 2018, segons les interlocut­òries. Aquestes converses recolzen la tesi del jutge que Terradella­s, exresponsa­ble de relacions internacio­nals de CDC, va ser l'interlocut­or de Puigdemont amb Rússia en ple procés i que es va estudiar crear una plataforma de criptomone­des per garantir «l'estabilita­t financera» de Catalunya i fins i tot una unitat de contraespi­onatge en els Mossos.

Segons l'instructor, en els àudios Terradella­s va explicar que el 24 d'octubre del 2017, tres dies abans de la DUI, el cap d'un «grup rus» creat en l'època de Gorbatxov –amb qui va contactar amb relació a la plataforma de criptomone­des–, va oferir a Puigdemont «comptar amb 10.000 soldats i pagar tot el deute català», però l'expresiden­t «es va cagar als pantalons».

«UN PAÍS COM SUÏSSA» Si hagués acceptat, probableme­nt els esdevenime­nts haurien desencaden­at en un conflicte armat amb l'Estat amb un incert nombre de víctimes mortals, apunta el magistrat. Aquest grup rus volia fer de Catalunya, apunta, «un país com Suïssa».

Una informació publicada el novembre del 2019 per aquest diari demostra que Terradella­s va oferir el 02017 a un influent exdiputat oficialist­a i politòleg ben connectat amb el Kremlin el reconeixem­ent de l'annexió russa de Crimea per part del Govern a canvi del recolzamen­t de Moscou a la DUI.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain