El Periódico - Català

Estrelles a Montjuïc

INICIATIVA DE L'ENTITAT PETITS AMB LLUM o el part H dedica un espai als nadons morts durant l'embaràs el lloc acollirà un homenatge

- HELENA LÓPEZ Mercedes Ramon Juliana Mercedes h. Conchita Joan Águeda Carmen Jesús María

El cementiri

Una vegada a l'any

Si la mort a qualsevol edat continua sent un tabú, la d'una criatura que no ha arribat a néixer o ha mort en el part o al cap de poques hores ho és infinitame­nt més. Unes morts que el sistema va decidir que no existien, no consideran­t-les com a tal, de manera que el dol de les famílies, especialme­nt de les dones que van passar de portar vida a portar mort d'un moment a un altre, sense poder entendre per què, es va viure durant anys en silenci.

Un dolor que moltes vegades els va ser fins i tot negat. «No et preocupis, ja en vindrà un altre», és un dels consols més habituals que es dona a aquestes dones trencades de dolor per la pèrdua inesperada del nadó que portaven a les entranyes. Un tabú que en els últims anys, gràcies a la valentia de moltes dones, ha començat a esquerdar-se. Una d'elles és la dramaturga Clàudia Cedó, que el 2018 es va sincerar fent miques anys de silenci amb Una gossa en un descampat, peça que exposava amb duresa i sororitat la realitat del dol perinatal.

La generosita­t de Cedó i moltes d'altres ha acompanyat en els últims temps les dones que viuen aquesta dura experiènci­a –les xarxes estan plenes de missatges de suport i d'experiènci­es compartide­s– i ha visibilitz­at aquesta realitat i ha aconseguit canvis, com el presentat ahir pel regidor Eloi Badia. Cementiris de Barcelona, empresa pública de l'Ajuntament de Barcelona, ha impulsat a petició de l'entitat Petits amb Llum i amb el CatSalut, a través de l'Hospital de la Vall d'Hebron, un espai al cementiri de Montjuïc dedicat al dol gestaciona­l i neonatal. Segons va explicar Badia, es tracta d'un espai col·lectiu on les famílies poden enterrar els fills sense cap cost. «Els fèretres se situaran a

NECROLÒGIQ­UES

SANCHO DE ÁVILA

González Vives, Blay Font,

Pajinag Oasay, Codina Garcia, Vicente Serer, García García, Claret, Cabeza, Gordillo, Sacristán,

Varela,

Sabaté Hernando Trinidad Balaguer

Rejano Borrell Ricart, Tarín Cortés, Hernández Royo,

Ramajo Martín, Aparicio Barbeytto, l'interior dels nínxols d'aquesta zona i estaran identifica­ts amb una làpida especialme­nt dissenyada amb unes estrelles, que represente­n la presència permanent dels nadons», va assenyalar el regidor.

Reconeixem­ent social

La iniciativa, que l'entitat Petits amb Llum feia temps que havia proposat al consistori, vol ser un acte de reconeixem­ent social per a aquestes dones i els seus fills. «Un lloc d'acollida», el va definir Badia. Quatre columnes blanques amb estrelles –el símbol d'aquests nens– assenyalen l'espai. En una s'hi llegeix la frase: «Fins el més petit dels peus té el poder de deixar empremtes eternes en aquest món».

A més de la nova instal·lació

LES CORTS

Banach Tuyà, Parcerisa Plana, Pueyo,

Pastor,

Millera Vizcaino Márquez Olmos, Piera Robert, Berenguer Sánchez,

COLLSEROLA

Colmenar Bravo, específica per a nadons, el projecte també oferirà a les famílies la possibilit­at de realitzar un acte col·lectiu d'homenatge i comiat anual per a aquests nens, que se celebrarà cada mes d'abril. Un acte que es realitzarà junt amb Petits amb Llum, associació sense ànim de lucre que acompanya les famílies que han patit una mort gestaciona­l.

Petits amb Llum va néixer gràcies al treball i la voluntat de les psicòlogue­s Silvia López i Maria Teresa Pi i Sunyer, que van veure la gran necessitat de comunicaci­ó i expressió dels sentiments que tenien diverses famílies que estaven passant per la mateixa situació i van decidir posar-les en contacte i iniciar una sèrie de trobades d'ajuda mútua.

HSANT GERVASI

Castells Xalabarder,

Rubert Vila,

MOLINS DE REI

Barba Casanovas,

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT

Molina Rubio, Garrote Sánchez,

Llista facilitada per Serveis Funeraris de Barcelona. Més informació, al 900.231.132.

 ?? Nínxol de la zona funerària per a nadons, amb una làpida especial. ?? 33
JOAN MATEU
Nínxol de la zona funerària per a nadons, amb una làpida especial. 33 JOAN MATEU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain