El Periódico - Català

Amazon s'hi posa i examina ETA en detall

3Inclou entreviste­s amb González, Aznar, Zapatero i Rajoy

- MARISA DE DIOS

«Era important no tenir una veu en `off' que pogués condiciona­r el relat», diu el productor de la sèrie

El 60% dels joves no saben qui va ser Miguel Ángel Blanco i més de la meitat dels espanyols creuen que ETA continua activa, segons va revelar un estudi fa unes setmanes. Amb 3.517 atemptats a la seva esquena i 860 assassinat­s (240 de guàrdies civils), la banda terrorista forma part de la història recent d'Espanya i, tot i que havia sigut protagonis­ta de moltes notícies i estudis, no comptava fins ara amb una gran sèrie documental que repassés la seva trajectòri­a del principi fins al final, des que va disparar contra la seva primera víctima, el 1968, fins que va anunciar el cessament definitiu de la seva activitat armada el 2011 i, el 2018, la seva autodissol­ució.

Amazon Prime Video estrena avui El desafío: ETA, una minuciosa docusèrie que, al llarg de vuit episodis, traça la cronologia d'aquests sagnants 50 anys que sembla que gran part de la ciutadania ja no recorda a partir de material d'arxiu (molt inèdit) i donant veu a més de 85 testimonis relacionat­s amb la lluita contra la banda armada o que en van formar. Parlen exlehendak­aris (Garaikoetx­ea i Ardanza), alts caps de la Guàrdia Civil, l'excap de la Casa Reial Fernando Almansa, periodiste­s (com Iñaki Gabilondo), víctimes (com Irene Villa)i familiars, no només d'assassinat­s per ETA, sinó també de terroriste­s. A més de quatre expresiden­ts –Felipe González, José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy–, que recorden com van viure en primera persona aquells anys d'atemptats.

/

EL REPTE DE SER NEUTRALS «Ens plantejàve­m el repte de ser neutrals i, per a això, era important no tenir una veu en off que pogués condiciona­r el relat», explica Luis Velo, productor execuen tiu. «No són més que els fets que van passar explicats per les persones que van ser allà», afegeix Óscar Prol, responsabl­e dels originals d'Amazon de no-ficció per a Espanya. De fet, la cap primera de la Guàrdia Civil Manuela Simón, coautora junt amb el coronel Manuel Sánchez Corbí del llibre en què es basa la docusèrie, confessa les seves reticèncie­s inicials a l'hora de comptar amb la participac­ió també d'antics etarres, una cosa que finalment ha vist com a positiva. «Tothom es retrata per si mateix», afirma.

El treball, que té un aire cinematogr­àfic, està dirigit per Hugo Stuven, cineasta que debuta aquí el gènere documental. «Des del principi vaig ser molt honest i vaig dir als productors que jo, amb 42 anys, coneixia poc del tema. I van apreciar la meva falta de coneixemen­t perquè era una sèrie documental que s'havia d'entendre a tot el món», explica, ja que s'estrena alhora a més de 240 països. La docusèrie, que recorda com en els seus orígens ETA va arribar a ser considerad­a com una de les principals forces contra el franquisme, té fins i tot la seva banda sonora.

Les víctimes aporten, lògicament, les escenes més emotives en aquest treball, que compta amb la direcció editorial del periodista José Antonio Zarzalejos. «Hi apareixen persones que no han parlat del tema ni en el seu cercle familiar», remarca Stuven sobre una sèrie que ha suposat un any i mig de treball i que Simón considera «un brindis final perquè totes les víctimes tinguin la seva línia en la història, ja que han estat una mica oblidades».

 ??  ?? AMAZON PRIME VIDEO
Una imatge de la sèrie documental `El desafío: ETA'.
AMAZON PRIME VIDEO Una imatge de la sèrie documental `El desafío: ETA'.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain