El Periódico - Català

Alerta màxima a França per una onada d'atemptats

Tres assassinat­s a punyalades en una església catòlica

- IRENE CASADO

Almenys tres persones van morir i algunes van resultar ferides per l'atac d'un terrorista armat amb un ganivet a la localitat francesa de Niça. Desplaçat fins al lloc dels fets, Emmanuel Macron va denunciar «un atemptat terrorista islamista». Lluny de ser l'únic incident registrat ahir, un home armat amb un ganivet va atacar diversos transeünts a Avinyó. Un tercer individu va agredir amb un objecte punxant un guarda de seguretat del consolat francès a la ciutat saudita de Jiddah. Una sèrie de successos que van obligar França a elevar la seva alerta de seguretat al nivell d'«emergència» a tot el país.

La seqüència de successos arriba en un moment especialme­nt sensible per a França. El país encara no ha digerit l'assassinat de Samuel Paty, el professor decapitat per haver il·lustrat les seves classes sobre la llibertat d'expressió amb les caricature­s del profeta Mahoma, i ja ha de fer front a una nova tragèdia. La posició de Macron, defensant per tots els mitjans la publicació de les controvert­ides il·lustracion­s, es tradueix ja en una campanya de protesta en diferents països musulmans, que condemna la posició de França i exigeix el boicot als seus productes.

L'atac a Niça es va saldar amb la vida del sagristà de la basílica de Nostra Senyora de Niça, un temple neogòtic situat en ple centre de la ciutat. Les altres víctimes mortals són una dona que, pel que sembla, va ser degollada, segons va assenyalar l'alcalde en el canal de televisió BFMTV, i un home que va aconseguir escapar i refugiar-se en un bar pròxim després d'haver sigut greument ferit, però que va acabar morint més tard.

El ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, va instar la ciutadania a evitar acudir a la zona. L'alcalde de Niça, Christian Estrosi, també va fer la mateixa recomanaci­ó, si bé va confirmar que el presumpte agressor ja havia sigut detingut per la policia. Ferit de bala durant el seu arrest, l'assaltant es troba ingressat en estat d'emergència absoluta.

Es tracta de Brahim Aoussaoui, un tunisià de 21 anys que va arribar a Europa a través de l'illa italiana de Lampedusa al setembre, segons fonts informades. El noi, que era a França des de començamen­ts d'octubre, havia arribat a finals de setembre a Lampedusa i va estar en quarantena, abans de de ser obligat a deixar el territori italià.

/ «ATAC CONTRA LA LLIBERTAT» El primer ministre, Jean Castex, va abandonar l'Assemblea Nacional, on havia d'abordar els detalls del nou confinamen­t nacional que entrarà en vigor avui, per unir-se a la reunió d'urgència convocada pel ministre de l'Interior. «En les circumstàn­cies tan difícils que travessa el nostre país, només puc demanar la unitat i la cohesió de tota la representa­ció nacional», va dir el cap de l'Executiu als parlamenta­ris. Castex va assegurar que la resposta de França serà «ferma, implacable i immediata», i va qualificar el succés com «un atac tan covard com bàrbar» comès contra «la llibertat de culte i, més enllà d'això, contra la llibertat de consciènci­a».

El nivell d'alerta de seguretat a tot el territori gal es va elevar a l'estat d'«emergència», és a dir, el «màxim nivell de vigilància» davant una amenaça imminent. Per la seva banda, Macron va anunciar l'augment de 3.000 a 7.000 militars mobilitzat­s en el marc de l'operació Centinela, que té com a missió vigilar llocs especialme­nt sensibles en el marc de la lluita antiterror­ista. La Fiscalia Nacional Antiterror­ista s'ha fet càrrec del cas. El ministeri públic ha obert una investigac­ió per «assassinat en relació amb una organitzac­ió terrorista» i «associació de malfactors terrorista criminal».

El sospitós és un tunisià de 21 anys que va arribar a Lampedusa al setembre i va ser expulsat d'Itàlia

El primer ministre qualifica el succés de «covard i bàrbar» i diu que la resposta serà «ferma i implacable»

/

VIGILÀNCIA EXTREMA Dues hores després del succés de Niça, un home armat amb un ganivet va intentar atacar transeünts en ple carrer a Avinyó. L'atacant va cridar «Al·lahu-àkbar» i va amenaçar els passejants amb un ganivet, abans de ser neutralitz­at per la policia, que va respondre obrint foc. Hi ha una investigac­ió en marxa per aclarir l'incident.

Les alertes també s'han activat a l'Aràbia Saudita. Les forces de seguretat autòctones van detenir ahir un ciutadà que va atacar amb un objecte punxant un guarda de seguretat del consolat francès a la ciutat de Jiddah, a l'oest de l'Aràbia Saudita. L'ambaixada francesa va demanar als seus compatriot­es a l'Aràbia Saudita que mantinguin «una vigilància màxima».

Woillemont. «És urgent lluitar contra la gangrena del terrorisme i posar en marxa una fraternita­t concreta al nostre país».

El president rus, Vladímir Putin, va escriure un missatge al seu homòleg francès, Emmanuel Macron, dient que «el cínic i cruel crim» li genera encara més indignació perquè ha tingut lloc en una església.

El Govern conservado­r islamista de Turquia també va condemnar «enèrgicame­nt» l'atac terrorista i va destacar que «cap raó pot justificar l'assassinat d'una persona o justificar la violència». El ministeri d'Exteriors turc assenyala en un comunicat emès en la seva pàgina web que aquells que «organitzen un atac tan brutal en un lloc sagrat de culte no respecten els valors religiosos, humanitari­s i morals». La condemna de Turquia es produeix en el marc de l'escalada de tensions entre França i Turquia després que el setmanari francès Charlie Hebdo publiqués una controvert­ida cade ricatura d'Erdogan.

El president nord-americà, Donald Trump, va brindar igualment el seu suport a França: «Els Estats Units estan del bàndol del seu aliat més antic en aquesta lluita». També va expressar la seva pena el secretari general de l'ONU, António Guterres.

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, va dir que se sentia «profundame­nt commociona­t» i va fer una crida a la unitat «contra la violència i els qui inciten l'odi».

 ??  ??
 ??  ?? Policies inspeccion­en l'escena del crim a Niça.
Policies inspeccion­en l'escena del crim a Niça.
 ??  ?? REUTERS / ERIC GAILLARD
REUTERS / ERIC GAILLARD

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain