El Periódico - Català

Vendrell i Madí, acusats de tràfic d'influèncie­s

El jutge afirma que pressionav­en el Govern per lucrar-se

- J. G. ALBALAT

Xavier Vendrell i David Madí, els dos membres de l'estat major de l'expresiden­t Carles Puigdemont, van aprofitar els seus contactes amb alts càrrecs polítics per als seus negocis privats, segons les interlocut­òries d'entrada i registre dictats pel jutge de Barcelona Joaquín Aguirre. El magistrat investiga el presumpte tràfic d'influèncie­s emprès pels dos imputats, així com la suposada desviació de fons públics per inançar el procés i l'estructura de l'excap del Govern a Waterloo (Bèlgica).

Tant Vendrell com Madí i set implicats més en procés obert per malversaci­ó de fons, blanqueig de capitals i tràfic d'influèncie­s van passar la nit a la caserna de la Guàrdia Civil i seran posats avui a disposició judicial. Les fonts consultade­s van assegurar a EL PERIÓDICO que en els registres s'han trobat documents clau, alhora que s'han confiscat telèfons mòbils i clonat ordinadors. Els agents de la Guàrdia Civil, comandats pel tinent coronel Daniel Baena, analitzara­n el material.

És Vendrell, conseller de Governació en el tripartit i dirigent d'ERC, qui desplega una més gran activitat per aconseguir els seus objectius econòmics, des de la requalific­ació d'uns terrenys, Villa Bugatti, a Cabrera de Mar, a la construcci­ó d'un centre per a disminuïts, l'ampliació de places per a una escola de Sant Joan Despí o els contractes amb l'Institut Català d'Avaluacion­s Mèdiques (ICAM), passant per la gestió de les residèncie­s de gent gran en plena pandèmia del coronaviru­s.

A través de les intervenci­ons telefòniqu­es i dels seguiments, la Guàrdia Civil dibuixa als seus informes un mapa detallat de les relacions de Vendrell amb l'espectre polític i, sobretot, amb els alts càrrecs de l'actual Govern, com els consellers Josep Bargalló i Damià Calvet, i fins i tot amb la dirigent d'ERC Marta Rovira, que resideix a Suïssa. Fins i tot es vanagloria que tindria «accés al Ministeri» de Sanitat, després del nomenament del socialista català Salvador Illa per ocupar la cartera.

/ «AGILITEU-HO UNA MICA» Vendrell va arribar a dir a Marta Rovira: «Amb tot el que jo he fet pel país sense demanar res a canvi i m'estan tocant els collons pel tema del concert [educatiu], m'estan fent perdre el temps. ¡Hòstia! Agiliteu-ho una mica... Truca a la consellera de Salut pel tema dels laboratori­s, truca al [sic] Bargalló i truca al [El Homrani] Chakir [conseller de Treball i Afers Socials] per tot el tema de... de Villa Bugatti, que em desencalli­n allò de les subvencion­s de l'escola i tal».

El jutge sosté que per als seus plans a Villa Bugatti, Vendrell «no ha dubtat a influir els seus contactes polítics de màxim nivell», com Calvet o Bargalló, als quals suma els mantinguts amb l'alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (JxCat), i el regidor d'Urbanisme d'aquesta localitat, Eric Mir, tots dos investigat­s. Els contactes per a la requalific­ació dels terrenys es van ampliar a alts càrrecs de la Conselleri­a de Territori. Tant és així, que, segons el togat, va obtenir el compromís d'aquest departamen­t de «donar-li una agilitat superior al que marca la norma». L'edil de Cabrera, per la seva banda, es va comprometr­e amb ell a agilitar la celebració de plens.

L'exdirigent d'ERC, ara en l'òrbita de Puigdemont, pretenia a través d'una modificaci­ó puntual del pla d'ordenament urbà la requalific­ació urbanístic­a del solar de 48.000 metres quadrats i permetre «revaloritz­ar les seves finques, passant el seu valor de 5 a 10 milions». A més, pretenia desenvolup­ar el projecte a través de la Fundació El Brot, que presidida ell, per construir-hi un centre per a menors discapacit­ats (es va reunir amb Bargalló i el director general d'Ensenyamen­t, Josep González Cambray, també investigat).

Per explotar el negoci va constituir l'entitat Maresme Futur i «no ha dubtat» a acudir als seus contactes polítics a la

Generalita­t i l'Ajuntament de Cabrera. Vendrell, fins i tot, va prometre a les autoritats locals que el llavors president Quim Torra aniria a inaugurar les instal·lacions que pretenia construir i que va parlar amb Braulí Duart, que fins al setembre era secretari de la Conselleri­a d'Interior, perquè hi hagués «controls informatiu­s».

/

«FEM LA VISTA GROSSA» La Fundació El Brot rep importants subvencion­s d'Ensenyamen­t per una escola a Sant Joan Despí que, segons els investigad­ors, «no es justifique­n convenient­ment de cap de les maneres», assenyala un assessor de Vendrell. Són 210.000 euros en tres anys. L'imputat, concreten les interlocut­òries, va parlar amb Pilar Contreras, alt càrrec d'aquest departamen­t i investigad­a, per aconseguir 10 aules per a 12 nens, malgrat no haver presentat en el termini legalment establert la sol·licitud del concert educatiu. Tal va ser la «irregulari­tat» que Contreras li va dir a Vendrell: «Fem els ulls grossos i endavant».

El jutge remarca que Madí, empresari i exdirigent de CDC, va tirar de contactes per entrar al mercat de les VTC, dels quals es desprèn «un important tràfic d'influèncie­s» per la seva part amb alts càrrecs de Territori, començant pel conseller Calvet, amb qui va mantenir una reunió, o el secretari d'infraestru­ctures i el subdirecto­r d'ordenació de transport, entre d'altres. El togat explica que qui va ser dirigent de CDC va moure els seus fils i «contactes polítics», com a president d'Aigües de Catalunya, filial de Global Omnium (família Calabuig), per a l'adquisició d'Aigües de Barcelona (Agbar).

/

NEGOCIS AMB LA COVID «Aquest tràfic d'influèncie­s és el que ha motivat que Madí hagi contractat Joan Puigcercós (exdirigent d'ERC) i Cinta Pascual (de la patronal de residèncie­s), ja que és conscient que li obriran els consistori­s governats per ERC i les residèncie­s». Madí, a més, va intentar fer negocis amb Justícia, a l'oferir-li l'anàlisi d'aigües residuals de les presons per detectar la Covid. La Generalita­t va rebutjar la proposta.

Aquests contactes, relata el togat, es van estendre a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per realitzar un concurs sobre la detecció de la Covid a l'aigua. El jutge conclou que Madí «ha intentat obtenir rèdit econòmic amb la crisi sanitària provocada pel coronaviru­s».

 ??  ?? L'exdirigent d'ERC Xavier Vendrell surt del seu domicili detingut per la Guàrdia Civil.
L'exdirigent d'ERC Xavier Vendrell surt del seu domicili detingut per la Guàrdia Civil.
 ??  ?? ACN / LAURA FÍGULS
ACN / LAURA FÍGULS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain